© Konya Postası 2021

1.KONYA TAHİR İLE ZÜHRE ETKİNLİĞİ’NE YOĞUN İLGİ

ŞAİR YAVAŞ;TAHİR İLE ZÜHRE KONYA’NIN DEĞERİDİR !
Kültür ve Turizm Bakanlığı halk şairi ünvanlı Şair ve Yazar Saliha Değirmenci Yavaş öncülüğünde  bu yıl ilki düzenlenen Konya Tahir ile Zühre Anma Etkinliği kültür sanat camiası ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.
Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe  Konya İl Kültür Müdür Yardımcısı Erdoğan Erdoğmuş,Beyşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kani,Selçukya Kültür Sanat Derneği Genel Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin,Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Tayyar Yıldırım,Tyb Konya Şubesi Başkan Yardımcıları Hüzeyme Yeşim Koçak ve Saffet Yurtsever,Tümsander Konya Şube Başkanı  Cengiz Çelik,Gönül Gözü Derneği Başkan Vekili Hatice Hale Yücenurşen,Halk Ozanları ve vatandaşların katıldığı program katılımcılardan büyük beğeni aldı.
Program Koordinatörü Şair ve Yazar Saliha Değirmenci Yavaş yapmış olduğu açılış konuşmasında;Türbesi sadece Konya'mızda olan Tahir ile Zühre, Türk dünyasında nam salmış ozanlarımızdır. Bu hazin olaylar Karaman Konya ve Beyşehir'de geçtiği rivayet edilir.
 Tarihçi Mehmet Önder’in 1963 yılında   yayımladığı eserinde Tahir ile Zühre türbesinde kazı çalışmaları yapılırken bir erkek bir kadın Selçuklu başlıkları bulunduğunu ve bu başlıkların müzeye kaldırıldığını da belirtildiğini ifade ederekBen Tahir ile Zühre'yi araştırırken Mehmet Önder'in bu eserinde Zühre'nin babasının Tahir'i bir sandığa koydurup Beyşehir gölüne attırdığına rastladım. dedi
Tahir'in Beyşehir gölüne atıldığı bilgisine ulaştıktan sonra bende Beyşehirli olduğum için Tahir ile Zühre meselesine daha da ilgim arttı.Yazmış olduğum şiirlerde Zührem mahlasını kullandım ve bu konu hakkında yaptığım uzun araştırmalar neticesinde 2020 yılında Tahir ile Zühre adlı eserimi yayımladım.
Konya'mızın folkloru olan Tahir ile Zühre meselesinin Türk dünyasında birçok varyantları vardır diyen Şair ve Yazar Yavaş,günümüzde Nazım Hikmet’in  ‘’ Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da. Asıl iş yürekte ‘’ şiirini Volkan Konak da seslendirmektedir. Yıllardır TRT repertuarlarında olan’’ Sıra sıra gelen mektep uşağı  neden eller geldi Zührem gelmedi’’  eserinin kökeni de Konyalı Tahir ile Zühre’dir. Bu nedenle Tahir ile Zühre'nin tertemiz sevdalarının gençlerimize örnek olacağını düşündüğüm için böyle bir programı yapma gereği duydum. Birinci Konya Tahir ile Zühre etkinliğimiz bundan sonra inşallah senede bir defa icra edilecektir. Dileğim şudur ki, böyle kültür hizmetlerine belediyelerimiz sahip çıksın.Biz  elimizden geldiği kadar kendi folklorumuza sahip çıkmaya çalışacağız. Konya’mızın üstü kapalı kültürel mirasını gelecek nesillerimize aktarıp Konya’mıza yeniden kazandırmaya çalışacağız. Dedi.
Sunuculuğunu Abdullah Sütçü’nün yaptığı programda Araştırmacı Yazar Elif Sayın,Eğitimci Şair Ömer Kılıç,Öksüz Ozan,Yağız Ozan,Ozan Bizari,Aşık Muhlis Denizer,THM Sanatçısı Mustafa Korkmaz,Gazeteci Şair Yazar Salih Sedat Ersöz,Tayyar Yıldırım,Sevil Köse,Cengiz Çelik,Ahmet Talha Yavaş,,Aşık Zikri Aliyar  sahne aldı.Tunahan Öğütçü ve Gülfe Sena Öğütçü’nün  Tahir ile Zühre’yi canlandırdığı programın kapanış konuşmasını ise  İstanbul'dan gelen TRT Türkü Radyo program yapımcısı Ozan Ahmet Poyrazoğlu yaptı.Program plaket törenin akabinde  Konya Lisesi’nin kuzeyinde bulunan Tahir ile Zühre  Türbesi’nin ziyaret edilmesi ile sona erdi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER