© Konya Postası 2021

2 kişiden biri neden AK Parti dedi?

AK Parti yönetimi, seçimlerdeki yüzde 49.5'lik oy oranının ilk analizini yaptı.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('dfp-haber-ici'); });

1 Kasım seçimlerinin ardından Ak Parti'de gelen zaferin düğümü çözümlendi. AK Parti'nin oy patlaması yaşadığı Pazar günkü seçimlerde 'Vatandaşın ekonomik vaatlere inanması, Bahçeli'nin tavrına kızan milliyetçi seçmenin AK Parti'yi tercih etmesi, bölgedeki operasyonlarla vatandaş üzerindeki baskının kırılması, AK Parti'ye küsen ve kırılan seçmenin gönlünün alınması ve aday tercihleri' gibi unsurların etkili olduğu belirlendi. AK Parti yönetimi, seçim sonuçlarının açıklandığı andan itibaren parti genel merkezinde bir araya gelerek oy artışına ilişkin bir analiz çalışması yaptı.

Edinilen bilgilere göre, parti yönetiminin bu konuda yaptığı tespitler şöyle:

KÜRTLER ÇÖZÜMDEN YANA

 Anketlerde AK Parti'nin en fazla yüzde 44 çıkmasının nedeni, özellikle bölgede seçmenin görüş açıklamaktan kaçınması. Ama sandıkta böyle olmadı. Muhafazakâr Kürt seçmen 7 Haziran'da yöneldiği HDP'ye 'Örgütle arasına mesafe koymadığı için' tepki gösterdi ve oyunu AK Parti'ye verdi. Çözüm sürecinin ancak AK Parti'nin tek başına iktidarı ile mümkün olduğunu gördü. Bölgede yapılan operasyonlarla da seçmenin üzerindeki örgüt baskısı bir nebze de olsa kırıldı. Seçim güvenliğine yönelik alınan önlemlerle vatandaşın iradesi sandığa yansıdı.

EKONOMİK VAATLERE GÜVENDİ

AK Parti ilk kez bu seçimde ilk kez ekonomik vaatleri ön plana çıkardı. Seçmen, tek başına iktidarı yakalayacak partinin AK Parti olduğunu gördü. Dolayısıyla bu vaatleri en fazla AK Parti'nin hayata geçirmesi ihtimali olduğunu düşündü. Emekliler ve asgari ücrete yönelik hedefler seçmen nezdinde karşılık buldu.

KÜSKÜN VE KIRGINLAR GERİ DÖNDÜ

7 Haziran'da bireysel veya başka nedenlerle AK Parti'ye oy vermeyen veya sandığa gitmeyen yüzde 4-5'lik seçmen kitlesinin gönlü alındı. Özellikle Türkiye'nin yeni bir hükümet krizine girmemesi için tercihlerini yeniden AK Parti'den yana kullandılar. Ayrıca 7 Haziran'da SP-BBP ittifakına giden oyların bir bölümü de bu kez AK Parti'ye geldi.

ETNİK MİLLİYETÇİLİK ÇÖPE ATILDI

Seçmen etnik milliyetçiliği tarihin çöplüğüne attı ve Yeni Türkiye ülküsünün organik bir ülkü olduğunu dosta düşmana gösterdi. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin koalisyona daha ilk günden 'Hayır' demesi yıllardır iktidar özlemi çeken milliyetçi tabanda kırılmaya neden oldu. Bahçeli'nin bu tavrına tepki gösterenler AK Parti'ye yöneldi.

ADAY TERCİHLERİ İSABET OLDU

 7 Haziran seçimlerinde AK Parti tabanı aday tercihlerine de tepki göstermişti. Özellikle 'İthal aday' stratejisi parti oylarına olumsuz yansıdı. 1 Kasım'daki aday tercihleri ise Türkiye genelinde olumlu karşılandı. Partinin ağır topları arasında yer alan 3 dönemlik önemli isimlerin yeniden aday yapılması tabanı heyecanlandırdı. 'AK Parti'nin fabrika ayarlarına dönmesine' yönelik söylemler seçmeni memnun etti.

Kaynak : Türkiye

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER