© Konya Postası 2021

“20 kilo et satamıyorum”

Geçmişte Kasaplar Odası yönetiminde de bulunan Adem Akça, 1968 yılında beri kasap dükkanı işletiyor. Kasapların sıkıntılarını ifade eden Akça, “Tezgâhımda günlük 20 kilo et satamıyorum” dedi

“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ YOK”

Et satışların da çok fire verdiklerini ve bunun önünü alamadıklarını ifade eden Akça, “Ben uzun zamandır bu işin içerisindeyim. Son yıllarda tezgâhımda 20 kilogram et satamaz oldum. Önceki yıllara oranlarsak et satışında %90 kayıp var. Şu anki satış oranlarımız ise %10. Çünkü besiciler hayvanları pahalı olarak satıyorlar. Bize pahalı gelen eti bizde maliyetlerimizi düşünerek satıyoruz. Vatandaşın zaten alım gücü belli, bir kilo ete 30 TL verecek durumları yok. Bizde dolayısıyla elimizde ki eti satamıyoruz. 10 gün önce 22 TL’ye sattığım eti bugün 26 TL’ye satıyorum. Niye? 19.500 TL’ye dana kesiyorum. Bunun maliyeti bana 24 bin TL. Bana kalan kazanç 1500-2000 TL. O kazancımda etin firesinden gidiyor. Et dediğiniz sudur, kaybolur gider. Bununla baş edemiyoruz. Bunun sebebi ise elinde çok büyük sayıda hayvan bulunduran büyük şirketlerdir. Kendi hayvanlarıyla büyük para kazanmak için fiyatların artmasına neden oluyorlar.

MEZBAHANEMİZ YOK

Kasaplık mesleğinin dedesinden kalma meslek olduğunu ifade eden Akça, “Ben bu mesleği babamdan devraldım babam da babasından almış. Baba mesleğinden ziyade dede mesleği yapıyoruz. Yalnız ben bu meslekten şikâyetçiyim ve mesleğin içinin boşaltıldığını düşünüyorum. Bir mezbahanemiz yok. Biz 45-50 km ilçeye Lâdik ve Çumra’ya hayvan kesmeye gidiyoruz. Kasap dükkânından kazandığım param bu yola gidiyor. Ben Kasaplar Odası Yönetimi’ndeyken bu mezbahane için uğraştık ve KONET’in kurulmasını sağladık. O zaman Et-Balık Kurumu vardı fakat bizim kesimimizi yapmıyordu. Kurulan KONET’in %51 belediye de %49’uda halkta kaldı. Şimdi KONET’in hisseleri özel bir şirkete devredildi. Olan Konya kasaplarına oldu. Benim tahminim birçok kasabın bankaya borcu vardır. bunun hakkından gelemiyorum. Ellerinde çok sayıda hayvan bulunan büyük şirketlerin fiyatları arttırması yüzünden biz kazanç sağlayamıyoruz. Tabi ki bunun önlemi de var. Bunun önlemini belediyeden rica ediyorum, Pazar yerine yakın bir yere mezbahane yapılması. Bu işin en güzel çözüm yolu budur” dedi.

Akça son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyemize hayvan pazarını düzenlediği için teşekkür ederim. Belediye adakçıları da kaldırıyor. Bunlar için mutluyuz” (Şehr-i Beyza OK)  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER