© Konya Postası 2021

2017 tarım yılı

2016 yılı Konya’da ki tarımı Konya Postası Gazetesine değerlendiren Meram Ziraat odası Başkanı Ali Ataiyibiner, 2017 Yılının alınan son yağışlar ile tarım yılı olacağını belirtti

“ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLECEK”

2017 yılına girdiğimiz şu günlerde etkili olan yağışların tarım sektörü için iyi olduğunu söyleyen Ataiyibiner, “ 2016 Yılanda tarım alanında büyük sıkıntılar yaşadık özellikle su sıkıntısı bunun başında geliyordu. Yer altı ve yer üstü sularımız tamamen bitmek üzereydi. Bu sebeple de tarım alanında büyük sıkıntılar ile karşılaştık. Ancak bu aylarda almış olduğumuz yağışlar ile su ihtiyacımızı karşılamış durumdayız. 2017 yılında yer altı ve yer üstü sularında hiçbir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. 2016 Yılında aralık ayılarında neredeyse hiç yağış olmadı. Ancak bu seneki yağışlar ile su alanında bir bolluk olmasına neden olacaktır. Yani göller, yer altı kaynakları bol miktarda suya kavuşmuş durumda buda çiftçimizin yüzünün gülmesi için bir nedendir. 2017 yılı umuyoruz ki alınan yağışlar ile tarım yılı olacak” dedi.

“TARIMSAL ÜRETİMDE ÜÇ KAT ARTIŞ”

2016 yılında ülke geneline 600-700 mm yağış düştüğünü söyleyen Ataiyibiner, “Ülkeye yağış olarak 600 – 700mm yağış düşerken Konya'ya düşen yağış miktarı daha da azdır. Geniş bir tarım arazisine sahip Konya için bu dezavantajdır. Bunu avantaja dönüştürebilmemiz için de KOP gibi yeni projeler gerekli. Tarımın 3 şartı var toprak, hava, su. Bu şartlar olmadan tarımda verimliliği yakalamak söz konusu değil. Buğday üretiminde yaklaşık 23 milyon ton rakamla rekor kırdık. Biz bu rekoru kuru alanlardan kırdık. Konya’daki sulanabilir arazilerin yaklaşık yüzde 30’ünü sulayabiliyoruz. Geri kalanlar yıllık olarak nadasa bırakılıyor. Bu alanları sulu tarıma kavuşturabilirsek her yıl tarım ekimi yapılabilir. Bu da tarımsal ürünlerin üretilmesinde en az üç kat artış sağlayacaktır” dedi.

“TÜRKİYE BU KATILIMDA DÖRDÜNCÜ SIRADA YER ALDI”

Türkiye’de tarımsal mekanizasyonun yaklaşık yüzde 60'ı Konya sanayisinde üretildiğini söyleyen Ataiyibiner, “Üretim çok gelişmiş durumda ve yaklaşık 40 ülkeye de tarımsal makine ihracat yapıyoruz. Almanya’da her yıl tarımsal fuar düzenlenir ve bu fuar Avrupa’nın en büyük fuarıdır. Dünyada her ülkeden katılım oluyor ve Türkiye bu katılımda dördüncü sırada yer aldı. Yaklaşık 120 firmayla birlikte bizleri temsil etti. Bunun, böyle olması gerekiyor çünkü Türkiye tarımsal üretimde dünyada 7. sırada. Biz teknolojik alanda son yıllarda ön plana çıktık. 5 yıl önce bu kadar katılımcımız yoktu. Hızla gelişen tarımla birlikte tarım makine üretiminde aynı oranda artış var. Bu durumda bizim için çok iyi ” şeklinde konuştu.(Aysun Karabayır)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER