© Konya Postası 2021

28 ilçeye 1.2 milyar TL'lik yatırım

2014’ten bu yana Büyükşehir Belediyesi 28 taşra ilçesindeki yatırımlara toplam 1.2 milyar TL harcadı

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Koordinasyon Daire Başkanı Mustafa Yazlık, Büyükşehir Belediyesi tarafından 28 taşra ilçesinde 2014 yılından beri sürdürülen çalışmaları Konya Postası’na değerlendirdi.

2 BİN 300 KM’LİK MAHALLE YOLU ELDEN GEÇİRİLDİ

Çalışmalar kapsamında yol ağına özel bir önem verdiklerini ifade eden Yazlık, “Bizim toplamda 4 bin kilometreye yakın yol ağımız var. Bu yol ağını mahalle yolu diye tabir ediyoruz. Bunların tamamına yakını İl Özel İdare’den bize devroldu. Daha önce Özel İdare’nin ilgilendiği yollardı bunlar. Mahalle yollarının bir kısmı tamir tadilat istiyordu, bir kısmı altyapıyla birlikte genişletme istiyordu, bir kısmı da şu anda standartlara uygun. Ama bizim öngörümüze göre bu 4 bin km’lik mahalle yolunun yaklaşık 3 bin km’sine el atmamız gerekiyordu. Başkanımız mahalle yollarıyla ilgili şöyle bir hedef koydu: 2017 yılı sonuna kadar sorumluluğumuzda bulunan ve bizim el atmamız gereken mahalle yollarının tamamını bitirelim. Buna ilişkin de bir planlama yapıldı. Şu ana kadar mahalle yollarına yaklaşık 230 milyonluk bir yatırım yapıldı. Bu da toplamda 2 bin 300 km’lik bir yol ağına tekabül ediyor. Bu yolların büyük kısmında genişletme ve asfalt dökümü yapıldı. Grup yollarına özellikle ağırlık verildi, çünkü ilçelerde çok sık kullanılan, ağır vasıtaların gidip geldiği, taşımacılığın yapıldığı grup yolları var. Allah izin verirse, 2017 yılı sonuna kadar sorumluluğumuzda bulunan ve bizim müdahalemize ihtiyaç duyan yolların el atılmamış kısmı kalmayacak. 2017’de ihale edilip 2018’e sarkan kısımlar olabilir. Mahalle yollarıyla ilgili durum bu” dedi.

ŞEHİR KONAKLARI İLÇELERE İVME KAZANDIRDI

Şehir Konakları’nın ilçelere yapılacak yatırımlara ilişkin 2014’te Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in söz verdiği diğer bir yatırım kalemi olduğuna işaret eden Yazlık, “Şehir konakları şu amaçla düşünüldü: Özellikle ilçe merkezlerinde sosyal olarak bayanlarımızın özellikle gidip faydalanabilecekleri, içerisinde belli branşlarda kursların olduğu, yüzme havuzunun, spor salonlarının bulunduğu, yine ilçenin sosyal hayatını güçlendirecek ve mimari tarzıyla da ilçeye bir ivme kazandıracak bir yatırım. Şehir konaklarının yer tahsislerini ilçe belediyelerimiz yaptı. Şehir konaklarımızdan yedisini tamamladık. Hizmete girenler oldu, faaliyete başlayanlar oldu. Toplamda 13 tane şehir konağı yapımı devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 40 milyonluk bir yatırım yaptık şehir konaklarına da. Bunlar da hakikaten ilçeye girdiğinizde mimarisiyle, tarzıyla gözünüze çarpan ve buraya Büyükşehir’in eli değmiş diyeceğiniz yatırımlarımızdan” diye konuştu.

MAHALLE KONAKLARINA YENİ STRATEJİ

Mahalle konakları konusunda da çalışma sürdürdüklerini açıklayan Yazlık, “Mahalle konakları biraz da ilçe mahallelerinin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Kimisi burada muhtarlık ofisi diyeceğimiz tarzda düşünülüyor. Kimisi de orada bölgesel olarak toplantıların ya da düğünlerin yapılabileceği tarzda düşünülüyor. Bununla ilgili yeni bir strateji geliştiriyoruz. İlçelerimizle de istişare ederek mahallenin ihtiyacı ne olacaksa o tarzda bir yapıyı oraya yapmanın uygun olacağını düşündük. 22 mahalle konağını şu ana kadar tamamladık. Bu tamamlananlar da bizim için iyi bir yol gösterici oldu. Bunların kullanılış şekli, vatandaşa ne şekilde hitap ettiği ya da etmediği gibi hususlardan yola çıkarak bundan sonrasını planlayacağız. Mahalle konaklarının da bize maliyeti şu ana kadar bize 10 milyon TL oldu” dedi.

4 ASFALT PLENTİNE 14 MİLYON TL

Ek derslik yapımlarının da olduğunu belirten Yazlık, “Bunlar hem Konya merkezde hem ilçelerde devam ediyor. Rutin olarak yaptığımız tamir ve tadilatlar var. Belki bunlar çok göze batmıyor ama devraldığımız tüm belde belediye binalarını tamir tadilattan geçirdik. Bunlar toplamda 30 milyonluk bir maliyet bizim için. Aslında bunlar çok devasa yatırımlar yapıyoruz. Ek dersliklere şu ana kadar 35 milyon TL’lik bir bütçe harcadık. Bölgesel yapılanmadan sonra şöyle bir ihtiyaç doğdu: Özellikle mahalle yollarının asfalt yama tamir ve bakımları için yerinde müdahaleler gerekti.  Başkanımızın talimatıyla dört bölgeye asfalt plentleri kurulmuş durumda. Akşehir ilçemizde var, Ereğli, Beyşehir ve Cihanbeyli’de var. Bunlar tabii bölgesel hizmet ediyor. 4 nokta ama sadece o ilçeye değil, o bölgeye hizmet ediyorlar. 2017’de bunlar yüzde yüz randımanla asfalt üretimine başlayacak. Bunun için yaklaşık 14 milyonluk bir yatırım yaptık. Bu sayıyı ihtiyaca göre artıracağız artık” bilgisini verdi.

28 İLÇEYE 725 MAHALLE PARKI

Başkan Akyürek’in başka bir talimatının da özellikle köyden mahalleye dönüşen bütün yerleşim merkezlerine mahalle parkı yapılması olduğunu kaydeden Yazlık, “Bu şunun için önemliydi: Büyükşehir Belediyesi’nin elinin bir değmesi gerekiyordu mahallelere. Bir düşünün, 35-40 yıllık belediyeler var, belde belediyeleri; ama çocuk oyun parkı yapılmamış. Oradaki çocuklar oyun parkıyla hiç tanışmamışlar. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığımız da bu konuda özveriyle çalıştı, seyyar bölge ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler gittikleri yerlerde kaldılar. Yani sabah mesaiye gidip akşam mesai bitiminde Konya’ya geri dönmediler. Şu ana kadar 725 tane mahalle parkı yapıldı. Bunlardan 150 tanesinin oyun grubu eksikleri var, bunları tamamlamaya çalışıyoruz. Toplamda 30 milyonluk bir yatırım yapıldı. Bugün Konya’nın hangi mahallesine gitseniz, bir mahalle parkıyla karşılaşırsınız. Hiç olmazsa çocukların yaz döneminde, tatil dönemlerinde köylerine geldiklerinde belki kendi mahallelerinde göremedikleri oyun parklarını yapmış durumdayız. Bazı yerlerde fitness aletleri de var, tahsis edilen yerle bağlantılı olarak” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE DÜZENİ YERLEŞİM PLANI ÇALIŞMALARINA 22 MİLYON TL

Yeni, Büyükşehir Yasası’yla birlikte 28 taşra ilçesine yaptıkları yatırım tutarının 1.2 milyar TL olduğunu vurgulayan Yazlık, “Bunun içinde ihalesi yapılıp devam eden işler de var. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığımız var. Belki direkt yatırım olarak görünmüyor ama özellikle 1/100000, 1/25000, 1/5000 ölçekli haritaların yapılması, sosyal doku haritalarının çıkarılması, numarataj işlemleri, ortofoto görüntülemeler gibi konularda da çok ciddi çalışmalar yürütüldü. Yaklaşık 22 milyon TL’lik yatırım da bu alana yapıldı. Belki gözle görülmeyen, ama geleceğin yatırımı anlamında bir planlama çalışması oldu” dedi.

TARİHİ ESERLERİN RESTORASYONUNDA BÜYÜK ATILIM

Restorasyon çalışmalarına Başkan Akyürek’in çok önem verdiğinin altını çizen Yazlık, “Şu anda restorasyonunu tamamladığımız çok örnek eserler var. Bozkır’da eski hükümet binası, yine Çumra’da eski hükümet binası, camiler, hanlar, Akşehir’de büyük önem verdiğimiz Arasta restorasyonu yapıldı. Arasta restorasyonu Akşehir’e gerçekten değer katacak bir çalışmaydı, sadece bu restorasyona 12 milyon TL harcandı. İçerisinde 2 tane mescid var, Tahtakale ve onun yanında yine İplikçi Camii restorasyonu, Akkise’de mesela Cuma Camii denilen caminin restorasyonu gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmaları da başkanımızın talimatıdır. Kesinlikle aksatmayacaksınız, yol ve köprü ne kadar önemliyse, ondan daha önemli olan tarihi eserlerin restorasyonu demiştir. Yakın bir zamanda Seydişehir’de Seyyid Harun Veli Türbesi ve etrafında çevre düzenleme çalışmalarımız var. Beyşehir’de Eşrefoğlu Camii Çevre Düzenlemesi çalışmalarımız var. Yine Ereğli’de Taşevler’le ilgili şu anda tamamlanmış bir proje çalışmamız var. Diğer ilçelerde de büyük projelerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor” bilgisini verdi.

3 YILDA 25 MİLYON TL TARIMSAL DESTEK

Büyükşehir Yasası’nın getirdiği sorumluluklardan birinin de tarımsal sulama ve destekler olduğuna işaret eden Yazlık, “Bu birim daha önce belediye bünyesinde olmayan bir birimdi. Özel İdare Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı vardı. Bizim bünyemize geçtikten sonra sulama projelerini KOP destekli yapıyoruz. KOP Bölge İdaresi Başkanlığımız’ın da burada çok ciddi katkıları var. Tarımsal destekler noktasında 2014-2015-2016 döneminde yaklaşık 25 milyon TL destek yapmışız. Çilek fidesinden tutun da elma, kiraz fidanına, asma ve bağ aparatlar, tohum eleme selektörün dek desteklerimizin kapsamı geniş. Biraz da proje odaklı çalışmalar yapıyoruz. Yani bir sınırlama getirmiyoruz, eğer o mahalle ya da o bölgeye bir katma değeri olacak, istihdamı artırıcı, gelir getirici, o bölgenin ekonomisini geliştirici bir proje olursa buna da imkânlar ölçüsünde destek veriyoruz” dedi.

PATLAKLAR:

-3 yılda iki bin 300 km’lik mahalle yolu ağında tamir tadilat ve genişletme çalışmaları yapıldı, toplam 236 milyon TL harcandı.

- 2014’ten bugüne dek ihalesi yapılan şehir konaklarına toplam 40 milyon TL harcanacak. İlk etapta 13 şehir konağı yapılması planlandı, bu konaklardan yedisi tamamlandı, altısının inşaatı sürüyor.

-2014 ila 201 yılları arasında 25 mahalle konağı yapımı planlandı, bu konaklara harcanan meblağ ise yaklaşık 10 milyon TL.

-3 yılda ek dersliklere 35 milyon TL, tamir ve tadilatlara ise 2 milyon TL bütçe harcandı.

-  Tarihi eser projeleri ve restorasyonlarına hız verildi. Restore edilen yapılardan bazıları şöyle: Akkise Cuma Camii, Akşehir Tarihi Arasta Çarşısı, Akşehir Kalaycı Mescidi, Akşehir Tahtakale Mescidi, Akşehir İplikçi Camii, Beyşehir Eşrefoğlu Bedesteni, Ereğli Taş Evler, Ereğli Rüstem Paşa Kervansarayı, Ilgın Sadıkköy Camii, Seydişehir Seyyid Harun Veli Türbesi Çevre Düzenlemesi, Bozkır Eski Hükümet Konağı…

(Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER