© Konya Postası 2021

2’nci Temiz Hava İstasyonu geliyor

Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu, ilki İstanbul’da kurulan “Temiz Hava İstasyonu”nun kaba inşaatının tamamlandığını ve Haziran ayında hizmete gireceğini açıkladı. Toplam 8 ilde kurulacak olan istasyonların merkezi ise Konya olacak.

Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu, Konya Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Yazıcıoğlu, başta “Temiz Hava İstasyonu” olmak üzere, hava kirliği sorunu ve kömür kullanımı gibi çevreyi ilgilendiren birçok konuda gazetemiz muhabirlerinden Ayşegül İlisulu’nun sorularını yanıtladı.

 

Türkiye’de aralarında Konya’nın da bulunduğu 8 ilde temiz hava istasyonları kurulacak, Konya’da ki istasyon ne zaman hizmete geçecek?

“8 Büyükşehir de kurulacak olan temiz hava istasyonlarından ilki İstanbul’da açıldı. Konya’mızda ise 30 Ekim 2014 tarihinde açılış toplantısı yapılan temiz hava istasyonu Haziran ayında biterek ikinci kurulan temiz hava istasyonu olacak”

Konya’da ki temiz hava istasyonunun yeri neresi olacak?

“Şu an kaba inşası biten istasyonumuzun yeri Selçuklu ilçesinin Hoca Cihan Mahallesinde 5 bin dönümlük arazi üzerinde bulunmaktadır”

Temiz hava istasyonlarının faydaları neler olacak?

“Konya’mızda ki kurulacak bu istasyona, 8 ilde kurulacak temiz hava istasyonlarının hepsinin ölçümleri gönderilerek burada değerlendirilecek. Yani ölçüm istasyonları her ilde olacak ama hepsinin toplandığı ortak istasyon Konya da olacak. Temiz hava istasyonları sayesinde havanın temizliği ölçülebilecek ve tehlikeli bir durum olduğunda gerekli tedbirler alınacak.”

Temiz ve sağlıklı bir hava için yaptığınız uygulamalar neler?

“Çevre İl Müdürlüğü olarak ilimizde temiz hava olmasını, vatandaşların sağlıklı bir şekilde yaşamasını temin etmek bizim görevimiz buda devletin anayasal zorunluluğu. Sanayiden, ısınmadan ve trafikten kaynaklanan bazı hava kirliliği sorunları var. Bu sorunları en aza indirgemek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Tabi sanayisiz olmuyor kışın ısınmadan da olmuyor.  Bizim bir mali çevre kurulumuz var kurul 3 ayda bir toplanıyor. Bu kurulda ilimizin temiz havaya sahip olması için ne gibi önlemler almamız gerektiğini konuşuyoruz. Bu tedbirler doğrultusunda uygulama yapıyoruz”

Hava kirliliğine sebep olanlarla ilgili alınan önlemler neler?

“Havanın temiz olmasıyla ilgili aldığımız birçok önlem var. Örneğin bizim trafikte denetimlerimiz oluyor. Araçların egzoz muayenesinin yaptırılıp yaptırılmadığını kontrol ediyoruz, eğer yaptırılmadıysa egzozu kirliyse, kaçak bir yağ kullanılıyorsa onu tespit edip ceza yazıyoruz. Araçlar dışında binalarla ilgilide aldığımız tedbirler var. Hava kirliliğinden dolayı bacalarda ölçümler yapıyoruz onlara filtre taktırıyoruz, uygulamayanlara ceza yazıyoruz”

Havayı kirleten iş yerlerini ve fabrikaları nasıl tespit ediyorsunuz?

“Bize ihbarlar geliyor uygunsuzluk tespit ettiğimiz iş yerleri ve fabrikalarla ilgili çeşitli işlemleri uyguluyoruz. Kömür denetimlerini belediye ile birlikte yapıyoruz bu sene henüz bir kaçak kömür ihbarı almadık ama geçen sene yakaladığımız, el koyduğumuz kaçak kömürler oldu. Konya büyük bir il bu yüzden denetimlerimiz yetersiz kalabilir bu nedenle ihbarlar bizim için çok önemli”

Sizce yerli kömürler mi? ithal kömürler mi? havayı daha çok kirletiyor

 “Konya büyük bir şehir ve sanayi şehri müstakil evlere kömür yakmada diyemiyoruz, ama biz sitelere apartmanlara yoğunlaştıkça bunun azaldığını düşünüyoruz. Türkiye de üretilen kömürler pek uygun değil ithal kömürler havanın temizliği açısından daha uygun. Devlet Türkiye de olan kömürlerden dağıtıyor ithal kömür almıyor. Yerli kömürler ise kalori yönünden daha düşük olduğu için daha fazla yakma ihtiyacı oluyor. Bu durumdan havanın daha çok kirlenmesine neden oluyor”

Havanın kirlenmesine sebep olan yerli kömürlerle ilgili ne gibi önlemler aldınız?

“Devletimiz yakılan yerli kömürlerin havayı kirletmesiyle ilgilide farklı önlemler alıyor. Örneğin Göbele mahallesinde çok fazla dar gelirli insanlar vardı. Bu sebeple devletin verdiği kömürleri kullanıyorlardı ve hava o mahallede çok kirleniyordu. Şimdi onlar devlet yardımıyla doğal gaza geçiş yaptılar. Bu şekilde bu soruna da çözüm bulunmuş oldu”

Havayı kirletenler gibi çevreyi kirletenler de oluyor onlarla ilgili yaptığınız ceza uygulamaları var mı?

“Temiz hava ile ilgili yaptığımız çalışmalar gibi çevrenin temizlenmesi ile ilgili de bayağı bir çalışma yaptık. Mahalli çevre kurulunda çevre temizliği hakkında kararlar aldık. Belediye çevre yönetimi daire başkanlığı ile birlikte çalışıyoruz bu konuda.  Çevreyi kirletenlerle ilgilide çeşitli yaptırımlarımız var bu denetimleri emniyet müdürlüğü ile ilgili ortaklaşa yapıyoruz. Kömür kullanılmasını mümkün olan yerlerde yasakladık”

Bu sene diğer yıllara göre hava kirliliği nasıl?

“Konya’nın çevre kirliliğinin bir nedeni de meteorolojik sebepler ama bu yıl yağışlar erken başladı. Bu durumun temizliğe olumlu etkisi oldu, yağışlar hava kirliliğini azalttı.  Bu sene diğer yıllara göre çevre ile ilgili daha az şikâyet var”

Diğer illere göre Konya’nın havası daha temiz diyebilir miyiz?

“Konya’nın nüfusunun fazla olmasına rağmen havası birçok ilden daha temiz. Diğer büyük şehirleri düşündüğümüzde Konya’nın havası çok iyi” ifadelerini kullandı” (Ayşegül İLİSULU)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER