© Konya Postası 2021

6 milyon dekar toplulaştırılacak

Türkiye'deki 24 milyon 500 bin hektar tarım arazisinin 5'te biri toplulaştırıldığı bildirilirken 20 milyon dekar tarım arazisine sahip Konya’da 2018 sonuna dek 6 milyon dekar arazinin toplulaştırılacağı öğrenildi

Türkiye'deki 24 milyon 500 bin hektar tarım arazisinin 5'te biri toplulaştırıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bakanlıkça yürütülen tarım arazilerini toplulaştırma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tunç, ilk olarak 1961 yılında Konya'da başlatılan uygulama ile toplam 24 milyon 500 bin hektar tarım arazisinin bugüne kadar 5 milyon hektarının toplulaştırılmasının sağlandığını, 2 milyon hektar alanda ise uygulamanın sürdüğünü bildirdi.

KONYA’DA 6 MİLYON DEKAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILACAK

Diğer yandan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün Şubat 2017 tarihli verilerine göre müdürlükçe; 2002 yılında 16 ilde 47 ilçede 1288 uygulama alanında çalışmalar yürütülürken; 1 Ocak 2015 itibariyle 59 ilde 261 ilçede 4271 uygulama alanında çalışmalar sürdürüldü.

Yaklaşık 20 milyon dekar araziye sahip Konya’da Çiftçi Kayıt Sistemi’nde 1,1 milyona yakın parsel bulunuyor ve parsel başına da arazi büyüklüğünün 19 dekara ulaşmıyor. Konya’da 2018 sonuna kadar  milyon dekar arazinin toplulaştırılması planlanıyor.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA NEDİR?

Aynı şahsa veya çiftçi ailesine ait, çeşitli nedenlerle, ekonomik üretime imkân vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede; parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş dağınık, küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek, muntazam şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemidir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇİFTÇİYE YARIYOR

Parçalı arazilere sahip çiftçiler, makineleşme imkânlarına ulaşamıyorlar. Oplulaştırılmış araziler sonrası çiftçinin yakı masrafları da azalıyor. Araziler, yamuk şekilde bulunuyor. Makine kullanımına fazla olanak vermiyor. Ancak, toplulaştırma sonucunda dikdörtgen şeklinde araziler veriliyor. Ayrıca, tarlalar parça halinde olduğundan daha çok komşu ile muhatap oluyor, böylece komşu sayısı da azalmış oluyor. Aynı zamanda her araziye bir yola cephe ve sulama hattı olacak şeklide hat veriliyor. Orada sulama sistemi varsa bu sulama sistemi de toplulaştırmaya uygun hale dönüştürülüyor. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER