8 bin kişiye işsizlik maaşı
Konya2014 yılında işsizlik ödeneği için 14.212 kişi müracaat ettiğini söyleyen Muzaffer Akgün, bu başvurulardan sadece 8.283 kişinin ödeneği hak ettiğini kaydetti.
“14.212 KİŞİ MÜRACAAT ETTİ”
2013 ve 2014 yılındaki Konya’nın işsizlik ödeneklerini değerlendiren Konya İşkur Müdür Yardımcısı Muzaffer Akgün’ün açıklamaları arasında en dikkat çekici bölüm İşsizlik ödeneğine başvuranların 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21’lik artış oldu. Akgün, “Alınan bilgiye göre işsizlik ödeneğinden faydalanmak için 2013 yılında 11.738 kişi başvuruda bulunmuş olup, bunlardan 6.634 kişinin durumu ödenek almayı hak etmiştir. 2013 yılında toplam 13.916.884,30TLişsizliködeneği ödenmiştir. 2014 yılında işsizlik ödeneği için 14.212 kişi müracaat etmiş ve 8.283 kişi ödeneği haketmiştir. 2014 yılı içerisinde yapılan ödeme tutarı 18.321.324,77TL’dir. 2013 yılına göre 2014 yılında işsizlik ödeneğine müracaat edenlerin sayısı yaklaşık yüzde 21 artarken, işsizlik ödeneği bağlananların sayısı da yüzde 25 artmıştır” dikkat çekti.
“İŞSİZLERE SUNULAN BİR HİZMETTİR”
İşsizlik Sigortasının işini kaybeden kişilere verilen hizmet olduğuna dikkat çeken Akgün, bireylerin bu sigortadan faydalanabilmesi için kişinin kendi isteği dışında işini kaybetmesi gerekmektedir şeklinde konuştu. Akgün, “4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile çalışma hayatımıza giren işsizlik sigortası kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedip belirli şartları taşıyan sigortalı işsizlere sunulan bir hizmettir. İşsizlik sigortasından faydalanabilmek için; Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, Yani şöyle ki vatandaş işinden istifa edip çıkarsa bundan faydalanamaz. Burada tabi primde önemlidir. Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak ve Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak” şeklinde konuştu. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kanunun bireylere kolaylıklar getirdiğini belirten Akgün, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden başvurmak,gerekmekte olduğunu kaydetti.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmekte olduğunu dile getiren Akgün, sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmakta olduğunu söyledi. Akgün, “Hizmet aktinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün ve 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir” dedi. İşsizlik sigortası kapsamında sunulan hizmetler ve işsizlik ödeneği alanlara Kurumumuz tarafından; işsizlik ödeneği verilmesi gibi hizmetlerin olduğunu söyleyen Akgün, bunun dışında Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi ve yeni bir iş bulma konusunda yönlendirme de yapılmakta olduğunu kaydetti. Meslek edinme, edindirme ve yerleştirme eğitim verilmesi hizmetleri olduğunun altını çizen Akgün, “Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi hizmetleri sunulmaktadır. İşsizlik ödeneği alırken Kurum tarafından düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarına katılanlara işsizlik ödenekleri yanında kursa devam ettikleri gün üzerinden kursiyer zaruri ödemesi de yapılmaktadır. 2015 yılında bir kurslar için ödenen kursiyer zaruri gideri 20TL-, işbaşı eğitim programı için 25TL’dir” şeklinde konuştu.
“YÜZDE SEKSENİNİ GEÇEMEMEKTEDİR”
Günlük işsizlik ödeneği sigortalının dört aylık primine göre hesaplandığını söyleyen Akgün, hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmakta olduğunu belirtti. Akgün, “Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir. 2015 yılı ilk altı için aylık işsizlik ödeneği miktarı en az 480,6TL, en fazla 961,20TL’dir” şeklinde konuştu.
“TEKRAR BAŞLATILMAMAK ÜZERE KESİLİR”
İşsizlik ödeneği almakta iken İşkur tarafından teklif edilen iş imkanının haklı bir gerekçe sunmadan ret edildiği durumunda ödeneğin kesileceğini belirten Akgün, ödenekler tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. Akgün, “İşkur tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. Çalışma hayatını inceleme ve denetleme yetkisine haiz müfettişlerce veya kamu idarelerinin denetim elemanları tarafından yapılan denetimlerde Kurumumuzdan işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir. İşkur tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir” dedi.
“İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER”
İşsizlik ödeneği alırken yapılması gerekenlere dikkat çeken Akgün, sigortalı işsiz kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorunda olduğunu vurguladı. Akgün, “İşsizlik ödeneği alınan süre içinde; ikamet adresinin değişmesi, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması, yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması, silahaltına alınılması, yurtdışına çıkılması, bir işte çalışmaya başlanması ve mahkeme kararıyla işe iade edilmesi hallerinde durum en yakın İŞKUR birimine 15 gün içinde bildirmelidir Sigortalı işsiz kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorundadır” ifadelerini kullandı. (Mustafa ŞENOL)
İlginizi Çekebilir