80 milyonun sağlığı çiftçinin elinde
KonyaTürkiye'de ki 80 milyon insanın sağlığının 4 milyon çiftçinin elinde olduğunu söyleyen Candem Tarımsal Ürünler ve Organik Gübre Sanayi Lt. Şt. Sahibi İdris Candan, "Sağlıklı toplum için bilinçli çiftçiye ihtiyaç olduğunu belirtti
"BİTKİNİN NEYE İHTİYACI VARSA O VERİLMELİ"
Üretim ne kadar sağlıklı olursa ülkemizde ki insanlarında o kadar sağlıklı olacağını söyleyen Candan, "Bitkiler, büyüme ve yaşamaları için azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor ve bazı hallerde de molibden gibi elementlere muhtaçtır. Biz bitkilere bunları sağlarsak bitkilerin üretim aşamasında bir sıkıntı olamadan büyümesini sağlarız. Siz bitkiye ihtiyacı kadar kalsiyum, mineral verirseniz, bitkide bizim tükettiklerimiz ile bunları bizlere verir" şeklinde konuştu. Ülkemizde 80 Milyon insanın sağlığının çiftçinin elinde olduğunu belirten Candan," Bizim ürün sattığımız ülkelerin sağlığı kadar kendi ülkemizde yaşayanlarında sağlıkları önemli. Sağlık konusu buradan geçiyor 80 milyon insanın sağlığı 4 milyon çiftçinin elinde iş ta oradan kaynaklanıyor. Yani sağlıklı gıda tüketerek hayatta kalmamızı sağlıyor" şeklinde konuştu.
"TOPRAĞIN ORGANİK MADDESİ YOKSA TOPRAK TAŞTIR"
Sağlık için bitkiye mineral verilmesi gerektiğini söyleyen Candan," Sağlıklı yaşamak için yediklerimize bakıyoruz. Organik tüketeceksin diyorlar ya organik maddenin kaynağı ya hayvansaldır ya da bitkiseldir. Hayvansal kaynak hayvan dışkısıdır. Yabancı maddelerden arındırıp kurutursun fermente olur bunu toprağa verirsin. 2.Madde bitkisel atıklardır bunları fermantasyon yaparsın bunlarda organik atıktır. Bunları kimyasal dediğimiz mineraller ile zenginleştirip ortaya karışık bir şekilde verdiğinde bitki bunları çok daha iştahla tüketir. Çok daha güzel hale gelir. Toprağın organik maddesi yoksa toprak taştır" şeklinde konuştu. Candan, toprağın mutfağının organik maddeler olduğunu ne kadar açsa toprak kıvamında organik maddelerin verilmesi gerektiğini belirtti.
"ÇİFTÇİNİN TOPRAĞINI ÇOK İYİ TANIMASI GEREKİYOR"
Bir işe önem vererek yaparsanız o işten mutlaka kazan elde edebile bilineceğini söyleyen İdris Candan, "Bilinçli olma durumu her meslek için geçerli. Şu anda bizim ilgilendiğim alan ise çiftçi. Özellikle çiftçilerimizin bu konuda yani tarlası konusunda çok bilinçli olmalı" şeklinde konuştu. Çiftçinin ürünü için eline geçen ürünü kullanmaması gerektiğini söyleyen İdris Candan," Bir çiftçinin öncelikle toprağını çok iyi tanıması gerekiyor. Yani ekmek teknesinin sağlam olası için geçerli bir durum bu. Daha sonrası yavaş yavaş geliyor zaten. Gelişmekte olan bir ülke olarak tarım ve sanayi sektörleri arasında bir paralellik söz konusu. Tarımda toplam kalite yönetimini sağlamalıyız. Bunun için de en başta tarım alanlarımıza uygulayacağımız yöntemler ile alakalı. Çiftçilerimiz de vatandaşlarımız da unutmasın ki, tarımsal büyüme olmadan Türkiye büyüyemez” dedi.
"TOPRAĞA ANALİZ YAPTIRMASI ŞART"
Çitçilerin toprağı tanıması için analizler yaptırması gerektiğini belirten Candan,"Bazı çiftçilerimiz hala bir şeylerin farkında değiller. Bu nedenle üreticilerimizin bazı konularda haksızlık yapıldığı düşünülse de aslında olay bu değil. Yani çiftçinin toprağını tanıması için öncelikle gidip analiz yaptırması gerekiyor. Bunun için düzgün bir laboratuarda, ekmiş olduğu tarlanın toprağını tanıması büyük önem taşıyor. Toprağını tanıyan çiftçinin üretimi hem fazla olur hem de ne gerekiyorsa onu kullanır" şeklinde konuştu. Toprağın yapılan analizler sonrasında belki gübreye bile ihtiyacının olmayacağını belirten Candan,"Bu gün çiftçilerimiz gübrenin pahalı olduğunu söylüyorlar. Ama bir topraklarının buna ihtiyacı var ya da yok bunu öğrenmek için analiz şart, bilinç şart" ifadelerini kullandı.
"TOPRAĞIN HAKKINI VERSİNLER"
Çiftçilerin ucuza kaçtığını belirten Candan," İnsanın başına ne gelirse yokluktan gelir. Vatandaşlarımız tarlaları konusunda bazen ucuz ürün alarak tarlaya veriyorlar. Ucuza kaçınca da üretimde sıkıntıların yaşanmasına neden oluyorlar" şeklinde konuştu. Çiftçi bilinçlendirme toplantıları yaptıklarını söyleyen Candan," Salonlar doluyor yani artık çiftçide bilinçlenmeye çalışıyor. Benim mazotu ucuzlatacak petrol kuyum yok ki ben ucuza mazot vereyim. Bu durum gübre için de geçerli. Gübrenin hammaddesinin %99 ithal ediliyor. Potasyumun dünyadaki fiyatı belli. Ucuzlaması için üretim yapılması gerekiyor. Onun dışında bir şey ucuzlamaz. Bunun içinde bilinçli üretim ve çok çalışmak gerekiyor" şeklinde konuştu.
11 yıl öncesinde gübre sektörüne giren İdris Candan, 30 yıldır ticaretle uğraşıyor. Üç kuşaktır ticaretle uğraşan Candan, gübre ticaretine girmesinin tamamen tesadüf olduğunu söyledi.
11 yıl öncesinde yedek parça ticareti ile uğraşan Canda, bayisi oldukları firmanın iflas etmesi sonucunda bayiliği bırakmak zorunda olduklarını belirtti. Canda, Organik gübre org mineral gübre, kimyasal gübre, sipesifik ürünler diye gruplar halinde ürünler üretiyoruz.2 yıl öncede granür gübre dediğimiz taban gübresi yeni nesil değişik karışımlar da yani alışılmışın dışında, biz organik maddeli ürünler üretiyoruz.Taban gübresi denilince bazı isimlerde gübreler var onlar geliyor insanların aklına. Ancak biz artık bu gübrelerin dışında üretiyoruz " dedi.
Ve biz 2 yıl önce ayrı bir tesisimizde üretmeye başladık. Şu anda o tesisimiz 70 bin m2 3 bin m2 kapalı olarak üretime devam ediyor. O bir organik üretim yaptığımız tesisimiz ise 15 bin m2 üzerinde 4 bin m kapalı olarak çalışıyoruz. İlerde ise Candan Zirai ilaç diye zirai ilaçta üretimine başlıyoruz. Şu anda onun ruhsat aşamasındayız. Onun ruhsatı bir yıl kadar sürüyor. Şuanda ruhsat aşamasındayız.28 ürün ile piyasaya çıkacağız. Onun da üreticisi olarak çıkacağız. (Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir