'Abonelerden alınamaz’
KonyaYargıtay’ın elektrik abonelerinden kayıp-kaçak parası alınmayacağına dair kararı büyük yankı uyandırdı. Çıkan karar aboneler için emsal niteliğinde bulunurken, bu karara dayanarak elektrik aboneler geriye dönük 10 yıllık kayıp kaçak kesintilerini geri alma hakkına kavuştu
Bir elektrik abonesinin, kayıp kaçak tahsisi için elektrik firmasını mahkemeye vermesi üzerini Yargıtay ‘Kayıp-Kaçak vatandaştan alınamaz’ açıklamasında bulunmuştu. Yargıtay’ın bu açıklaması üzerine vatandaşların daha bilinçli olması gerektiğini söyleyen Avukat Muhammed Selman Harmankaya, tahsil edilen değere göre vatandaşın faturasına yansıyan kayıp kaçak tahsilini geri alması için ilk önce hakem heyetine başvurması gerektiğini söyledi.
Vatandaşların faturasına yansıyan kayıp kaçak tahsili için ilk önce hakem heyetine başvurması gerektiğini belirten Harmankaya, “Vatandaş faturasına yansıyan kayıp kaçak tahsili için ilk önce hakem heyetine başvurur. Bağlı bulunduğu elektrik firması olayı tüketici firmasına taşır. Tüketici firması da firmanın isteğini reddeder. Vatandaşı haklı bulur. Bu sefer konu Yargıtaya gider. Yargıtay Hukuk Dairesi bu kararı bozar. Akabinde elektrik firması kararında direnir. Yargıtay Hukuk Dairesi ‘Vatandaş yine haklıdır’ der. Bu sefer Hukuk Genel Kuruluna gider. Hukuk Genel kurulunda çoğunluk oyu ile kabul olur ve vatandaş lehine karar çıkar” açıklamasında bulundu. Davanın değer ve uyuşmazlığına göre görevli yerin değiştiğini vurgulayan Harmankaya, “2014 yılı için uyuşmazlık değeri 2000 liranın altında ise ilçe hakim heyeti görevli, 2000- 3000 lira arası ise il hakim heyeti, 3000 liranın üstü ise direk tüketici firmasına dava açmak icap eder” dedi.
“ÖRNEK OLUŞTURDU”
Medyaya yansıyan haberlere göre kayıp kaçak bedeli için geçmişe dönük 10 yıl ödenen elektrik faturaların alınabileceğini söyleyen Harmankaya, makbuzsuz başvuruların da kabul olacağını vurguladı. Harmankaya, “Kayıp çalıntı bedellerini tahsis etmek için normalde bütün makbuzlar müşteriden istenirdi. Ancak Yargıtay bankaların dosya masrafları konusundaki kararı, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak tahsisinde örnek oluşturdu. Yargıtay şöyle bir görüş bildirdi: davacının sureti kendisinde bulunan belgeleri yeniden bankadan talep ederek muaraza yaratması hukuken korunamaz. Kaldı ki davacı tarafından haksız olarak yapıldığı iddia edilen kesintinin iadesi için miktar belirmeksizin tüketici sorunları hakem heyetine harçsız olarak başvurulması mümkündür dedi. Yani makbuzsuz başvurulan mahkemeler görülecek. Çünkü vatandaş bugüne kadar ödenen makbuzları bulamayabilir” şeklinde konuştu. Harmankaya, dosyada sadece bir tane makbuz veya fatura olacağını nedenini ise müşterinin abone numaralarını doğrulamak için olacağını söyledi.
“HIRSIZLIKLARI ÖNLEMEK DEVLETİN GÖREVİ”
Elektrik dağıtım şirketleri, abone grubuna göre değişmekle birlikte konut, sanayi, ticarethane, resmi daire gibi faturanın yaklaşık yüzde 14'ünü 'kayıp-kaçak bedeli' olarak tahsil ettiğini söyleyen Harmankaya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı kararı şöyle açıkladı: “Elektriğin kaybı sırasında ve başka kişiler tarafından hırsızlanmak şartıyla kayıp-kaçak bedelinin abonelerden alınması, şeffaf hesap verilebilirlik, hukuk ve adalet devleti ile bağdaşmaz. Haksız şart teşkil eder. Hırsızlıkları önlemek, devletin en öncelikli görevidir. Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez” ifadesini kullandı. (Mustafa ŞENOL)
İlginizi Çekebilir