“Acilen Esnaf Bakanlığı kurulmalı”
GüncelCHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, il başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş ile CHP Konya İl yönetim kurulu üyeleri de katıldı. En ciddi sıkıntıyı esnafların yaşadığını belirten CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, “Ülkemiz ağır bir salgın sürecinden geçmektedir
Tüm yurttaşlar bu süreçten olumsuz etkilenirken en ciddi sıkıntıya yaşayan kesimlerin başında esnaflarımız gelmektedir. Salgın döneminde 700 bin esnaf dükkanını kapatırken iktidar, sosyal devlet olarak esnafa karşılıksız olarak tek kuruş yardımda bulunmamıştır. Bu süreçte dükkânını kapatan esnafın her türlü vergi, stopaj, sigorta, kira ve faturalarının devlet tarafından karşılanması taleplerimiz, borç içinde yüzen esnafın krediye rahat ulaşabilmesi için sicil affı çıkarılması önerimiz iktidar tarafından gündeme alınmamıştır” dedi. Barış Bektaş, her geçen gün kepenk kapatan esnaf sayısının arttığını ifade ederek, “TÜİK’in verilerine göre 2 milyon 616 bin esnafımız varken, bu yıl hem pandeminin hem de yaşanan ekonomik krizin etkisi ile 335 bin esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. Bu kara günde esnafımız çaresiz ve yalnız degildir. Esnafımızın her türlü derdi ve sorunu için Cumhuriyet Halk Partisi vardır” ifadelerini kullandı.
İktidarın esnafların sorunlarını çözemediğine dikkat çeken Barış Bektaş, “Acilen Esnaf Bakanlığı kurulmalı” diyerek, esnafların sorunlarının çözümü için şu önerilerde bulundu: “Genel Başkanımızın 6 Ekim Salı günü grup toplantısında dile getirdiği“ Esnafımız için 17 Talep” başlıklı önerimizi bir kez daha seslendiriyoruz; Acilen bir Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır. Esnafımız için sicil affı çıkarılmalıdır. Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir. Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır. Zincir mağazalar ve AVM’ler için düzenleme yapılmalıdır. AVM’ler haftanın bir günü kapanmalıdır. Esnafın sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır. Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız cezalar yazılmamalıdır. Devlet esnafa olan borçlarını ödemelidir. Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir. Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmeli. Kamu kurumları, işyerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır. Ertelenen vergi ye sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir. Yine girdi maliyetlerinin belini büktüğü Konya çiftçisi dört gözle pancar fiyatlarının açıklanmasını beklemektedir. Köylü pancarının kaç para edeceğini nasıl değer göreceğini bilmez halde ve en düşük 35 kuruş beklentisi içindeler. Bu belirsizliğin bir an önce giderilmesi ve çiftçinin mağduriyetinin önüne geçilmesini acilen talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir