© Konya Postası 2021

‘Adalet istiyoruz’

Büyük Şehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm uygulanan Şeker Tekke Mahallesinde ruhsatlı evleri bulunan vatandaşlar Belediyeler tarafından mağdur edildiklerini iddia ettiler

Selçuklu Belediyesi, Şeker Murat Tekke, Hacı Kaymak ve Esenler mahallelerinde 2010 yılında kentsel dönüşüm projesi başlatmıştı. Proje kapsamındaki çoğunluğu tek katlı kerpiçten yapılı evler çoğu yıkıldı. İstimlak edilmek istenen evler arsında kooperatif olarak yapılan, Şeker tekke ev sahipleri etraflarında bulunan kaçak yapılara uygulanan 2,10 uygulamanın kendilerine uygulanmadığını ve kendilerine bunun yarısını teklif edildiğini söyleyerek ‘Adalet istiyoruz’ dediler.

 “İSTİMLAK ALANINDA VATANDAŞ MAĞDUR”

Konya’da ilk kooperatifler arasında yer alan bu bölge Şefikcan ve Tekke Caddesi arasında kalıyor.45 bin m2’si belediyeye,45 bin m2’si ise vatandaşa ait olan evler şehir merkezine çok  yakın. Ortalama olarak yüz evin bulunduğu mahalle geçmişte diğer 8 mahallede kamulaştırma uygulanırken Şeker Tekke evlerine uygulanmadığı iddia edildi. Şimdi ise buraya belediyeler tarafından yeşil alan, pazar yeri ve sosyal tesis yapılacağı söylenmiş. Mahalleli vatandaşlar tarafından daha önce belediyelere itirazda bulunulmasına rağmen reddedilmiş. Yasal sürece başvurduklarını söyleyen vatandaşlar, bu süreç içerisinde evlerine tek çivi dahi çakamadıklarını belirttiler. Vatandaşın iddiasına göre belediyenin burayı ne zaman ne yapacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmazken bu evlere belediyeler tarafından şerh koyulduğunu söyleyerek ‘evlerimize çivi dahi çakamıyoruz’ dediler.

 “BELEDİYE BAŞKANLARINA ULAŞAMIYORUZ”

Vatandaşların mağdur olduğu Şeker Tekke evi sahipleri, belediyelerden bu konu hakkında ne zaman yapılacağının bile belli olmadığını söylediklerini, beş yılda da yaparız, on yılda da yaparız dediklerini iddia ediyor. Vatandaşlar, “Biz gerçek anlamda çok mağdur oluyoruz. Ne zaman yapacakları, ne yapacakları belli değil. Burada inşaat yasağı var. İnşaat yasağı nedeniyle kiremit bile kaldıramıyoruz. Evlerimize istimlak uygulandığı için satış da yapamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Hiç bir belediye başkanına ulaşamıyoruz” şeklinde konuştular.

“BU EVLER EŞDEĞER TUTULMADI”

1990 yılında Selçuklu Belediyesi ve Büyük Şehir Belediyesi 8 mahalleye imar uygulaması yaptığını söyleyen mahalle sakinlerinden Mustafa Çiftçi,"Konya'da ilk kooperatif evlerinden biri olan Şeker Evlerine 1990 yılında burada 8 mahalleye imar uygulaması yaptı. Ancak burada imar uygulaması yapmış olduğu evler ile eşdeğer tutmadı. Burada ki evlerimiz yaklaşık olarak 150 parsel ve hepsi ruhsatlı. Son olarak yapılan uygulamada Büyükşehir Belediyesi 5 binlik haritalar yaptı. Selçuklu Belediyesi binlik haritalar yaparak buraları kamulaştırdı. Şuanda belediye yetkilileri ile görüştüğümüzde buraları için çok düşük fiyatlar veriyorlar. 150 parselin sahibi mağdur durumda belediye başkanlarının şeker evelerle ilgili olarak daha adil ve duyarlı olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BİZİM HAKKIMIZI GASP EDİYOR”

Evlerin kaçak olmadığını ve kendilerine ait olduğunu söyleyen Mahalle sakinlerinden Mustafa Kara, “Belediye etraftaki kaçak bölgelere 2.10 uyguluyor ancak burada kilere o hakkı vermiyor. Bize onun yarısını teklif ediyor.Bu halk burada çok mağdur durumda belediye bizim hakkımızı gasp ediyor.Bize bulundukları teklifte diğer evelere verdiği tekliflerin yarısından bile az.Verecek oldukları paraya daire bile alamıyoruz.Biz burada ciddi anlamda mağdur ediliyoruz. Belediye yetkililerinden tek isteğimiz bizi mağdur etmeden buranın değerini vererek işlerini yapmaları” şeklinde konuştu.

“HZ ÖMERİN ADALETİNİ İSTİYORUZ”

Hz. Ömer’in adaletini istediklerini söyleyen Mahalle sakinlerinden Ali Uç, “Biz 50 yıldır bu mahallede oturuyoruz ve biz evlerimizin yakılmasını istemiyoruz. Belediye başkanlarından sürekli olarak kendilerinin söylediği bir söz var. “Hz Ömer’in adaleti var” diyorlar. Ancak burada çok adaletsizlik var. Ellerini vicdanlarına koysunlar. Bizden elli yıllık emeğimizi gömmemizi istiyorlar birde hakkını vermiyorlar” şeklinde konuştu. Arsalarının olduğu yerin çok gözde yerler olduğunu söyleyen Ekrem Yazar, “Bizim arsalarımızın olduğu yerler şehre çok yakın. Etrafımıza binalar 13-14 katlı binalar yapıldı ve bu binalara emsal olarak 2.10 uygulandı. Bizim arsamıza ise bu durumun yarısını uyguluyorlar. Aynı hakkın bize de uygulanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BURADA PAZAR YERİ YAPILACAĞI SÖYLENİYOR”

Belediyenin insanların elini kolunu bağladığını söyleyen hak sahiplerinden Fikret Şahin, “25 yıldır burada oturuyorum. Evler gece kondu değil hepsi imarlı projeli evlerdir. Aynen Hz. Ömer’in adaleti istiyoruz. Biz bunu Cumhurbaşkanlığına kadar taşıyacağız. Belediyenin burada kimseyi mağdur etmeye hakkı yok. Bu insanlar evlerinden bir tane kiremit kaldıramıyorlar. Emri vaki yapıyorlar. Burada Pazar yeri yapılacağı söyleniyor. Yeşil alan yapılacak diyorlar. Yapsınlar ancak burada ki insanların hakkını yiyerek değil. Biz burada hakkımızı istiyoruz” dedi.

“ARSAMIZDAN HİÇ KESİNTİ YAPMADAN 2,10 EMSAL UYGULANMASINI İSTİYORUZ”

Evlerine değerinin verilmesini istediğini söyleyen Ev sahiplerinden Ayşe Tuncel, “Arsamızdan hiç kesinti yapmadan 2,10 emsal uygulanmasını istiyoruz. Aslında evlerimizin hiç yıkılmasını istemiyoruz fakat illaki yapacaklarsa bölgede ki dairelerin baz alarak ederi kadar değer versinler.  Burası pazar alanı, yeşil alan ve sosyal tesis yapılacakmış. Büyükşehir belediyesi ve Selçuklu belediyesine daha önceden itirazda mahalle halkı olarak bulunduk. Bu süreçte ret kararı alındı ancak burada yasal yollara da başvurduk ve hukuki sürecimiz devam ediyor.  Her ne kadar hukuki süreç devam etse de vatandaşlardan bir tanesi bile evine çivi çakamaz durumda inşaat yasağı olduğu için. Hakkımızı istiyoruz. Zaten düzenimizi bozuyoruz” şeklinde konuştu. (Aysun KARABAYIR)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER