© Konya Postası 2021

Adli Kolluk Koordinasyon Toplantısı düzenlendi

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, adli hizmetlerin yürütülmesinde yaşanan sorunların tartışılması ve çözüm yollarının aranması, soruşturma işlemlerinin en seri ve sağlıklı biçimde yürütülmesinin sağlanması suretiyle adli soruşturma sürecinin adil yargılanma hakkına en uygun şekilde sonuçlandırılmasına yardımcı olunması, adli kolluk görevini ifa eden İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Merkez Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerinin bağlantılı olaylarla ilgili soruşturma işlemlerinde uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal’ın başkanlığında Adli Kolluk Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi

Konya Adliyesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Konya İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, Konya İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Gümrük Müdürü Hasan Hüseyin Koçak, Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, Merkez Komutanı Hv.P.Albay Özgür Kılıçarslan, Konya Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ve Cumhuriyet Savcıları, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Merkez Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlükleri ve İlçe Jandarma Komutanlıklarında görevli tüm adli kolluk amirleri/sorumluları/görevlileri katıldı.

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, “Bilindiği üzere, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 164. maddesinde adli kolluğun; Emniyet, Jandarma, Gümrük Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mevzuatının ilgili hükümlerinde belirtilen çerçevede soruşturmayı yapan güvenlik görevlilerini ifade ettiği ve bu görevlilerin soruşturma işlemlerini Cumhuriyet savcısının emir ve talimatlarıyla yerine getireceği, adli görevlerin dışındaki hizmetlerde ise üstlerinin emrinde olduğu belirtilmiştir.

Devletin en önemli görevlerinin başında, toplumun ve bireyin güvenliğini sağlamak gelmektedir. Bunu gerçekleştirmenin en temel yolu ise etkin bir ceza adalet sistemine sahip olmaktan geçer. Ceza adalet sistemi etkin olan uygar toplumlarda vatandaşların devlete ve adalete güveni yüksektir. Kolluk kuvvetleri, ceza adalet sisteminin etkinliğinin sağlanmasında en önemli faktörlerdendir. Ceza muhakemesi sisteminde, suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi oluşturan soruşturma kısmı, muhakemenin çok önemli bir aşamasıdır. Zira yargılamanın yapıldığı kovuşturma evresinin sonunda verilecek hükmün adil, hukuka uygun, sağlıklı ve adaletli olması, iyi yapılmış bir soruşturmaya ve bu soruşturma sonucunda ortaya konacak delillere bağlıdır. Soruşturma evresinin en önemli faktörleri Cumhuriyet savcısı ve adli kolluktur. Uygulamada birçok işlem Cumhuriyet savcısının gözetiminde adli kolluk tarafından yerine getirilmektedir. Bundan dolayı adli kolluğun soruşturmadaki rolü de büyük önem arz etmektedir. Soruşturma evresi gerçekten çok önemlidir ve muhakemenin adeta can damarıdır. Çünkü kovuşturma evresinde kullanılacak delillerin büyük çoğunluğunun toplanması soruşturma evresinde gerçekleşir. Bu nedenle muhakemenin sağlıklı ve etkin bir şekilde yürümesi ve adil yargılanma hakkının tesisi aynı zamanda soruşturma evresinin hukukun çizdiği sınırlar içerisinde ve etkin bir şekilde icra edilmesiyle gerçekleşmektedir.

Adalet, toplumun bir arada, güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşaması için temel şarttır. Bir ülkede yaşayan bireylerin birbirlerine karşı adil davranışlar sergilemelerinin yanında, ülkenin tüm kurumlarının da aynı şekilde adaletten ayrılmadan görevlerini yerine getirmeleri zorunludur. Adaletin olduğu yerde huzur, sevgi, saygı ve mutluluk vardır. Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk: “İstiklal, istikbal, hürriyet, herşey adaletle kaimdir.”  der . Pascal: “Adaletin kuvvetli, kuvvetlinin de adil olması gerekir.” der. Socrates: “Hayatımın en mühim prensibi, kimseye hiçbir şekilde adaletsiz davranmamaktır.” der. Hz  Mevlana  Mesnevi’de adaleti şu şekilde tanımlar: “Adalet, her şeyi layık olduğu yere koymaktır. Ayakkabı ayağındır, külah başın.” Düzenlenen bu toplantımızda, soruşturmaların daha etkin, verimli ve hızlı bir şekilde tamamlanması ve bu süreçte vatandaşların hak kaybına uğramaması, adalet duygusunun zedelenmemesi için alınacak tedbirler dile getirilecektir. Soruşturma işlemlerinin en seri ve sağlıklı biçimde yürütülmesi yönünde bu toplantımızın bizlere katkısı olacağına inanıyorum. Bu toplantıyı düzenlememizin amacı bir kısım kurum ve görevlilerimizi tenkit etmek, eleştirmek değildir. Tek amacımız soruşturma işlemlerinin adalet ve hakkaniyete uygun şekilde makul süre içinde tamamlanması ve vatandaşlarımızın yargı erkine ve adli kolluk birimlerine olan güveninin korunması, güven oranının en üst seviyeye çıkarılmasıdır” dedi.

İnal konuşmasının devamında soruşturma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara değindi:

“1-Vatandaşlarımıza , taraflara ve avukatlara karşı nezaketle ve sabırla davranılması, vatandaşın fazladan bekletilmemesi, ön büro ve danışmalara sabırlı personelin seçilmesi, işlerin hızlı yapılması, özellikle tutuklu işlere ilişkin işlemlere öncelik verilmesi,

2-Adli kolluk birimleri arasında ve Adli kolluk birimleri ile Başsavcılık arasında diyalog ve koordinasyonun üst düzeyde tutulması,

3- Gözaltı ve arama sürelerine , saatlerine dikkat edilmesi,

4- Delillerin usulüne uygun toplanması,

Ölümlü (kaza-cinayet) olaylarında hızlı hareket edilmesi, olay yerine derhal intikal edilmesi, delil toplama, kusur tespiti vb işlemlerin ivedi yapılması

6-Adalet Bakanlığımız Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün 22/12/2015 tarihli, 153/1 sayılı genelgesi gereğince adli olaylarla ilgili basına bilgi verme yetkisinin Cumhuriyet Başsavcılığına ait olduğuna dikkat edilmesi, halkın bilgi alma hakkı ile kişilerin lekelenmeme hakkı arasındaki dengeye dikkat edilmesi,

7-Sosyal medya kullanımına dikkat edilmesi (HSK sosyal medya kullanım rehberinde belirtilen hususlara riayet edilmesi )

8-TCK 282. Md. kapsamında Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı değerlerini Aklama suçu ile Terörizmin Finansmanı suçuna ilişkin soruşturma işlemlerinin çok titiz bir şekilde yapılması ( uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, dolandırıcılık, silah veya tarihi eser kaçakçılığı, çek-senet tahsilatı, rüşvet, tütün, tütün mamülleri ve alkol kaçakçılığı, yasa dışı sanal bahis, yolsuzluk, akaryakıt kaçakçılığı gibi öncül suçlar işlendiğinde aklama suçunun da işlenip işlenmediğinin incelenip değerlendirilmesi gerekir)

9-Suç örgütleriyle mücadeleye önem verilmesi, buna ilişkin ihbar ve şikayetlerin detaylı ve titiz şekilde incelenmesi ile buna ilişkin iş ve işlemlerin usulüne uygun ve makul süre içinde yapılmasına dikkat edilmesi,  Hususlarına dikkat edilmesini önemle rica ediyorum.

Toplantıya katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür eder, bu yıl Konya ilimize atanan arkadaşlarıma  da yeni görevlerinde başarılar dilerim.”

Cumhuriyet Başsavcı Vekili İzzet Yurteri moderatörlüğünde Cumhuriyet savcıları Arif Şentürk, Alparslan Şirin, Salih Demircan, Nebi Erken, Ahmet Zahit Demirhan, Şüheda Oktay Arslan, Osman Genç tarafından görevli oldukları değişik soruşturma bürolarının görev kapsamında kalan suçların soruşturma ve işlemleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlarda sunum yapıldı. Katılımcıların dile getirdikleri talep ve sorunlar not alınarak çözüm yolları bulunmaya çalışıldı. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduktan sonra toplantı sonlandırıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER