Aile Hekimleri yeniden iş bıraktı
KonyaKonya’da Aile Hekimleri eziyet yönetmeliği olarak nitelendirdikleri yönetmeliğin geri çekilmemesini protesto etmek için 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakıyor.
Aile hekimlerinin ve meslek örgütlerinin "eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirdiği Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe tepki gösteren aile hekimleri ve hekim sendikaları 5- 6 -7 Kasım’da üç gün boyunca yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yapmıştı. Aile hekimleri yönetmeliğin geri çekilmemesi nedeniyle 2-6 Aralık tarihleri arasında yeniden iş bırakma kararı aldı. Hekim Birliği Sendikası Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onur Uysal aile hekimleri, hemşire ve sağlık memurlarının katılımıyla Konya İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Aile Hekimliği Yönetmeliği Vatandaşı Mağdur Ediyor
Onur Uysal, “Bugün burada, 30 Ekim’de yayımlanan aile hekimliği yönetmeliğini protesto etmek için toplandık. Bu yönetmelik, aile hekimliği sistemini tamamen çökerten, koruyucu hekimlik hizmetlerini aksatan ve vatandaşı mağdur eden bir düzenleme. Yeni yönetmelik, sağlık hizmetlerine erişimdeki engelleri artıracak ve sağlık çalışanlarının üzerindeki yükü katlayacak. Bu durum, özellikle düşük gelirli vatandaşları daha da mağdur edecektir. Sağlık sisteminin temelini oluşturan birinci basamağı bu şekilde yok saymak, sağlıkta dönüşümün amacına ters düşmektedir.” dedi
Sağlık Hizmetini Sayısal Verilere İndirgemek, Mesleğimizin Onurunu Zedeler
Sağlık Bakanlığı, çıkardığı bu yönetmeliği savunmak için "daha fazla para vereceğiz" diyor. Ancak bu yaklaşım tamamen yanıltıcıdır. diyen Onur Uysal, “Çünkü maaş artışını, bizim reçetemizle yazdığımız ilaçlara bağlamak, hekimliğe hakaret etmektir. Sağlık hizmetinin kalitesini sayısal verilere indirgemek, mesleğimizin onurunu zedelemektedir. Bakanlık, “Neden bu kadar tepki gösteriyorsunuz?” diye soruyor. Eğer bizim emeğimizi ve sağlık hizmetini sadece rakamlara indirgemeyi amaçlıyorsanız, biz buna asla razı olamayız. Birinci basamağa dayattığınız performans sisteminin halk sağlığına zarar vereceğini, toplumu sağlıksız bir yapıya sürükleyeceğini defalarca söyledik ama anlamıyorlar.” diye konuştu.
Sağlık Çalışanlarının Talepleri Net: Güvenli Çalışma Şartları ve Onurlu Maaş
Uysal, “Biz sağlık çalışanları, şu anda zaten çok çalışıyoruz ve çok emek veriyoruz. Hali hazırda ağır iş yükü altındayız. Sağlık Bakanlığı, bizlere ek ödeme vaat ederken, bizim temel taleplerimizi göz ardı ediyor. Bizim talebimiz, onurlu bir maaştır. Tek kalem maaş istiyoruz, emekliliğimize yansıyacak bir düzenleme istiyoruz. Bize ek ödeme ya da ücretli izin değil, güvenli çalışma koşulları, yeterli donanım, aşı ve temel sağlık ihtiyaçlarımızı sağlama güvencesi istiyoruz. Bize, halkın sağlık güvenliğini taşımamız için gerekli altyapıyı sunmanızı bekliyoruz. Ayrıca, bu yönetmelik geri çekilene kadar, 2-6 Aralık tarihlerinde 5 gün iş bırakacağımızı ve mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan duyuruyorum. Bizim mücadelemiz, sadece biz hekimlerin değil, tüm halkın mücadelesidir.” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir