© Konya Postası 2021

Alternatif tarım ürünü, yer bademi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, yer bademinin faydaları ve yetiştirilme imkanları hakkında açıklamalarda bulundu

Özcan, “Yer bademinin hayatımızdaki yeri hakkında, “Chufa (Çufa) olarak bilinen yer bademi, Tropikal ve Akdeniz bölgelerinden gelen otsu bir bitkidir. Çufa (yer bademi) yumrusu (kök) önemli yağ içeriği, badem benzeri tadı ve yetiştirme kolaylığı nedeniyle yeni bir gıda lipit kaynağı olarak kabul edilir. Çufa (yer bademi) yağı, yemeklik ve salata yağı için potansiyel yeni bir kaynak olabilir. Çufa yumrusu sütü, oldukça enerjik ve idrar söktürücü olması, mineral, ağırlıklı olarak fosfor ve potasyum ve ayrıca C ve E vitamini açısından zengin olması nedeniyle tıbbi içecek olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda, çufa (yer bademi) kullanımının arttığına dair farkındalık var. Yer bademi yağı ilk olarak Mısırlılar tarafından 4000 yıl önce daha sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilen zeytinyağına tercih edilmiştir. Yağın rengi altın kahvedir ve zengin bir ceviz tadına sahiptir” dedi.

Çalışmalar doğrultusunda bu bitkinin Konya’ya uyum sağladığını dile getiren Özcan, “Konya Sarayönü ilçesinde kültüre aldığımız önemli bir tarım ürünüdür. Nisan Mayıs ayında ekimi ve Ekim ayında hasat işleminin olması alternatif bir tarım ürünü olabilme avantajına sahiptir. Ekim ayında hasat işlemleri elle olabildiği gibi, tarımsal mekanizasyonlarda olabilmekte. Verimi kültürel faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Farklı proseslerle işleme sonucu yer bademinin bileşimiyle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER