Anadolu’nun Orta Asya’ya açılan gözü Kırım’dır
KonyaKonya Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hamdi Elmacı, Kırım’ın önemine dikkati çekti. Kırım’ın Çanakkale ve İstanbul Boğazı kadar önemli olduğunu söyleyen Elmacı, “Türkiye açısından Kırım’ın önemi nedir deniyor. Boğazlar ne kadar önemli ise Kırım’da o kadar önemlidir” dedi.
KARDEŞLERİNİ YALNIZ BIRAKMIYORLAR
Konya Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin 1989 yılında faaliyete başladığını ifade eden Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi Başkanı Hamdi Elmacı, “Genel merkezimiz 1952 yılında Ankara’da kuruldu ve bizde daha sonra burada faaliyetlerimize başladık. Derneğimizin amacı Konya’da yaşayan Kırım Türklerimizin geçmişiyle barışık, örf ve adetlerini yaşatmaktır. Yine Tatar kardeşlerimizin bir sıkıntısı veya bir ihtiyacı olduğu zaman yanlarında olmaktır. Eğer biz bu kardeşlerimiz bir araya getirerek onlara yardımcı olabilirsek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı. Derneğin bugüne birçok program düzenlendiği veya programa katıldıklarını ifade eden Elmacı, “15 Mayıs Rus İşgaliyle Sürgün adlı program düzenledik. 21 Mayıs Ankara Tandoğan’da Rusya’yı telin mitingine 1 otobüs insanla katıldık. Yine Konya’da 28 Mayıs’ta İhsaniye Camisi’nde 17 hatim okutuldu. 8 Haziran’da Kırım’a gönderilmek üzerine Ramazan ayında 150 kişilik yardım paketi için 3 bin dolar nakdi yardım yaptık. Yine Ramazan ayında 23 Haziran’da 100 kişiye iftar verdik. Bunlarda sonra biz Dernek yönetimine geldikten sonra Konya’daki tüm Tatar köylerimizi ziyaret ettik ve de üyelik kayıtlarını aldık” diye konuştu. Dernekte gençlerinde yer alması için büyük çabalar gösterdiklerini dile getiren Başkan Elmacı, gençler içinde birçok faaliyet yaptıklarını aktardı.
KIRIM TÜRKLERİ KONYA’DA NEREDE?
Konya’da yaşayan Kırım Türkleri’nin 14 köyü bulunduğunu dile getiren Başkan Elmacı, Sarayönü ve Çumra’da Kırım Türkleri’nin ağırlıklı olarak yaşadıklarını söyledi. Elmacı, “Konya’da şuan da 14 köyümüz var. Sarayönü ve Çumra’ya giderseniz kardeşlerimizin Konya geneline bakıldığı zaman buralarda ağırlıklı olduğunu görürsünüz. Konya’nın çeşitli yerlerine dağılmışız. Konya merkezde de İhsaniye ve Muhacir Pazarı taraflarında görebilirsiniz. Özellikle İhsaniye’de bulunan Kırım Türkleri’ne ‘Garipler’ de denir. Biz bazen kendi içimizde Garipler Mahallesi diye telaffuz ederiz. Sadece İhsaniye Mahallesi’nde değil, Muhacir Pazarı civarındaki Tatar Cami’nin o tarafta da Kırım Türkleri’ne rastlarsınız” şeklinde konuştu.
Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden Kırım Türkleri’nin zaman zaman Konya’ya ziyaretlere geldiklerini söyleyen Elmacı, Avrupa Birliği’nin azınlıkların kendi kültürlerini koruması için ayrı bir para ödediğini ve bu para sayesinde Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Kırım Türkleri’nin rahatça Türkiye’ye gelebildiklerini belirtti. Geçtiğimiz aylarda bir grup Kırım Türkünün Konya’ya ziyarete geldiğini söyleyen Elmacı, gelen kişilerin genellikle iyi mesleklere sahip doktor, mühendis, veteriner ve psikolog gibi kariyer sahibi olduklarını belirtti.
KIRIM’DA 350 BİN KIRIM TÜRK’Ü VAR
Kırım’ın Rus işgali süreciyle ilgili olaylara dikkati çeken Elmacı, Kırım’da çalışan Kırım Türkü’nün çok olduğunu ancak işgal sonrası bu etkinliğin azaldığını söyledi. Kırım’da nüfus olarak 350 bin Kırım Türk’ünün bulunduğunu söyleyen Elmacı, “Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra orada düzen değişti. Şuan da bizim evlerimizi Ruslara vermişler, bildiğiniz Rus geldi oturdu evimize. Kırım geneline baktığınız zaman nüfus 2,5 milyon ama bunun 350 bini Kırım Türk’ü, 350 bini Ukraynalı ve geri kalan yüzde 52 Rus’lardır. Kırım’da oylama durumu ortaya çıkararak güya demokrasi örneği göstermek istediler ama zaten nüfusa baktığın zaman senin kazanacağın belli. Kırım parlamentosunda biz yokuz zaten. Maalesef Rusya bu şekilde Kırım’ı ilhak etti. Baktığınız zaman Ukrayna’da sahip çıkmıyor. Hal böyle olunca Rusya otoriteyi ele geçirdi” dedi.
‘KIRIM BOĞAZLAR KADAR ÖNEMLİ’
Dünyada Süveyş Kanalı, Cebelitarık Boğazı, İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Panama Kanalı gibi yerler ne kadar önemli ise Kırım’ın da o kadar önemli olduğunu ifade eden Elmacı, “Süveyş Kanalı, Cebelitarık Boğazı, İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Panama Kanalı gibi yerler dünyanın can noktalarıdır. Kırım’da Anadolu’nun Orta Asya’ya açılan gözüdür ve bu şekilde bakmak gerekir. Dünya üzerinde buralar çok önemli yerler. Kırım, dünyanın jeopolitik olarak en önemli noktasıdır. Avrupa, Orta Asya’ya hâkim olmak istiyorsa Kırım’a sahip olmalıdır. Türkiye açısından Kırım’ın önemi nedir diye soruyorlar. Boğazlar ne kadar önemli ise Kırım’da o kadar önemlidir. Kıbrıs ne ise Kırım’da odur” dedi.
Kırım’ı Rusya’nın denizlere açılan kapı olarak gördüğünü söyleyen Elmacı, “Rusya eğer denizlere hâkim olacaksa Kırım’a hâkim olacak. Zaten Rusya’nın orada limanı var. Dikkat edin Türk tarihi bilmek için Rus tarihini bileceksin. Rus tarihini bilmek için de Türk tarihini bileceksin. Peki, Rusya için Kırım neden önemli? Kırıma hâkim olmazsa ne Karadeniz’e hâkim olur nede güneye inebilir Rusya” şeklinde konuştu. Kırım Türk’lerinin her alanda başarılı isimler çıkardığını aktaran Elmacı, İlber Ortaylı, Cüneyt Arkın, Orhan Gencebay, İlhan Mansız, Necip Hablemitoğlu ve Aziz Nesin gibi isimlerin Kırımlı olduğuna vurgu yaptı. İsmail Gaspıralı’nın “Dil de fikir de işte birlik” sözünü hatırlatan Elmacı, Gaspıralı’nın 100-150 yıl önce söylediği sözün bugün halen geçerli olduğunu söyledi. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir