Araştırmalara yol gösterecek
KonyaKonya'nın tarihi yerleşim yeri Sille'nin aşıklarından, 1926 yılında vefat eden Figani'nin el yazması iki eseri, torunları tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne teslim edildi
Biri 100, diğeri 137 yıllık olduğu tahmin edilen, Figani'nin ve başka şairlerin şiirlerinden oluşan cönklerin, akademisyenlerin araştırmalarında yol gösterici olacağı belirtiliyor. Figani'nin torunları Ahmet, Osman ve Salih Zeki İnci, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin'i ziyaret ederek, eserleri bağışladı. Şahin, yaptığı açıklamada, cönklerin saz ve divan edebiyatı şairlerinin şiirlerinin toplandığı mecmualar olduğunu söyledi. Cönklere, yandan açılmaları ve dile benzemeleri dolayısıyla "dana dili" ve "sığır dili" de denildiğini belirten Şahin, "Cönkler, tek şaire ait şiirlerin toplandığı gibi pek çok şairin şiirlerinin de toplandığı mecmualardır. Bunlar, edebiyat tarihimiz bakımından birinci derece kaynaklardır. Ayrıca bilinen şairlerimizin bilinmeyen şiirlerinin tespiti açısından önemlidir. Bilinmeyen şiirler de burada olabileceği için kültür tarihimize yeni eserlerin katılmasını sağlayabiliyor." diye konuştu.
"YENİ BİLGİLER ORTAYA KONULACAK"
Şahin, cönkleri bağışlayan aileye teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sille Mahallesi tarihimizin, kültürümüzün, folklorumuzun önemli merkezlerinden birisi. Burada yaşamış bir şairimizin şiirleri ve topladığı farklı şairlerin şiirlerinden oluşan mecmualar bizim için önemli. İnşallah bunlar akademik dünyamızda incelenecek, araştırılacak ve sayesinde yeni bilgiler ortaya konulacak. Bu eserlerin, akademisyenler ve halk edebiyatı araştırmacılarının ilgisini çekeceğini düşünüyoruz." Ahmet İnci (70) de cönklerin içeriği ve dedesinin biyografisinden oluşan bir kitap yazdığını, dede mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak istediklerini dile getirdi. Eserleri gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla bağışlamaya karar verdiklerini anlatan İnci, "Dedemiz Aşık Figani, 1864 yılında doğmuş, 1926 yılında vefat etmiştir. Henüz 40 yaşındayken hastalanmış, geçimini sağladığı testiciliği, çamurculuğu yapamayacak hale gelmiştir. Dolayısıyla vefatına dek fakir fukara hayatı sürmüş, annesi, babası ve eşi öldükten sonra, 5 çocukla ortada işsiz kalmıştır. Yazılarında, şiirlerinde fukaralık, çaresizlik, mazlumluk ve biçare arayışı vardır" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir