Arıcılık bir kültür
KonyaArıcılığın bir kültür olduğunu belirten yetkililer, bal üretiminin Konya’da yaygınlaşması için desteklenmesi gerektiğine işaret etti.
BAKANLIK BU YIL DA DESTEK VERİYOR
Arıcılığın ve bal üretiminin desteklenmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması, gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal kalkınmanın desteklenmesi maksadıyla uygun görünen alanlarda izin verilecek arıcılık faaliyetleri kapsamında 2016 yılı için kovan başına aylık 1 lira ücret alındığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada bu bedelin arıcılardan talep edilmeyeceğini vurguladı. Bakanlık son 5 yıldır bu ücreti arıcılardan talep etmiyordu.
KONYA’DA 600 ARICI BULUNUYOR
Diğer yandan Konya’da arıcılığı meslek olarak icra eden 600 kişinin olduğu, bir o kadar da arıcılıkla amatör olarak ilgilenen kişinin bulunduğu öğrenildi. Konya için bu rakamların gayet mütevazı olduğunu söyleyen yetkililer, “Arıcılığın Konya’da gelişmesi için desteklenmesi lazım. Arıcılık, ayrıca bir alışkanlık ve kültür meselesi. Yani arıcılığa verilen desteklerin sürekliliği son derece önemli” dedi.
Büyükşehir Belediyesinin Konya’da arıcılığı geliştirmek için pilot olarak belirlediği 6 ilçede 400 üreticiye toplam 2 bin çift katlı Kafkas melezi organik kovanlı arı dağıttığını hatırlatan uzmanlar bu tür desteklerin hem arıcılığın gelişmesine hem de istihdama katkı yaptığına işaret etti. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir