Ateşbâz-ı Velî etkinlikleri başlıyor
KonyaMeram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği iş birliğiyle düzenlenecek Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri, 28 – 30 Eylül tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirilecek. Etkinliklere tüm Konyalıları davet eden Başkan Toru, “Tarihi ve kültürel mirasımızı gelecek nesillerle buluşturma adına, şehrin turizm potansiyelini arttırma adına gelenekten geleceğe, yerelden evrensele bu değerleri taşımamız gerekiyor” dedi
Etkinliklerin duyurulması amacıyla Bacıyan-ı Meram Kooperatifi’nde düzenlenen basın toplantısına Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Ermiş, meclis üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
“GASTRONOMİ ALGISI YÜKSELİYOR”
Dünyada yükselen bir gastronomi algısını olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Başkan Toru, “Gastronomi deyince yeme içmenin yanında sanatsal ve kültürel bir yapı da akla geliyor. Kadim bir medeniyetin temsilcileri olarak oldukça zengin bir mutfak kültürümüz var. 2010 yılında Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından İstanbul’da Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Etkinlikleri adı altında başlayan etkinlikler 2014 yılından itibaren Konya’da icra edilmeye başlandı. Çünkü Ateşbâz-ı Velî Meram’da metfun. Bu nedenle mekânla programın ilişki kurulması anlamında önemliydi. Bu programın Konya’ya taşınması noktasında verdiği destekten dolayı Adnan Şahin’e çok teşekkür ediyorum” dedi.
“FARKLI BİR FORMATTA ETKİNLİK TAKVİMİ OLUŞTURDUK”
Bu sene programı yeni bir formatta yeniden şekillendirdiklerine dikkat çeken Toru, “Bu sene etkinlikleri ‘Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’ olarak adlandırdık. Çünkü Ateşbâz-ı Velî, bizim aşçı dedemiz aynı zamanda. Etkinliklerimiz 28 Eylül Perşembe günü başlayacak. Programın ilk gününde Mevlâna ve Ateşbâz-ı Velî türbelerinin ziyaretinden sonra kazan açma merasimi, Mevlevî Mutfak Kültürü’nün canlandırılması, Nevin Halıcı Özel Mutfak Eşyaları Sergisi’nin Açılışı gibi etkinlikler olacak. İkinci günü ise bir yıl önce belediyemize devredilen Tarihi Tantavi Ambarı’nda programlarımız gerçekleştirilecek. Bu tarihi ve kültürel yapıda, restorasyona başlamadan önce, eski ve nostaljik haliyle etkinlik yapalım istedik. Seneye de restorasyonu tamamlandıktan sonra programlarımızı burada yapmayı planlıyoruz. Gastro şovlar, yarışmalar, yöresel yemek lezzetleri ve diğer etkinliklerimiz dolu dolu devam edecek. Üçüncü günde ise farklı noktalarda aşure ikramımız olacak” diye konuştu.
SPONSORLARA TEŞEKKÜR
3 gün sürecek etkinliklere ciddi bir bütçe ayırmadıklarını da kaydeden Başkan Toru, “Şu anda 11 sponsor kuruluşumuz var. Konaklamalarda otellerimiz sponsor oldular. Program boyunca yemek yarışmalarında kullanılacak araç gereçlerde yine aynı şekilde sponsorlarımız var. Tüm sponsorlara teşekkür ediyorum” dedi.
“O SADECE BİR AŞÇI DEĞİL”
Ateşbâz-ı Velî’nin sadece bir mutfak ekolü olmadığını kaydeden Başkan Toru, “Aynı zamanda bir eğitim ve terbiye makamı. Biz arzu ediyoruz ki Ateşbâz-ı Velî’yi, hem yemek kültürümüzle hem tasavvufî boyutu, edep erkan sahibi ve eğitimde bir ekol oluşuyla uluslararası anlamda tanıtalım istedik. Turizm potansiyeli yüksek olan bir şehiriz. Uluslararası arenada adına türbe yapılan ilk aşçı olması hasebiyle Ateşbâz-ı Velî’yi daha iyi tanıtmamız gerekiyor. Şehrin tanıtımında Ateşbâz-ı Velî’nin güçlü bir figüran olarak öne çıkması lazım. Uluslararası arenada gastronomi çevreleri bu anlamda Ateşbâz-ı Velî’yle ilgileniyor. Tarihi ve kültürel mirasımızı gelecek nesillerle buluşturma adına, şehrin turizm potansiyelini arttırma adına gelenekten geleceğe, yerelden evrensele bu değerleri taşımamız gerekiyor. Meram Belediyesi olarak bu tür programlara desteğimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
“ATEŞBÂZ-I VELÎ SADECE KONYA’NIN DEĞERİ DEĞİL”
Ateşbâz-ı Velî’nin sadece Konya’ya has bir değer olmadığını dile getiren Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ise, “Ateşbâz-ı Velî, 12. Yüzyıl’da adına türbe yapılan dünyadaki ilk aşçıdır. Aşçı olmasının yanında başka özellikleri de var ama gastronomi çevreleri açısından bu özelliği çok önemli. Çünkü o dönemde Avrupa’da mutfağın söz konusu bile olmadığını hepimiz biliyoruz. O yüzden bu toprakların ne kadar önemli bir ev sahibi olduğunu, ne kadar önemli zatlara ve kültürlere ev sahipliği yapması açısından bu önemli. Ülkemizde 2018 yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından ilk defa Turizm Şurası içinde gastronomi başlığı açıldı. Ayrıca bu sene Selçuklu Mutfağı’yla ilgili de yarışma yapılacak” şeklinde konuştu.
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, programdan sonra Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede’nin hatırasına basın mensuplarına tuz ikram etti. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir