Ayçiçeği üreticileri mısıra yöneliyor
Ekonomi
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yüzde 25'i, tohumluk ayçiçeğinin ise yüzde 60'ının karşılandığı Konya'da, bu ürünlerin ekim alanlarında geçen yıla göre yüzde 20'lik daralma olduğu tahmin ediliyor
Girdi maliyetlerinin yüksekliği, havza bazlı üretim sağlanamaması ve dünya piyasalarında değişen dengeler nedeniyle ayçiçeği üretiminden vazgeçen birçok üretici mısır ekimine yöneliyor
ZMO Konya Şube Başkanı Çalış: "ÇKS kayıtları ve çiftçilerden edindiğimiz izlenimlere göre üretim alanlarında geçen yıla göre yüzde 20 civarında bir azalma olduğu görülmektedir"
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yüzde 25'i, tohumluk ayçiçeğinin de yüzde 60'ının karşılandığı Konya'da çeşitli nedenlerle üreticiler mısır ekimine yöneliyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye genelindeki 1 milyon 250 bin ton ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 25'inin ve tohumluk ayçiçeğinin yüzde 60'ının Konya Ovası'nda üretildiğini söyledi.
Dünya ayçiçeği üretiminin yüzde 30 ila 35'ini karşılayan Ukrayna ve Romanya bölgesinde iklim değişikliği ve siyasi karışıklıklar nedeniyle 2012 yılında üretim azalması yaşandığını belirten Çalış, bunu başta Konya olmak üzere Türk çiftçisinin iyi şekilde değerlendirdiğini anlattı.
Türkiye'de üretilen ayçiçeğinin bu dönemde çok ciddi gelir getirdiğini vurgulayan Çalış, "Umutlanan çiftçiler yoğun şekilde ayçiçeğine yöneldi. 2013'te bu bölgedeki daralma, hem iklimsel hem de siyasi koşulların değişmesi sonrası aşıldı. Üretim eski seviyelere çıkınca üreticimizin ürünü dünyada beklenen değeri bulamadı. O nedenle üreticiler ayçiçeğini yola dökme, yol kapatma gibi eylemler yapmaya kalktı" dedi.
Ayçiçeğinde geçen yıl tonuna bin 475 ila bin 500 lira arasında fiyat açıklandığını hatırlatan Çalış, alım fiyatı ve desteklerin girdi maliyetlerini karşılayamadığını kaydetti.
- Geçen yıl da yüzde 20 azalmıştı
Çalış, ayçiçeği ekim alanının geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 20 azaldığını ifade ederek, Ukrayna ve Romanya ile fiyatlar konusunda rekabet edilememesinin Türkiye'deki gübre ve mazot gibi yüksek girdi fiyatlarından kaynaklandığını dile getirdi.
Nisan sonunda ayçiçeği ekimlerinin başlayacağını bildiren Çalış, şöyle konuştu:
"Çiftçilerimiz her yıl Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) ekim alanlarını önceden bildirmektedir. 2014-2015 üretim sezonu için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildiriyorlar. ÇKS kayıtları ve çiftçilerden edindiğimiz izlenimlere göre üretim alanlarında geçen yıla göre yüzde 20 civarında azalma görülmektedir. Çiftçilerimiz, sulanan alanlarda üretilen ayçiçeğinden yoğun bir şekilde mısıra yönelmektedir."
Çalış, ayçiçeği üreticisinin bu ürünü ekmeye devam etmesini sağlamak için girdi fiyatlarındaki spekülasyonların önlenmesi, havza bazlı ürün desteklemesinin yapılması ve dünya fiyat dengelerine göre gerekli prim desteğinin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
TÜM HABERLER