AYM'nin HSYK kararına hükümetten tepki
SiyasetAnayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa verdiği kısmi iptal kararıyla ilgili hükümetten tepkiler geldi.
Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanununa verdiği kısmi iptal kararına tepki gösterdi.
BOZDAĞ: AYM KARARLARI GERİYE YÜRÜMEZ Kararı değerlendiren Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ, şöyle konuştu:
''Yaptığımız düzenleme, Anayasa'ya uygundur. İptal kararı bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Ancak elbette ki iptal kararına uyacağız. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. Bugüne kadar yapılmış değişikliklerin geriye dönük ihyası mümkün değildir yapılmış uygulamalar geçerlidir.
'ÖYLE ANLAŞILIYOR Kİ...' Anayasa Mahkemesi'nin bu dava konu gündeminde olmamasına rağmen gündeminde değişiklik yaparak öne aldığını görüyoruz. Belli ki bugüne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı ve mahkemeyi bu işi gündeme almaya zorlayan bir şey yoktu ama öyle anlaşılıyor ki sayın Başkanımıza ivedi olarak bu konuyu gündeme almasını gerekli kılan başka şeyler oldu.''
İŞLER: ZAMANLAMASI MANİDAR Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ise, kararın zamanlamasını "manidar" olarak nitelendirdi.
İşler, ''Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Anayasa Mahkemesinin kararları bağlayıcıdır. O konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir'' dedi.
ATALAY: NE BULDULAR BİLMİYORUM Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da kanun üzerinde çok iyi çalıştıklarını ifade etti.
Atalay, “Adalet Bakanlığımız çok iyi çalıştı, bizler de çalışma komisyonunda onu ciddi şekilde değerlendirdik. Dolayısıyla orada Anayasa Mahkemesi’nin iptaline elverecek sorunlu maddeler temizlenmişti. Hatta Cumhurbaşkanımızın da bazı görüşleri olmuştu. Hem HSYK yasasında hem internetle ilgili düzenlemede. Cumhurbaşkanımız da onları inceletmişti ve anayasa aykırılığı olabilecek hususlar temizlenmişti. Cumhurbaşkanımız da o gönül rahatlığı içinde imzalamıştı yasayı. Dolayısıyla şimdi ne buldular bilmiyorum” dedi.
Atalay, şöyle konuştu: “Zaten Türkiye'nin temel sorunlarından birisi kurumların siyasetten rol çalmasıdır. Biz milli iradeyi ve siyaseti güçlendirelim diye uğraşan bir iktidarız. Demokrasi ancak böyle olur, milli irade çok önemli, milli iradenin yansıdığı Meclis çok önemli, milli iradenin verdiği yetkiyle kurulan hükümet önemlidir. Bunların hepsi siyaset kurumudur. Eğer yargı, daha önceleri Silahlı Kuvvetler veya zaman zaman basın siyaset kurumunun elinden rol çalma çabası içinde olursa bu tekrar eski vesayet tartışmalarını getirir.”
Verilen kararların Yüksek Mahkeme’yi yıpratacağını savunan Atalay, “Endişem Anayasa Mahkemesi’nin yine eleştiri alması, hele hele Yüksek Seçim Kurulu'nun kararlarını bireysel başvuruyla kabul etmesi, bırakın onu değerlendirmesi bile, bakmaya değer bulması, kabul etmesi bile Anayasa Mahkemesi’ni daha bir yıpratacaktır” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir