© Konya Postası 2021

BADEN

Avusturya’nın sanat ve kaplıca şehri aynı zamanda ünlü Rus yazar Dostoyevski’nin kendi yaşantısından kesitlere de yer verdiği ”Kumarbaz” isimli romanı bu şehirde geçiyor. Bu sebeple edebiyatseverlerin de ilgisini çekebilecek bir şehir

BADEN

Baden, Avusturya’nın Aşağı Avusturya Eyaleti’nde kaplıcalı kasaba ve şifa merkezi olarak biliniyor. Kentin nüfusu yaklaşık 25 bin civarında imiş. Viyana’nın güneyinde bulunan Mödling’in güneyinde ve Viyana Ormanları’nın doğusunda bulunan şirin şehrin görünüşü çok sakin ve temiz olarak ilk anda gözümüze çarpıyor. Hatta buraya tek kelime ile dingin küçük bir kasaba bile diyebiliriz. Merkezde insanların orta yaş grubunun üzerinde olması ise ilk anda dikkatlerimizi çeken belki de küçük bir ayrıntı oluyordu.

BÖLGEDE BAĞCILIK ÖN PLANDA

Baden ilçesinin toprakları, Rastatt'ın toprakları ile çevrilidir. Baden-Baden, Kuzey Karaormanlar'ın, batı ucunda, buradan 13 km sonra Rastatt yakınlarında Murg ile birleşen Oos deresinin vadisinde yer almaktadır. Şehrin batısında Vorberg ve deniz seviyesinden 112 metre aşağıda olan Oberrhein Tiefebene (Yukarı Ren) ovasında yer almaktadır. Vorberg ovasında bağcılık yapılmaktadır. Baden-Baden'ın en yüksek dağı, deniz seviyesinden 1.002,5 m yükseklikte olan Badener Höhe'dir ve Karaormanlar içinde yer alır.

KISA TARİHİ

Roma öncesi dönemde küçük bir yerleşim bölgesidir. Bölgenin kaplıcası ve şifa kaynağının ortaya çıkması çok eskilere dayanır. Romalılar'ın Aquae olarak adlandırdıkları kükürtlü termâller, imparatorluk döneminde de kullanılır. Ludwig van Beethoven ve Wolfgang Amadeus Mozart gibi isimler, bu kaplıcaların müdavimleri arasında yer alır. 1480 yılında şehir statüsü kazanır.

Baden, II. Viyana Kuşatması'nda çok zarar görür. 1683'ten önce 1.700 kadar olan nüfus, askerlerin çekilmesinden sonra 300'e iner. 19. yüzyılda saray halkının yazlık yeri olur. 1812'de kentte çıkan yangın buraya büyük zarar verdir. Savaş riskinin ortadan kalkması ile Baden'in duvarları 1805'te yıkılmaya başlar. 1814'te de son kent kapısı yıkılır. Üzerinde 1567 yılı yazılı olan bir mazgal, Batzenhäusl ile kent tiyatrosu arasında bulunan bir köprüde bırakılır.

1945-1955 yılları arasında Baden Sovyet işgâlinde bölgesinin askerî karargâhı olur. O yıllardan kalma Martinek kışlası, 2008'e kadar Avusturya Silâhlı Kuvvetleri'ne hizmet eder.

AVUSTURYA’NIN İLK RESMİ HAMAMI BADEN’DE AÇILMIŞ

Şehir, 19. yüzyıldan buyana Operet merkezi olarak tanınıyor ve biliniyor. İmparator II. Franz Joseph zamânından beri şehrin tiyatrosunda operetler sahneleniyormuş. Baden’in bir başka özelliği ise Avusturya'da ilk resmî hamamının açılmış olduğu bir şehir olması. Hamamın karşısında ki yaya köprüsünün altından ise Schwechat ırmağı akıyor ve hemen karşısındaki tiyatroda da kültürel faaliyetler yapılıyor. Zaten bizim de bu bölgede gördüğümüz tek Türkçe kelime yazılı tabela da bu rayı gösteren “HAMAM” yazısı idi.

9. SENFONİ BURADA BESTELENMİŞ

Bu sanat ve kültür şehrinin bir diğer özelliği ise 9.Senfoni’nin bu şehirde bestelenmiş olması. Dünyanın pek çok zengin sanatseverinin buradan ev satın aldığını öğreniyoruz . Çevrede ki süper lüks evlerin fiyatlarını ise doğrusu sormaya korkuyorduk. Çünkü sanat camiasında Baden’in bir başka zenginliği olduğunun ısrarla altı çiziliyordu. Beethoven'nin 1821- 23 arası her yaz geldiği ev turistlerin çekim merkeziydi. Binanın kapısında da 9. Senfoninin burada bestelendiğini yazan plaket çakılı.

GEÇİŞ KONUMUNDA

Şehir güneybatı Almanya’da, Fransa sınırına 30-40 dakika mesafede oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Fransa’nın Alsace bölgesinde yaşayan zengin aileler genelde düğünlerini kendi şehirlerinde yapmak yerine, bu güzel şehirde yapıyormuş.

ALMANLARIN EN ZENGİNLERİ BU ŞEHİRDE

Almanya’da şehir başına düşen milyoner sayısının en fazla olduğu şehir Baden Baden. Yani tam anlamıyla zenginlerin cirit attığı bir şehir. Baden Baden’da endüstri yok, önemli miktarda büyük işletme yok fakat halkı arasında zengin çok, ayrıca Avrupa’nın farklı ülkelerinden zenginlerin de belirli zamanlarda bulunmayı tercih ettiği bir şehir.

BURAYA ULAŞMAK KOLAY

Minik bir şehir olmasına karşın, Baden Baden ulaşım açısından birçok şehirden kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor. Almanya’da Stuttgart, Frankurt, Karlsruhe gibi şehirlerden tren, otobüs veya kendi aracınızla kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca Fransa’nın Strasbourg şehrinden 40 dakikada trenle ulaşmanız mümkün. İki ülke sınırını arasından geçen Ren Nehri belirliyor. Nehrin bir tarafında Baden Baden yer alırken, diğer tarafında Strasbourg yer alıyor.

KARA ORMANLARININ ÖZELLİĞİ

Avrupa’nın en büyük ormanları arasında yer alan Kara Ormanlar (Schwarzwald), kuzeyden güneye 200 km, batıdan doğuya 60 km alana yayılıyor. Almanya’nın batısından başlayıp, güneybatı ucuna dek uzanıyor. Baden Baden’a gittiğinizde Kara Ormanlar’ın içinde yürüyüş yapmayı asla ihmal etmeyin. Şehir, Kara Ormanlar’ın tam ortasında yer alıyor ve sokaklar orman patikalarından yol alıyormuşsunuz hissi veriyor, öylesine yeşil ve sonsuz.

300 YILDIR VARLIĞI DEVAM EDEN KURHAUS KUMARHANESİ

Dostoveyski’nin eserine konu olan o meşhur kumarhane günümüzde aktif bir şekilde hala varlığını sürdürüyor. Üstelik Avrupa’nın birçok şehrinden gelen insanlar burada kumar oynuyor. Amacımız sizi kumara yönlendirmek değil ama buradaki kumarhane oldukça estetik. Kumarhaneye kravatsız girmek yasak, hatta girmek isteyenler için kravat kiralama opsiyonu bile var. Bina ise yalnızca kumar oynanılan alandan oluşmuyor. 3 bölümden oluşan yapının içerisinde kumarhane, restoran bölümü ve konser salonu var. Bu konser salonunda ise Almanya’nın en eski flarmoni orkestrası olan Baden Baden Filarmoni Orkestrası konser veriyor.

ALMANYA’NIN EN BÜYÜK ETKİNLİK SALONLARINDAN FESTSPİELHAUS

Almanya’nın en büyük konser ve opera salonlarından biri olan Festspielhaus, Baden Baden’da yer alıyor. Burada yılın birçok zamanında Avrupa’daki ve dünyadaki önemli etkinlikler sahneleniyor.

BADEN KALESİ

Burayı gelmeyi planlarken sonbahar aylarını tercih etmenizi öneririz. Çünkü çok renkli bir doğal ortamla karşılaşacaksınız. Ünlü Altes Schloss Kara Ormanlar’ın içerisinde yaklaşık 12 km yürüme mesafesinde, tepede yer alıyor. Dileyen araçla da çıkabilir ama en keyiflisi yürüyüş yaparak çıkmak. 1102 yılında inşa edilen kale, günümüze hasar görerek ulaşmış olsa da varlığını sürdürüyor. Büyük bir alana sahip kaleden kuş bakışı Kara Ormanlar’ı ve Baden Baden’ı izleyebilirsiniz.

ŞEHİRDEKİ LÜKS OTOMOBİLLER ZENGİN HAVAYI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Kent merkezinde dolaşırken insanların rahatlığı, giyim tarzları özellikle de kullandıkları lüks otomobiller zaten genel havayı çok güzel yansıtıyordu. O gün için bize şaşırtan başka bir tablo ise kasabanın temiz, düzenli halk pazarı idi. Buranın genel görüntüsü bir halk pazarı olmasından çok öte bizim modern alış veriş merkezlerimizin manav bölümü gibiydi. İnsanlar çok sakin hareket ederken hiçbir aceleleri yoktu sanki. Burada kimse kimsenin üzerine çıkmıyordu. Burası mı pazar mıydı? Yoksa bizim yaşadığımız yerlerdekilere mi Pazar deniyordu kararsız kalmıştık. (Haber Merkezi)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER