© Konya Postası 2021

Başarının sırrı

Okçulukta Ülkemize başarılar getiren Bulcukspor ve Melikşah GTO Spor Kulübü Konya’yı başarılarıyla tarihe geçirdi. Okçuluk denince parmakla gösterile bilecek duruma geldiklerini dile getiren Bulcukspor ve Melikşah GTO Spor Kulübü Ömer Koç, başarının altında fedakârlığın ve deli gibi çalışmanın yattığını vurguladı

“BAŞARILI İKİ KULÜP”

Konya’da şuan okçulukla ilgili aktif olarak iki adet spor kulübün faaliyet gösterdiğini vurgulayan Türkiye Okçular Federasyonun Konya Temsilcisi Ömer Koç,  iki adet spor kulübün Bulcukspor ve Melikşah Geleneksel Türk Okçuluğu Spor Kulübü olduğunu söyledi. Koç, kendisinin aynı zamanda Bulcukspor ve Melikşah GTO Spor Kulübü Başkanı olmasının yanı sıra Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu Genel Sekreteri olduğunu dile getirdi. Koç, “Bulcukspor ve Melikşah GTO Konya’yı dünyada ve ülkemizde temsil eden iki aktif spor kulübüdür. Bu spor kulüplerinin amacı okçuluk üzerine temel esas olarak kurulmuştur. Konya’mızın ilkleri ve gururu olmuştur. Bulcukspor olimpik okçuluk üzerine yoğunlaşmıştır. Melikşah Türk Okçuluğu ise geleneksel okçuluğa yoğunlaşmıştır. Ama her iki kulüpte de her ikisi yapılmaktadır. Bulcuksporun 130’u aşkın lisansı oyuncusu ve 200 yakın kursiyeri vardır. Melikşah GTO’nun ise yaklaşık 12 lisanslı okçusu ve 30 yakın kursiyeri mevcuttur” şeklinde açıkladı. Konya İli Şampiyonlarında yüzde 90’a yakın madalyaları Bulcukspor aldığını söyleyen Koç, Türkiye Şampuanlarında ise Bulcuksporun ilk 32’e kadar yükseldiğini vurguladı.

“TARİHE GEÇMİŞ OLDUK”

Konya’ya uluslararası şampiyonluklar getiren Melikşah GTO’ nun tek spor kulübü olduğunu söyleyen Koç, “Şuana kadar Mehmet Koç üç uluslararası şampiyona da 2 tanede ikinciliği 1 uluslararası birinciliği bulunmaktadır. Dilanur Küçüktepe’nin Geleneksel Türk Okçuluğu bağlamında 4 uluslararası şampiyonlukta 3 tane uluslararası ikinciliği bir tanede uluslararası üçüncülüğü var. Son yapılan Dünya Şampiyonasında Güney Kore Hasan Koç dünya şampiyonu oldu 38 ülkeden 500 aşkın sporcu içerisinden şampiyon oldu böylelikle tarihe geçmiş oldu. Aynı zamanda Dilanur Küçüktepe bayanlar branşında dünya ikinciliğini getirerek tarihe geçmiş oldu” dedi. Koç, Mart ayında Bursa’da yapılacak olan Minikler Salon Dünya Şampiyonasına hazır olduklarının da altını çizdi.

“İNSANLIK TARİHİ İLE ÖZDEŞ”

Ok ve yayın insanlığın var oluşundan bu yana olduğunu vurgulayan Koç, ilk insan olarak bilinen Adem’in usulüne uygun olarak ok ve yayı kullandığını söyledi. Koç, “Bakıldığında Hz. Adem ok ve yayı bulmuştur. Allah, Adem’e ok ve yayın ne olduğunu öğretmiştir o yüzden okçuluğun ilk  piri Hz. Ademdir. Hz. Adem zamanında kullanılan okçuluk avlanma ve beslenme olarak kullanılmıştır” şeklinde açıkladı. Ok ve yayın insanlığın tarihi ile özdeş olduğunun altını çizen Koç, Okçuluk insan var olduğundan bu yana genel yapısını bozmadan geldiğini dikkat çekti.

 “TARİHTE OK VE YAYI EN İYİ KULLANAN TÜRKLERDİR”

Okçuluk Türklerin 5 bin yıllık tarihinde birçok alanda kullanıldığını kaydeden Koç, Türkler ok ve yayı avlanma, beslenme, savaş silahı olarak kullandıklarını şimdi ise okçuluğun sporun bir dalı olarak var olduğunu söyledi. Koç, “Türklerde Orta Asya’dan Selçuklu Devletine gelecek olursak okçuluk Türkler’ in değişmez bir parçasıdır hatta öldüklerinde bile mezarlarına okları ile beraber gömülürdü o kadar kutsal kabul edilirdi. Tarihe bakıldığında sadece okla kazanılan savaşların olduğu bilinmektedir” şeklinde anlattı. Ok ve yayın Tükler’ in vazgeçilmez bir parçası olarak nitelendiren Koç, Türklerin ok ve yayı çok iyi kullanabildiğini yabancı tarih kaynakları bile yazdığını vurguladı. Koç, “Tarihte ok ile yayı çok iyi kullanabilenlerin Türkler’ in olduğu bilinmektedir. Ok ve yay Türkler’ in vazgeçilmez bir parçası olarak nitelendirilir. Avrupa kaynaklarında bile Türkler’ in ok ile yayı çok kullandıklarını yazmışlar. Hatta Avrupa kaynaklarına bakıldığında Türklerin at üzerinde giderken geriye dönüp çok rahatlıkla ok attıklarını yazmışlar. Onun için okçuluk biz Türkler’in genlerinde olan bir spor dalı onu belirtmek isterim” dedi

“DÜNYACA ÜNLÜ MARKALAR

OSMANLI’NIN OK VE YAYINDAN ESİNLENDİ”

 

Selçuklu Devleti’ne kadar gelen okçuluğun Osmanlı Devletin’ de zirveye ulaştığını belirten Koç, Osmanlı Devleti zamanında Osmanlı Askerlerinin kullandığı ok ve yayların şuan dünyanın birçok tarihi müzelerinde sergilendiğini söyledi. Koç, “Osmanlı Devleti’nin kullandığı ok ve yaylar birçok tarihi müzelerde onurla sergileniyor. Macaristan’a gittiğimde tarihi silahların sergilendiği müzeyi gezerken Osmanlı Devleti’ne ait ok ve yayların sergilendiğini gördüm. Dünyaca ünlü markalar ok ve yay üretirken Osmanlının ok ve yaylarını incelemişlerdir. Gurur verici bir şey olmasına karşın üzülecek yanı çok büyük dünyaca ünlü markalar bizim ok yayımızı incelerken biz kendi ok yayımızı tanımaktan aciz insanlarız” şeklinde konuştu. Osmanlıya kadar savaş aracı olarak kullanılan ok ve yayların Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla artık bir spor dalı olarak devam ettiğini vurgulayan Koç, Mustafa Kemal Atatürk, Türk okçuluğunun değerini bildiği için Cumhuriyet devrinde okçuluk spor kulüpleri kurduğunu söyledi. (Mustafa Şenol)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER