© Konya Postası 2021

Başkan Acıbadem: Esnafımız sistemden muaf olsun!

Yeni yıl yaklaşırken otomobil pazarında da satış ve alımlarda yenilikler devam ediyor

Artan maliyetler ve ekonomik şartlardan dolayı vatandaşlar ikinci el otomobile yönelirken Resmi Gazete’de yayınlanan karar esnafı sıkıntıya soktu.

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, esnafın yetki belgesi olduğu halde noterde poliçe istenmesinin yanlış bir uygulama olduğunu ifade etti.

İŞ YERLERİ İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR MALİYET ÇIKIYOR

4 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla araç devir işlemlerinde değişen trafik sigortası yükümlülükleri 5 Aralık’ta da uygulamaya girdi. Yeni düzenleme ile araç satın almak isteyen kişiler artık trafik sigortasını yaptırdıktan sonra noter devrini alabiliyor. Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, uygulamanın ikinci el satım yapan esnaflara zorluk çıkardığını belirterek, “Düzenleme bireysel kullanıcılar için oldukça önemli uygulama bireysel vatandaşlar için kalıcı olmasını istiyoruz, ama bu düzenlemenin yetki belgesine sahip olan ikinci el alım satım yapan esnaflarımıza yanlış bir uygulamadır. Yetki Belgesi’ne sahip esnaflarımız iş yerleri için çok büyük bir maliyet çıkıyor” dedi.

“BU UYGULAMANIN BİR AN ÖNCE DÜZELTİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

“Oto Galerici esnaflarımız olarak zaten piyasa şartlarının zor olduğu bir dönemindeyiz” ifadelerine yer veren Başkan Acıbadem, “İşletme maliyetleri her geçen gün giderek artıyor. Bunun yanı sıra trafik sigortası uygulaması bizim için oldukça yüksek rakamları karşımıza çıkarıyor. Örneğin vatandaş olarak otomobil sigorta poliçesi 8- 10 bin lira arası yaptırabileceğiniz bir poliçeyi biz şirket işletme adına yaptırdığımızda yaklaşık 2.5 katı yani 25 bin TL’ler civarında bir maliyetle karşılaşıyoruz. Şuan stoğunda onlarca araç olan esnaflarımızın araçları yerine göre 1 haftada satılıyor aylarca   vitrinde stoğunda kalan araçlar var. Dolayısıyla ortaya çıkan rakamlar araç başına oldukça sıra dışı. Envanterinde 100-200-500 araç olan daha büyük şirketler var. Günde 10’larca araç satıyorlar, her bir araç için poliçe kestirmek ayrıca bir iş külfeti. Esnaflarımız Ticaret Bakanlığımızın istediği kriterleri yerine getirerek yetki belgesi alıyor. Bu alınan yetki belgesinin diğer bireysel kullanıcılardan farkı olmayacaksa o zaman neden yetki belgesi şartı konuluyor. Dünya’da hiçbir ülkede emsali olmayan bu uygulamanın bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

ESNAFLARIMIZIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Bu uygulamanın devam etmesi halinde pandemi sürecinde yaşanan araç fiyatlarındaki fiyat köpüğü yeniden alevlenebileceğini söyleyen Acıbadem, “Esnaflar bu maliyetleri hesaba dahil etmeye başlayacak bu da haliyle tüm vatandaşlarımıza yansıyacak Bakanlığımızın bu yanlış yönetmeliğe bir düzenleme yapmasını esnaflarımızın mağduriyetinin giderilmesini rica ediyoruz. Ülkemizde yüz bin kayıtlı yetki belgeli kayıtlı oto galerici esnafımız var. Yetki belgesi olan esnaflarımız için yetki belge numarası üzerinden poliçe oluşturulabilinir. Stokunda aylarca kullanılmayan ama bekleyen araçlara istisna sağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SİSTEMDEN MUAF EDİLMELİLER

Acıbadem, “13 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, Zorunlu Trafik Sigortası Tarife Yönetmeliğindeki değişikliği içeren karara göre, hak sahiplerinin zararlarının ekonomik koşullara uygun şekilde tazmin edilmesi amacıyla teminat tutarlarında yüzde 50 artışa gidildi. Bu düzenleme ile ise, teminat tutarları maddi zararlarda 200 bin TL'den 300 bin TL'ye çıkarılırken, bedeni zararlarda ise 1,8 milyon TL'den 2,7 milyon TL'ye yükseltildi. Uzun bir aradan sonra sabit olan Trafik Poliçelerinde artık serbest piyasa uygulamasına geçiliyor. Sigorta şirketleri artık istedikleri gibi fiyat teklifi verecek. Satılacak araçlar için yetki belgesi olan esnaflarımızın bu sistemden muaf olmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER