Başkanlık 'ana koşul' olmayacak
SiyasetAK Parti yeni anayasa ve başkanlık tartışmalarını orta vadede tartışmaya açmayı tasarlıyor.
AK Parti, 100 günde yapacaklarına dair, ''Strateji Planı''nı belirlemek için çalışmalarını sürdürürken, orta vadede atılacak adımlara ilişkin de bu hafta içinde toplantılar yapacak. Orta vadedeki adımlardan en önemlisini yeni Anayasa oluşturuyor. AK Parti, orta vadede yani 4 yıllık iktidarın ilk 6 aylık süresinde olmasa da bu süreden hemen sonra anayasayı gündemine alacak. 317 milletvekili olan AK Parti'nin, yeni anayasa ve başkanlık sistemi odaklı bir referandum için muhalefetten 13 milletvekilini ikna etmesi gerekiyor.
BAŞKANLIK HEP MASADA
AK Parti'nin, ''en önemli gündem'' olarak gördüğü yeni anayasa konusunda muhalefet ile birlikte hareket edilmesi planlanırken, başkanlık sistemi konusunda muhalefetin tavrı da partideki en büyük soru işareti olarak duruyor. CHP, MHP ve HDP'nin başkanlık sistemine dair olumsuz tavrı nedeniyle AK Parti masaya, başkanlık sistemini yeni anayasa için, ''ana koşul'' olarak koymadan oturmayı planlıyor. Buna göre, ilkesel olarak başkanlık sisteminin Türkiye’nin ihtiyacı olacağı vurgulanacak, başkanlık sistemi masada olacak ancak bu konuda diretilmeyecek ve anayasa görüşmelerine engel oluşturulmamasına dikkat edilerek hareket edilecek. AK Parti, muhalefetin ''peşinen'' reddetmesine de karşı çıkacak ve başkanlık sistemi ve çeşitli modelleri tartışmaya açmayı deneyecek. Başkanlık sistemi dışındaki birçok reform, eğitim, yükseköğretim, yargı ve demokratikleşme konularında ise CHP'nin de desteği ile yol alınabileceği belirtiliyor. Uzlaşılan anayasa maddelerinin referanduma da gerek kalmadan, 367 aşılarak Meclis’ten geçirilmesi hedeflenecek.
13 VEKİL GEREKİYOR
317 milletvekili çıkaran AK Parti'nin, Anayasa’da uzlaşılamayan maddeleri referanduma sunması için dışarıdan 13 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. Kulislerde AK Parti'nin 59 vekili olan HDP'nin bazı taleplerini anayasa değişikliği ile karşılayarak, başkanlık sistemi için destek alabileceği ifade ediliyor. Ancak AK Parti kaynakları, ''sadece HDP'' desteğinin, ''bir tuzak'' olacağını yorumluyor ve, ''AK Parti-HDP bir araya geldi, özerkliği verdiler, başkanlığı aldılar'' algısı oluşturularak AK Parti'nin yıpratılma projesi olduğunu savunuyor. Bu nedenle HDP ile açık bir ortaklık düşünülmüyor.
Ancak kaynaklar, bazı maddelerde HDP’nin de gizli oylamada destek verebileceğine dikkat çekiyor. AK Parti, milletvekili ''transfer'' etmeyi de düşünmüyor. Ancak milletvekillerinin anayasa değişikliklerinde gizli oy kullandığına dikkat çekilerek, ''hür iradenizle karar verin'' ve ''başkanlık bu ülke için gerekli'' diyerek destek almaya çalışılacağı ifade ediliyor.
İlginizi Çekebilir