Başkent'te apartman altı oto galerileri sorunu
GüncelAnkara’nın birçok semtinde LPG’li araçlar nedeniyle facialara zemin hazırlayan ve kaldırım, yol işgalleriyle hayatı çekilmez hale getiren apartman altı oto galerileri, mahalleliye ev sattırıyor.
İçişleri Bakanlığı'nın oto galerilerinin şehir dışına taşınmasına yönelik yayınladığı genelge sonrası Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Valiliği'nin ortak çalışmalarına ve mahalle sakinlerinin defalarca yaptığı şikayet ve başvurulara rağmen oto galerilerinin kent içinde faaliyeti devam ediyor. Özellikle Emek, Bahçeli, Subayevleri, İç Aydınlık gibi trafiğin yoğun olduğu semtlerde kümelenmiş bu galeriler, bir yandan LPG’li araçları nedeniyle patlama ve yangın riskini büyütürken öbür yandan da ellerindeki satılık araçlarla kaldırım ve yolları işgal ediyor. Uzmanlar, apartman altı oto galerilerinin sakıncalarına işaret ederken, özellikle LPG'li araçların son derece tehlikeli olduğunu belirtiyor. Apartmanların altında kapalı bir alanda tutulan bu araçların tehlikeyi artırdığını belirten uzmanlar, geceleri giriş katlardaki dükkanlara çekilen LPG'li araçlar kaynaklı bir yangın veya patlamanın diğer araçlara da sıçrayıp çevrede yaşayan vatandaşlar için felakete yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Yolda araç bulundurmaları yasak olmasına karşın bu kurala uymayan galeriler, halkın büyük bölümünün tatil nedeniyle kent dışında olduğu yaz aylarında bile yolları daraltarak trafiğin kilitlenmesine ve ciddi kazalara neden oluyor. Oto galerilerine ait araçların işgali nedeniyle yayalar kaldırım yerine caddede yürümek zorunda kalıyor. Bu da kaza riskini artırıyor. Kaldırım ve yol işgalleri, aynı bölgedeki diğer işletmelerin müşteri kaybetmesine de yol açıyor. Galericilerle apartman sakinleri park sorunu nedeniyle sık sık karşı karşıya geliyorlar. Mahalle sakinleri, diğer iş yeri sahipleri ve araç sürücüleri ile galericiler arasında zaman zaman ciddi kavgalar da yaşanıyor.
“DURUMU İYİ OLAN EVİNİ SATIP KAÇIYOR” Aydınlıkevler Mahallesi Muhtarı Rıza Kumru, oto galerilerinin günlük yaşamı çekilmez hale getirmesi nedeniyle mahallelinin evini satıp kaçma eğiliminde olduğunu ifade ederek, “Özellikle İrfan Baştuğ Caddesi’nde yoğunlaşan galeriler yüzünden apartman sakinleri kendi araçlarını binalarının önüne koyamıyor. Bu yüzden dairesini satıp gidenler oldu. Aydınlıkevler’in yüzde 60’a yakını yaşlı nüfus. Maddi durumu iyi olanlar evlerini satıp başka yerlere gidiyor, diğerleri mecburen burada kalıyor. 17 bine yakın seçmen var. Belediye ve halk otobüslerinin de güzergahı burası. Mahalle için büyük sıkıntı. Çevreli Caddesi’nde de büyük sıkıntı yaşanıyor. Toplu taşım güzergahının bir süre bunun Uzayan Sokak’a taşınması denendi. Bir ay boyunca otobüs ve dolmuşlar o güzergahı kullandı, ama yine eskiye dönüldü. Sorun çoktandır devam ediyor. Buradaki galerilerin bir an önce Esenboğa yolunda yeni yapılan otomotiv AVM’sine gitmesi gerekiyor" dedi.
Yukarı Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Süleyman Kalyoncuoğlu da mahallelinin yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:
“Bahçeli ve Emek bölgesinde çok fazla galeri var. Bizim burada da Akdeniz ve Kazakistan Caddeleri üzerinde galeriler var. Vatandaş buralardan geçerken büyük sıkıntı yaşıyor. Bilhassa amalar ve diğer engelli yakınlarından çok fazla şikayet geliyor bize. Bizim bu bölge kafeler diyarı oldu. Bu yüzden de yoğunluk epeyce arttı. Böyle olunca sıkıntı daha da büyüdü. İnsanlar evlerinin önünde araçlarına yer bulamıyor, götürüp uzağa bırakıyor. Bu sefer de polis gelip ceza kesiyor. Vatandaş gelip bize yakınıyor. Eski İçişleri Bakanımız Beşir Atalay da burada oturuyor. Bu konuda çok çalışmalar yaptı. Eli kulağında, tüm galeriler Esenboğa yolunda yapılan otomotiv satış merkezine taşınacak diye duyuyoruz. O zaman trafik de mahalleli de rahatlayacak.”
EN FAZLA SIKINTIYI ENGELLİLER YAŞIYOR Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Başkanı İlimdar Boztaş, “Araçlarını otoparklar yerine kaldırıma park eden sürücüler ve sergiledikleri araçları yine kaldırıma çeken oto galerileri engellilerin erişimini kısıtlayarak suç işliyorlar” dedi.
Görme engellilerin rahatça kent içinde dolaşmaları için kaldırımlara döşenen kılavuz yollarını da araçların işgal ettiğine dikkat çeken Boztaş, sürücüler ve oto galeri için yetkili makamlardan caydırıcı yaptırımlar istedi. Boztaş, “Günümüzde kaldırımları insanlardan çok araçlar kullanıyor. Kaldırımlar araçların değil insanlarındır. Dükkanların önlerine konulan çeşitli ürün tezgahları, stantlar da maalesef insanların geçişlerini engellediği gibi engelli vatandaşlarımızın da bağımsız hareketlerini engellemektedir” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir