© Konya Postası 2021

Berberlerin eleman ihtiyacı var

Konya’da berberlik ve kuaförlük alanında elemana ihtiyaç olduğunu söyleyen Konya Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Veli Baranok, her berberin en az bir elemana ihtiyacı olduğunu ve Konya’da 3 binin üzerinde elemana ihtiyacının olduğunu belirtti

“3 BİNİN ÜZERİNDE BİR İHTİYAÇ SÖZ KONUSU”

Konya’da meslek alanında eleman ihtiyacının olduğunu söyleyen Baranok, “Her berber arkadaşımızın en az bir elemana ihtiyacı var. Konya’da ise 3 binin üzerinde bir ihtiyaç söz konusu. Sektörel olarak kaliteli eleman bulmak çok zor. Okulun da yansıması var. Yeni yasada 3 yıl çıraklık eğitimine gidiyor ve orada bir yıl daha devam ediyor ve kalfalığı alıyor. Dışarıdan lisede bitiyor. Bu nedenle biraz daha teşvik var ancak yeterli değil” dedi. Mesleğin sıkıntılarına değinen Baronak, “Bizim mesleğimizin en büyük sıkıntısı uzun mesai saatlerinin olması. Akşam geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalınıyor. Bazı gençlerimiz de bu nedenle işi bıraka biliyor. Alt yapıda biz oda olarak elaman yetiştirmek istedik ancak talep olmadığı için başarılı olamadık. Bu arada en tehlikeli meslekler içerisine alındık doğrusu çok şaşırtıcı. Makas ve ustura kullanmamız nedeniyle ancak şu zamana kadar iş güvenliğiyle alakalı olarak bir sıkıntı yaşamadık” şeklinde konuştu.

“DÜKKÂNLARIN AÇILMA VE KAPANMA SEBEPLERİ FARKLI”

Sektörel olarak birçok sıkıntı yaşadıklarını belirten Baranok, “Sektördeki dükkânların açılma ve kapanma sebepleri farklı. Gençlerimiz ben usta oldum artık kendi dükkânımı açayım diyerek acele ediyorlar. Çünkü bizim mesleğimizde dükkân açmak çok kolay. Dükkân açmak için çok bir sermayeye gerek yoktur. Bu nedenle hemen bir iş yeri açayım diyen gençlerimiz var. Bu nedenle hata yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Eskiden ustadan icazet alınarak dükkân açıldığını söyleyen Baranok, “Gençlerimiz için tabi ki dükkânlarını açması taraftarıyız. Ancak dükkân açmak o kadar da basit değil. Biz eskiden ustalarımızdan izin almadan açmazdık. Şimdi ki gençlerimiz kalfalıkta patron olabileceklerini düşünüyorlar ve çok kolay olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu işin birde teknik kısmı var. Yani gelir kadar gider de söz konusu. Bu nedenle eskiden ustalarımız bize öncesinde açabilecek duruma gelip gelmediğimize bakarlardı. Şimdi kalfaya ya da çıraklar ustalarına sormadan yaptıkları için çok ilerleyemeden dükkânlarını kapatıyorlar” dedi.

“KUAFÖRLÜK BİR EKİP İŞİDİR”

Kuaför ve berber dükkânlarının kapanmasında ki nedenlere değinen Baranok, “Kuaförlük bir ekip işidir. Öncelikle bunun bilinmesi gerekiyor. Bu ekibi kesinlikle dükkân açan kuaförün kendisinin oluşturması gerekiyor. Eğer bu ekibi kendileri oluşturmazsa ve gerçekten tam anlamıyla usta olmamışsa dükkânlarını kapatmak zorunda kalıyorlar. Şuana kadar açıp kapatanlar köklü olamadıklarıyla alakası da var. Örnek verecek olursak bazı ustalarımız köklüdür ve onların dükkânına gelen müşteriler bellidir. Bu nedenle onların dükkânları kapanmaz. Açıp kapatma süreleri kısa olanların elemanı, müşterisi sıkıntılı olan kişiler ve en fazla kapatma nedenleri de budur” ifadelerini kullandı.

“ÖLMEYEN SEKTÖRLERİN İÇERİSİNDE”

Yeni yasa ile birlikte artık devletin çıraklara teşvik vereceğini söyleyen Baranok, “Artık çıraklarımız asgari ücretin 3'te biri kadar maaş alabilecekler. Artık eksisi gibi değil, devletimizde destekliyor.  Zaten bu meslekte maddi boyutu çok da düşünmemek gerekiyor. Yani burada bir sanat öğreniyor insanlar. Eskiden maddiyatı çok düşünmezdik bize ailemizin verdiği destek ve müşteriler ile yaptığımız destek sayesinde oluşturdu” dedi. Mesleğin ölümsüz meslekler arasında yer aldığını söyleyen Baranok, “Bu meslek ölecek bir meslek değil. Ölmeyen sektörlerin içerisinde tek meslek diyebilirim. İnsan var olduğu sürece devam eder. Bu meslek sayesinde sanat öğreniliyor” diye konuşarak sözlerine son verdi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER