© Konya Postası 2021

Besiciler umutlu

Son kar yağışları, 2016’da kuraklıktan kaynaklı maliyet artışı sebebiyle zarar eden besicileri 2017 için umutlandırdı

“2017’DEN UMUTLUYUZ”

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız Konya Postası’na yaptığı açıklamada 2016 yılında kuraklığın sadece tarımı değil, hayvancılığı da olumsuz etkilediğini belirterek son dönemlerdeki kar yağışlarının besicilikle uğraşan insanların 2017 yılının getireceklerine dair umut beslemelerini sağladığını kaydetti. Birliğe Konya genelinde beş ve üzeri inek besleyen üreticinin üye olabildiğini söyleyen Yıldız, “Üye sayımız 13 binin üzerinde. Türkvet rakamlarına göreyse Konya genelinde 60 bin Kayılı işletme var, ama bunların 45 bini aktif” dedi. Konya’da her üç kişiden ikisinin tarım ve hayvancılıkla uğraştığına işaret eden Yıldız, “Konya’da tarımla uğraşan nüfus, uğraşmayan nüfusun iki katı. Konya hem et hem süt üretiminde Türkiye’de birinci. Ayrıca hayvan sayısı bakımından da ilk sırada yer alıyoruz” şeklinde konuştu. 2016 yılında yaşanan kuraklığın gerek hayvanların su ihtiyacının karşılanmasında gerekse yem fiyatlarının artışı sebebiyle kendilerini zorladığını kaydeden Yıldız, “Son dönemde yağan kar çiftçilerimiz kadar besicilerimizi de 2017 için umutlandırdı. Zaten gerek çiftçimiz gerekse besicimiz kayıp her yıldan sonra yeni gelen yılın daha iyi olmasını umut eder” açıklamasını yaptı.

“SEKTÖR İSTİKRARLI DEĞİL”

Sektörün çok istikrarlı bir sektör olmadığının altını çizen Yıldız, “Tabii biz damızlık kısmındayız. Süt fiyatları 3 yıla yakın, yani 31 aydır artmıyor; ama buna karşın, yüzde 30’un üstünde artan bir yem maliyeti var, hatta son bir ay içinde gelen zamlarla maliyetimizdeki arış yüzde 40’ı geçti. Kaba yem fiyatları artıyor, biz de maliyeti oluşturan, fabrika yemi dediğimiz kesif yem fiyatı artıyor. Düşünün ki 31 ay artmayan bir süt fiyatı var, yani bizim asıl gelirimiz. Buna mukabil yüzde 40 oranında artan bir yem fiyatı. İstikrarsızlık dediğimiz bu işte, insanların önlerini görememesi. Bundan dolayı bizim sektörde çok uzun vadeli politikalar, hedefler konmaz. İşte bugün sorun ne? Et sorunu var, dışarıdan getir. Yarın ne sorun çıkar? Dışarıdan getir. Ama şunu anlamak zorundayız. Bu memlekette bir sorun varsa, ki damızlıkçısıyla, et üreticisiyle, süt üreticisiyle hayvancılık alanında bir milyonun üzerinde bu işi yapan insan var, bu sorun çözülmeli” dedi.

SÜT ALIMI DEVAM EDECEK

Geçen yıl yaşanan bazı yörelerde yaşanan süt fiyatlarındaki aşırı düşüşü Et ve Süt Kurumu’yla anlaşarak yaptıkları 550 tonluk günlük süt alımıyla çözmeye çalıştıklarını kaydeden Yıldız, “Sütteki gösterge fiyattan yaptığımız bu alımlar sonrası elde ettiğimiz sütü sü tozuna çvirdik, kremayı da kendi imkanlarımızla sattık. Kısmen birlik olarak zarar ettik, ama süt fiyatlarını istikrarlı tuttuk” dedi. Bu yıl da aynı politikayı sürdüreceklerini ifade eden Yıldız, “Bununla ilgili olarak geçtiğimiz hafta Et ve Sü Kurumu’yla protokol imzaladık. Bu yıl da çeşitli süt fabrikalarıyla anlaşarak birlik olarak besicilerimizden gösterge fiyattan günlük 500-600 ton süt almaya devam edeceğiz” diye konuştu. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER