© Konya Postası 2021

Beyşehir'de 125 Binlik Nazım İmar Planı Çalıştayı

Konya’nın Beyşehir ilçesi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Güney ve Güneybatı Konya Planlama Alt Bölgesi 1/25 binlik Nazım İmar Planı Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından Anamas Otel’de düzenlenen 2 gün süreli çalıştayın ilk günkü oturumuna Konya’nın Güneybatı Planlama Alt Bölgesi’nde yer alan Beyşehir, Seydişehir, Hüyük, Derbent, Derebucak, Yalıhüyük ve Ahırlı ilçelerinin yerel yöneticileri ile imar ve şehircilik çalışanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nurullah Osmanlı, 6360 Sayılı yasa ile birlikte Konya il genelinde 1/100 binlik çevre düzeni planlarının yapıldığını hatırlatarak, Türkiye’de çevre düzeni planını yerel düzeyde Büyükşehir Belediyesi olarak ilk yapan idarenin ise Konya Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurguladı.

Bu çalışmanın yaklaşık 1,5 yıl önce tamamlandığını hatırlatan Osmanlı, ardından ise 1/25 binlik nazım imar planı çalışmalarına başladıklarını belirterek,

“25 binlik nazım imar planı çalışmalarında ise şunu hedefledik; bütün bölgeyi, yani 40 bin 814 kilometrekare olan Konya’nın tamamının 6 bölgeye ayrılmasını sağladık. Bu 6 alt bölgeden birisi de bugünkü çalıştayımıza konu olan Güneybatı. Yani Beyşehir, Seydişehir, Hüyük, Derbent, Derebucak, Yalıhüyük ve Ahırlı ilçelerimizi içeren 1/25 binlik planlar. Toplantının ikinci ayağında ise Bozkır, Hadim, Taşkent ve Güneysınır ilçelerimizin 1/25 binlik planlarını konuşacağız” dedi.

Osmanlı, konuşmasında 25 binlik planlama çalışmalarına başlamalarının nedenlerini de sıralayarak, “Bildiğiniz gibi 100 binlik planlarda daha çok stratejik olarak meralar, orman arazileri, köy yerleşim sınırları, tarım arazileri ve buna benzer genel kararları verdiğimiz stratejik mekânsal kararlar oldu. Yatırımlar ve turizm hedefleri noktasında bir takım alt ölçekli planların yapılmasının önünü açan planlar yapmış olduk. 25 binlik planlamaların gayesi ise bölgeler arası farklılıkları ortaya koyduğumuz ve bu konuda yine alt ölçekli planlara yön verdiğimiz planları yapmaya çalışacağız bu planda. Buradaki amacımız şu; bu bölgenin diğer bölgelerden farkını ortaya koyan nedir?

Yani Beyşehir’i, Seydişehir’i, Hüyük’ü ve diğer bölgelerimizi Cihanbeyli bölgesinden ayıran özellik nedir, Akşehir bölgesinden ayıran nedir? Farklılıkları nedir? Buraya özel nasıl planlar üretebiliriz? Bunlar bugün hissedilmeyebilir ama önümüzdeki 20 yıl ve 30 yıl içerisinde bölgede yaşayan insanlarımızı ilgilendiren konularda burada ele alınacak ve dile getirilecek. İnşallah bu kararlar gelecekteki çocuklarımızın daha iyi bir hayat yaşamasını sağlar” ifadelerini kullandı.

“ARTIK GELECEK 50-100 YIL DÜŞÜNÜLEREK İMAR PLANI YAPILACAK”

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın çıkmadan önce her ilçe belediyesinin kendi imar planını kendisinin yaptığını hatırlatarak, 6360 sayılı kanun ve Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe belediyelerinin kendi içerisindeki imar konularının büyükşehir belediyesince de onaylanması gerektiğini belirtti. Başkan Özaltun, “Kaldı ki üst ölçekli dediğimiz imar planları 1/100 bin, 1/25 bin ve 1/5 bin Büyükşehir belediyesi tarafından yapılıp alt ölçekli plan dediğimiz 1/bin de artık ilçe meclisi tarafından yapılacak” diye konuştu.

Bu noktada bazı ilçelerin personel noktasında eksiklikleri olabileceğini de vurgulayan Özaltun, bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine yol gösterici olacağını belirterek, “Şehirleri yeniden dizayn etme ve daha da yaşanabilir bir hale getirme adına Büyükşehir Belediyemizle birlikte ortaklaşa olarak imar noktasında gerekli düzenlemeleri yapacağız. İmar ve Şehircilik Daire Başkanımızın da ifade ettiği gibi belki bugün ortaya çıkmayacak ama gelecekte 10 yıl sonra veya 50 yıl sonra burada yapılanlar ortaya çıkacak.

Bir Beyşehir örneği verecek olursak Beyşehir’de geçmiş yıllarda yapılan bir imar planında şu anda 6-7 metrelik yollarımız var. Buradan geçen bir araç veya itfaiye, ambulans zaman zaman çıkamayacak boyutta olabiliyor, ama şimdiki yapılacak imar planları ile birlikte inşallah gelecek 50 yıl ve 100 yıl düşünülerek imar planı yapılacak. Bu noktada emeği geçen başta İmar ve şehircilik daire başkanımız Nurullah Osmanlı Bey’e ve ekip arkadaşlarına şimdiden çok teşekkür ediyoruz. Zira gerçekten önemli işlere imza atacağız inşallah” şeklinde konuştu.

Çalıştayda, diğer ilçelerin belediye başkanı ve başkan yardımcıları da kendi yerleşim merkezleri ile ilgili görüş ve düşüncelerini dile getiren konuşmalar yaptı. Çalıştayda daha sonra Egeplan ve modül planlama iş ortaklığı üyesi Necati Uyar’ın ‘Güneybatı Konya Planlama Alt Bölgesi 1/25 binlik Nazım İmar Planı’ taslak plan sunumu da gerçekleştirildi. Çalıştayın son bölümünde ise alt bölge dahilindeki ilçelerin taslak plan hakkındaki görüş, talep ve düşünceleri konuşuldu.

Çalıştayın Beyşehir’deki ilk günkü oturumuna Konya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Yalıhüyük Belediye Başkanı Hasan Koçer, Ahırlı Belediye Başkanı İsa Akgül, Seydişehir Belediye Başkan Yardımcısı Mevlüt Güray, Derbent Belediye Başkan Yardımcısı Celal Can ile Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi ve ilçe belediyelerinin imar ve şehircilik müdürlüğü çalışanları katıldı.

Çalıştayın ikinci oturumu ise Güneydeki ilçeler Bozkır, Hadim, Taşkent ve Güneysınır ilçelerinin yerel yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER