© Konya Postası 2021

Binaların koruyucu kalkanı

Yeni Yapı Denetimi Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm yeni yapılacak binalara ısı yalıtımı zorunluluğu getirildi. Eski ya da mevcut binaların da 2017’ye kadar yalıtım yaptırması gerekiyor. Isı yalıtım nedir? Neden Yapılmalı? Bunları sizin için araştırdık.

2017’ DE BÜTÜN BİNALARA ZORUNLU

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre 1 Ocak 2011'tarihi itibari ile 50 metrekare üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması zorunlu oldu. Enerji Kimlik Belgesinin çıkartılmaması da yeni pek çok yaptırım ve maddi külfeti beraberinde getirerek, ısı yalıtımını zorunlu hale getirdi. Kanuna göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Mantolama yapılmayan binalara yasal yaptırımlar arasında; alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılmıyor ve doğal gaz, kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.

ISI YALITIM TASSARRUF SAĞLAR

Kış gelmeden binanıza yalıtım yaptırarak enerji tasarrufu sağlayabilir ve faturalarınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. Yalıtımsız binaların harcadığı 2 nükleer santrale eşdeğer enerji, bu alandaki ithalat miktarının da önemli ölçüde artmasına neden oluyor. Türkiye’de hızlı ekonomik büyüme, sanayileşme, artan teknoloji kullanımı ve nüfus artışı derken enerji kullanımı her geçen gün artıyor. Enerji kaynakları da yeterli olmadığı için ihtiyacın yarıdan fazlası ithalatla karşılanıyor. İthalatı azaltmak için sık sık nükleer santraller gündeme gelse de aslında çok daha çevreci ve ekonomik bir çözüm bulunuyor. Ülkemizde ısı yalıtımı bulunmayan binalara yalıtım yapılması halinde 2 nükleer santralin üreteceği enerji tasarruf edilecek. Türkiye, bu yöntemle yılda 10 milyar dolara yakın kazanacak ve enerjide ithalat bağımlılığından kurtulacak. Bu rakam 10 bin megavat kurulu güce sahip, yaklaşık 80 milyar kilovatsaat üretim kapasiteli iki nükleer santralin üretimine denk geliyor.

ISI YALITIMI HER MEVSİM ÖNEMLİ

Isı yalıtımı denilince insanların aklına sadece dış cephe geldiğini belirten Işık Yapı Boya-Duvar Kâğıdı Dükkânı sahibi Ahmet Yüksel, aslında ısı yalıtımının sadece dış cephede değil iç cephelerde de kullanılabildiğini belirtti. Yüksel, “ Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir” dedi. Yüksel  “ Kışın üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılır. Bu çerçevede ısı yalıtımı, binaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve tesisatlarına uygulanır. Bir başka deyişle, bina sakinlerinin daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesi ve dolayısıyla çevre kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir. Isı yalıtımı her mevsim önemlidir” şeklinde konuştu

ISI YALITIMI SADECE DIŞ CEPHEDE OLMAMALI

Yüksel “ Isı Yalıtımı sadece dış cephede değil  iç cephelerde de kullanılabilir ama insanlar bunu pek bilmiyor. Yani bir evin tamamında camından kapılarına, kapı kollarına ,pencerelerine kadar ısı yalıtımı yapılabilir.Ayrıca çatılarda da ısı yalıtımı yapılıyor zaten belediyeler bunu artık zorunlu kılıyor ”dedi. Yüksel binaları insanlar gibi düşünmemiz gerektiğini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti “Binayı insan gibi düşünün soğuk kış günlerinde beresiz, çorapsız ama kazakla dışarı çıkmak gibi düşünün. Sadece bir yerin kapalı olması ısının tamamından yararlanacağımız anlamına gelmez yani ısı yalıtımı her yere gereklidir.  Teknik olarak pencere ve kapıyla ilgili pek bir bilgi veremem ama bunlarında ısı yalıtımı çok önemli.”

ISI YALITIMININ DEĞERİ ANLAŞILDI

Eskiden Türkiye de ısı yalıtımının öneminin bilinmediğini ama artık öneminin anlaşıldığını dile getiren Ahmet Yüksel sözlerine ısı yalıtımının çok faydalı olduğunu belirterek devam etti “ Günümüzde ısı yalıtımı %40 -%50 gibi bir ısı tasarrufu yapmamızı sağlıyor. Yani ısı yalıtımı hem ülke ekonomisine hem de enerji kaynaklarına büyük katkı sağlıyor.” İlerleyen yıllarda ısı yalıtımının daha fazla önem kazanacağını sözlerine ekleyen Yüksel “2017 yılına geldiğimizde ısı yalıtımı olmayan ev kalmayacak, kalmamalıda” dedi.

(Ayşegül İlisulu)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER