BİTAM’DA HEDEF MİLLİLEŞME!
KonyaNecmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde 2015 yılında kurulan Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTAM) çok sayıda bilimsel alanda faaliyetlerini sürdürüyor
BİTAM, aynı zamanda farklı kurum ve kuruluşlarla disiplinler arası çalışmayı sağlamanın yanı sıra özel sektörün ihtiyaç duyduğu analiz ve Ar-Ge faaliyetlerine destek veriyor.
2019 yılında yaklaşık 600 metre kare alanda faaliyet gösteren merkez, 2020 yılı Şubat ayından itibaren yaklaşık 3 bin metre kare kullanım alanına sahip yeni binasına taşınmaya hazırlanıyor. Pandemi dönemi sonrası 2021 Kasım ayında T.C. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in teşrifleri ile açılışı yapılan BİTAM’ın, bünyesinde Kamu ve Özel Sektöre Yönelik Analizler, Avrupa Birliği, TÜBİTAK, TÜSEB gibi kurum içi ve dışı projelerin gerçekleştirilebileceği tematik laboratuarlar, Toplumsal hizmet kapsamında seminer, panel, etkinlik faaliyet alanları bulunuyor.
Plastikten metal endüstrisine, ilaç sektöründen enerji dönüşümlerine kadar geniş yelpazede kullanılabilecek 40’dan fazla analiz cihazı alt yapısına sahip olan BİTAM, son yıllarda yapılan cihaz ve alt yapı yatırımlarıyla daha fazla alana hitap etmeye başladı. Bünyesinde gerçekleştirdiği Ar-Ge faaliyetleriyle de çok sayıda kurum içi ve kurum dışı proje ortaklığına imza atan BİTAM, bu kapsamda, bünyesinde 2 Avrupa Birliği projesi (bir tanesi 760 bin Euro) yürütüyor. Bu projelerde Almanya, İrlanda, Bulgaristan, Yunanistan, Fas gibi farklı ülkelerden proje ortakları bulunuyor. BİTAM’da aktif yürüyen 8 adet TÜBİTAK projesi bulunmakla birlikte Roketsan, Zade Vital, Sentezbir, Akko Makina, Altıgen Uzay Havacılık gibi özel sektör firmalarıyla ortak çalışmalar da yürütülüyor. 20’den fazla NEÜ-BAP destekli projenin de bulunduğu BİTAM’daki Ar-Ge çalışmaları, aşağıda verilen alanlarda, malzeme ve üretim teknolojileri, biyomalzemeler ve biyoteknoloji, hücre biyolojisi ve genetik, gıda ve ilaç, enerji ve yarı iletken teknolojileri çalışmaları yapılıyor.
Son üç yılda kendi öz kaynaklarından 32 Milyon TL değerinde cihazın kazandırıldığı BİTAM bünyesinde, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında 30’dan fazla öğretim üyesi, 60’dan fazla yüksek lisans ve doktora öğrencisi aktif olarak çalışıyor. Her yıl artan nitelikli insan kıymeti ile BİTAM, diğer bölgelerdeki Ar-Ge merkezleriyle de işbirliği yaparak millîleştirme yolunda ülkemize ciddi katkılar sunmaya devam ediyor. BİTAM, millileştirme konusunu öncelikli hedeflerinden biri olarak belirledi.
Toplumsal fayda bağlamında da farklı etkinlikler gerçekleştiren BİTAM, çok sayıda seminer, konferans, çalıştay, panel düzenleyen BİTAM, Nanookul2019 ve Nanookul2021 adı altında dezavanatajlı ortaöğretim öğrencilerine yönelik ücretsiz etkinliğe imza attı. (Salih GEÇER)
İlginizi Çekebilir