Boyacılık kolaylaştı
KonyaBoya ve badanacılık mesleğinin sıkıntıları konusunda açıklamalar yapan Konya Boyacı ve Badanacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Adil Dönek, boya ve badana işinde kuralların çok değiştiğini ve boyacılığın kolaylaştığını söyledi
‘BOYA BADANA MESLEĞİNDE DE SURİYELİLER VAR’
Her sektörde olduğu gibi boya ve badana mesleğinde de Suriyelilerin etkili olduğunu söyleyen Konya Boyacı ve Badanacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Adil Dönek, demirci ve araba tamiri ile uğraşan mesleklerde de Suriyelilerin çalıştığını aktardı. Suriyeli çalışan kişilerin çok ucuza çalıştıklarını ifade eden Dönek, bazı esnafların kimsenin çalışmaya gelmemesinden dolayı Suriyeli çalıştırdığını belirtti. Türkiye genelinde hem işsizliğin hem de iş beğenmeme sıkıntı olduğunu dile getiren Dönek, boya ve badana mesleğinde de eleman sıkıntısı olduğunu aktardı. Dönek, “Ustalar artık boyacılığı da beğenmiyor. Yüzde 40 oranında eleman sıkıntısı var meslekte. Boyacılığı inanın mecbur kalanlar yapıyor çünkü iş basit. Eskiden iş zordu boyayı karma gibi işler vardı ama şimdi makineden her şey hazır olarak önünüze geliyor ve siz sadece boyama işini yapıyorsunuz. Ustalık bu yüzden çok kolaylaştı. Biraz el mahareti olan insan yapar bu işi” dedi.
‘BOYACILIĞIN ZORLUĞU KALMADI’
İnşaat sektörünün geliştiğini ve mesleğe talep oldukça eleman yetmediğini dile getiren Dönek, geçmiş yıllarda boyacı denildiği zaman ev boyanacağının akla geldiğini ancak günümüzde bu konunun değiştiğini söyledi. Şimdilerde inşatta mantolama işini de boyacıların yaptığını belirten Dönek, boyacıların iş yükünün arttığına dikkati çekerek “Boyacının iş yükü de arttı, talepte çok. Önceden sadece binanın boyası yapılırdı. Şimdi herkes mantolamanın faydasını görünce bunu da yaptırmaya başladı” dedi. Bu yüzden eleman sıkıntısının var olduğunu ifade eden Dönek, “Tabandan eleman yetişmiyor ve mesleğin en kötü yanı bu. Bir de şöyle bir şey var, birisi gelsin senin yanında boyacı olarak 3 ay çalışsın. Emin ol 3 ay sonra sana ihtiyaç duymadan iş alır. Zorluğu kalmadı artık. Hatta kimi zaman geliyor müşteri biz boyayı hazırlayıp veriyoruz kendisi boyuyor” diye konuştu. Boyama konusunda Avrupa’daki uygulamadan örnek veren Dönek, Avrupa’da boyaların marketlerde satıldığını ve insanların onları alarak kendilerinin boya yaptığını söyledi.
‘YEREL FİRMALARIN ÖNÜNE GEÇİLMEYE ÇALIŞILIYOR’
Boya konusunda çok çeşitli boyaların olduğunu ve yerel firmalarında kaliteli boyalar ürettiğini kaydeden Dönek, yerel firmalarında kendilerine göre sistemleri olduğunu boya üretimini başarılı şekilde gerçekleştirdiğini söyledi. ‘Konya’daki boya firmaları kötü boya üretiyor diye bir şey yok’ diye konuşan Dönek, “Büyük firmalar yerel firmaların önüne geçmek için 5-6 çeşit boya türü çıkartıyor. Hep ben satayım mantığı var” diye konuştu. Konya’da boyacılık yapanların para kazanamadığından şikâyetçi olduğunu ancak bu konuda haksız olduklarını ifade eden Dönek, boyacıların çalışma saatleri konusunda titiz olması gerektiğini belirtti.
‘BOYACILAR GÜNLÜK 200 TL KAZANIR’
20 ila 200 TL arasında boya çeşitlerinin piyasa da olduğunu ifade eden Dönek, boyacılık işi yapan kişinin maliyetleri konusunda bilgi verdi. Dönek, “İşi, boyanın kalitesi ve ustanın işçiliği belirler. Bir usta bir daireyi tek başına 2 günde boyar. 600 TL’ye boyadığını düşünsek, bir ustanın günlüğü 300 TL’ye geliyor ve muazzam bir kazanç. Bakın vergi, dükkân kirası gibi maliyetler yok. Sadece altında bir arabası vardır ve yaktığı gaz parasıdır. Her zaman iş çıkmaz ama günlüğü mutlaka 200-250 TL arsında para kazanır” dedi.
Devletin getirmiş olduğu mesleki eğitim zorunluluğu ve her boyacının kafasına göre ücret alması gibi sorunların meslekte var olduğunu kaydeden Dönek, bu sorunların çözülmesi için düzenlemenin şart olduğunu aktardı. Birçok çeşit boya türü olduğunu aktaran Dönek, bu kadar boya çeşidine ve tavan boyası konusunda eleştirilerde bulundu. Boyanın önceki yıllarda tiner ile inceltildiğini ancak şimdilerde su ile inceltilen boyaların üretildiğine dikkat çeken Dönek, bu konuda vatandaşların bilinçli olması gerektiğine vurgu yaparak sözlerine son verdi. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir