Bu İşi Herkes Yapamaz
KonyaArap harflerinin değişik ve süslü biçimde yazılıp düzenlenmesine dayanan hat sanatına olan ilgi azalırken Latin hat sanatı olan Kaligrafiye ilgi arttı
‘Gerçek hat yerine kaligrafiye ilgi var’
Arap harflerinin değişik ve süslü biçimde yazılıp düzenlenmesine dayanan hat sanatına olan ilgi azalırken Latin hat sanatı olan Kaligrafiye ilgi arttı. 10 yıldır hat ustası olan hattat Hüseyin Bulgurcu gerçek hat yazısının Arapça harflerden oluşması gerektiğinin altını çizdi, “Hat ikiye ayrılır Latince ve Arapça yazılan olmak üzere, aslında gerçek hat Arapça olarak yazılandır ve gerçek hata pek ilgi yok. İnsanlar hat diye Güzel yazıya yani Latin hat sanatı olan kaligrafi’ye ilgi gösteriyorlar” dedi.
“BU İŞİ HERKES YAPAMAZ”
Son yıllarda hat yazan birçok kişinin ortaya çıktığını ama bu işi herkesin iyi yapamayacağını dile getiren Bulgurcu,“ 10 yıldır bu işi yapıyorum. Biz ilk açıldığımızda çok kişi yoktu bu işi yapan ama şimdi yeni açılan birçok yer oldu ve son yıllarda hat yazan birçok kişi ortaya çıktı. Bunun sebebi ise baktılar bu iş çok tutuyor talep fazla bizde yaparız diye düşündüler. Bu işi çok kolay gördüler ama yanılıyorlar bu işi herkes yaparım diyebilir ama herkes iyi bir şekilde yapamaz. Herkesin yazısı güzel olmaz müşterinin yazıyı beğenmesi gerekir yoksa bu piyasada tutunmak sandıkları kadar kolay değil, eline her kâğıdı, kalemi alan bu işi yapamaz” dedi.
“GERÇEK HAT SANATININ ARAPÇA HARFLERDEN OLUR”
Gerçek hat sanatının Arapça harflerden oluşması gerektiğinin altını çizen Bulgurcu,“Hat ikiye ayrılır Latince ve Arapça yazılan olmak üzere, aslında gerçek hat Arapça olarak yazılandır ve gerçek hata pek ilgi yok. İnsanlar hat diye Güzel yazıya yani Latin hat sanatı olan kaligrafi’ye ilgi gösteriyorlar. Ben her ikisini de yazıyorum. Özellikle öğrenciler arasında kaligrafiye ilgi çok fazla müşterilerin isteklerine göre çakmaklara, tabaklara ve daha birçok şeyin üzerine güzel yazı yazıyoruz” ifadelerini kullandı.
“DÜĞÜN DAVETİYELERİ BU YAZIYLA DAHA GÜZEL OLUYOR”
Müşterilerinin istekleri üzerine düğün davetiyelerini de güzel yazı ile yazdıklarını belirten Bulgurcu, “Müşterinin isteğine göre değişik tasarımlarımızda oluyor mesela düğün davetiyelerini güzel yazı ile yazıyoruz, gelinin ayakkabısına yazı yazıyoruz. Düğün davetiyesi fikri aslında bir arkadaşımdan çıktı. Bir arkadaşım senin yazın çok güzel benim düğün davetiyemi sen yaz demişti o gün bugündür haftada en az 3 düğün davetiyesi yazıyorum. Diğer türlü bir davetiyeyi düğünden sonra herkes atıyor ama benim yazdığım davetiyeleri atmıyor, saklıyorlar sebebi yazı çok güzel insan atmaya kıyamıyor” şeklinde konuştu. (Ayşegül İLİSULU)
İlginizi Çekebilir