© Konya Postası 2021

BU KÖY BAŞKA KÖY!

TİMAV “dil öğreniminde” alışılmış yöntemlerin dışında bir çalışmaya imza atıyor. “Arapça Köyü” ismiyle yürütülen proje kapsamında Konya’da, sadece öğrencilerin kaldığı bir yurt ortamında adeta bir “köy” kurularak öğrencilerin 7/24 Arapça konuşması sağlanıyor. İlk uygulaması 2015 yılında başlayıp sürdürülen ve ciddi bir başarı elde edilen ancak pandemi nedeni ile iki sene ara verilen projenin beşinci yılı da tamamlandı

Pandemi döneminde ara verilen ve bu sene beşincisi düzenlenen proje kapsamında, bugüne kadar Arapçada belli bir seviyeye ulaşan yaklaşık 400 lise öğrencisine, Arap asıllı uzmanlar tarafından dil eğitimi verildi. Kursta bir Arap ülkesinde yaşama ortamı oluşturabilme adına en temel ihtiyaçlar için bile Arapça dışında dil kullanılmıyor. Bu seneki eğitimlere;  İstanbul Fatih Sultan Mehmet Uluslararası İmam Hatip Lisesi, Ankara Muhammed Hamdi Yazır Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Konya Tahir Büyükkörükçü Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden toplam 30 öğrenci katıldı ve eğitimlerini tamamlayarak belgelerini aldılar.

Arapça köyü programı, öğrenciye doğal Arapça konuşulan bir ortam hazırlama fikrinden ortaya çıkmış ve sanki bir Arap ülkesine gidilmiş hissettirme temeline dayanıyor. Öğrenci gün içerisinde, gerek derste gerekse dersten sonraki zamanlarında anadilinden uzak, tamamen Arapçayla iç içe.

Arapça Köyü’nde öğrencinin ana diliyle konuşmasına izin verilmiyor. Dersler dışında, ihtiyaçlarını dahi Arapça söylemesi, uzman Arap öğreticiler tarafından öğretiliyor ve öğrencilerin uygulamaları isteniyor. Proje Sorumlusu TİMAV Yönetim Kurulu Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagati Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed Tasa, öğrencilere verilen eğitimi ve projenin amaç ve hedeflerini anlattı. Tasa, “Arapça Köyü’nde, en temel hedef öğrencilerin günlük hayatlarında Arapça konuşmalarıdır. Kantinde, sınıfta, hatta gezi ve etkinliklerde öğrencilerin kendi aralarında tüm konuşmaları Arapça yapılıyor.” dedi.

Dil öğretiminde farklı yöntem arayışları olsa da ülkemizde hala önemli bir sorun olarak varlığını koruduğunu belirten TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz ise; projeyi sınırlı sayıdaki öğrenci gruplarıyla yıl içinde farklı gruplara da uygulamayı planladıklarını bildirdi. “Allah nasip ederse, önümüzdeki yıllar içinde projemizi geniş bir alanda birkaç yüz kişinin içinde barınma, beslenme, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını giderebileceği, A’dan Z’ye tüm ihtiyaçların Arapça konuşularak giderilebileceği küçük bir köy kurarak tüm Türkiye’den öğrenci kabul edebilir hale getirmeyi planlıyoruz” diyen Öksüz: “TİMAV olarak özelde İmam Hatipler, genelde ise gençlik ve din eğitimi adına bilgi, düşünce, strateji ve sosyal politikalar üreten ve uygulayan bir vakıfız. Farklı alanlarda devam eden ve uygulamaya alacağımız onlarca projemiz var. Projelerimizde klasikleşmiş, denenmiş ve yaygınlaşmış konu ve faaliyetlerden çok; farklı, gelişime açık, gençliğin günümüzdeki ilgi ve önceliklerini dikkate alan, eğitimle birlikte hayatın içerisinde değerlerimizden beslenen bir bakış ve duruşu kazandıracak ve besleyecek konulara ve faaliyetlere öncelik veriyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER