© Konya Postası 2021

Bulgaristan'ın seçim uygulamalarına tepki

Kocaeli ve İstanbul'daki Bulgaristan vatandaşlarının bir kısmı Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde dilekçe yazma uygulaması ve yetersiz sandıklar nedeniyle oy kullanamadı. Vatandaşlar karara tepki gösterse de sandık heyeti kararında ısrarcı oldu

Kocaeli'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının, bu ülkedeki genel seçimler için oy kullanma işlemleri sona erdi.

Gebze Kroman Çelik İlköğretim Okulu'nda saat 07.00'den itibaren sandık başına gidenler, Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunca, genel seçimlerde AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacaklara getirilen Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde dilekçe yazma uygulaması nedeniyle mağdur oldu.

Sandık başında beyanname doldurma zorunluluğu nedeniyle, erken saatlerden beri sıra beklemesine rağmen, yaklaşık 100 çifte vatandaş, oyunu kullanamadı. Sandık başkanı, saat 20.00'ye geldiğinde sadece 25 kişinin oy kullanmasına müsaade edeceğini söyledi. Vatandaşlar karara tepki gösterse de sandık heyeti kararında ısrarcı oldu.

"Bugün sadece 900 kişi oy kullanabildi"

DOST Partisi Kocaeli Teşkilat Başkanı Günay Uzun,  akşam sandık kapanırken istenmeyen olaylar yaşadıklarını dile getirerek, hakkı olduğu halde bazı vatandaşların oy kullanamadığını kaydetti. 

Uzun, oy kullanma işleminin son dakikalarında, sandık başkanının, Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunun kurallarına aykırı bir karar aldığını savunarak, "Saat 20.00'de kapılar kapandıktan sonra o an sırada bekleyen arkadaşlarımız saat 21.00'e kadar oylarını kullanabilirlerdi ama sırada bekleyen arkadaşlarımızın sadece 25'inin oy kullanmasına müsaade edildi. Bundan dolayı geride bekleyen en az 70 kişilik bir grup oy kullanamadı. Böyle bir kayıp oldu, seçmen ve partiler adına." ifadelerini kullandı.

Uzun, şunları kaydetti:

"Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek sandık olmasına rağmen bin 800 kişi oy kullanmıştı ancak bugün sadece 900 kişi oy kullanabildi. Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu tarafından seçime bir gün kala vatandaşların dilekçelerini sandık kurulunun önünde Kiril alfabesiyle doldurma zorunluluğu getirildi. Bu dilekçenin daha önce sandık kurulunun önünde doldurulması zorunluluğu yoktu. Yeni getirilen uygulama nedeniyle oy kullanma işlemi yavaşladı." 

"Memurlar işi yavaşlattı"

Gebze Balkan Türkleri Derneği Başkanı Beyhan Dönmez ise Gebze'de önceki seçimlerde bin 800- 2 bin oy kullanılıyorken bugün bu sayının 900'de kaldığını belirterek, "Tamamen Bulgaristan'dan gelen memurların işi yavaşlatması nedeniyle meydana gelmiş bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye genelinde sadece 35 sandık açıldığına dikkati çeken Dönmez, "Dolayısıyla çoğu hemşehrimiz mağdur oldu. Saatlerce kuyrukta beklemek durumunda kaldılar. Çoğu arkadaşımız oy kullanmak için buradan Yalova'ya gitmek durumunda kaldı." dedi.

"Oy hakkımızı istiyoruz"

Vatandaşlardan Ertem Rafet Enver de bugün oy kullanmak için Gebze'deki sandık başına geldiğini fakat oyunu kullanamadığını söyledi.

Yoğunluk nedeniyle saat 20.00'ye kadar beklediğini anlatan Enver, şöyle konuştu:

"Vatandaşların bir kısmına kullandırttılar ama bir kısmına 20.00'den sonra kalmalarına rağmen kullandırmadılar. Mağdur olduk, elimizde kimliğimiz, belgemiz var. Bu belgeyle birlikte, herhangi bir yerde oy kullanabiliyoruz fakat Bulgaristan görevlileri bize izin vermedi. Bize oy kullanamayacağımızı söyleyerek kapıları kapattılar ve sandığın kapandığını söylediler. Benimle eşim, annem ve babam da oy kullanamadı. Bizimle birlikte oy kullanamayan yaklaşık 100 kişi daha vardı. Oy hakkımızı istiyoruz." 

İstanbul'daki vatandaşların bir kısmı yetersiz sandıklar nedeniyle oy kullanamadı

Bulgaristan'daki parlamento seçimleri için, İstanbul genelinde kurulan 7 sandıkta, İstanbul'da yaşayan Bulgaristan vatandaşları, saat 07.00'den 21.00'e kadar açık olan sandıklarda, görevliler nezaretinde oy kullandı. 

Yetersiz sandıklar ve Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunca parlamento seçimlerinde AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacaklara Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde dilekçe yazma mecburiyeti getirilmesinin oluşturduğu yoğunluk, çok sayıda seçmenin oy kullanamamasına neden oldu. 

Oy kullanamayan ya da yoğunluk nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kalan Bulgaristan vatandaşları duruma tepki gösterdi. 

"Çok sayıda vatandaş, oy kullanmadan geri döndü"

Dost Birliği Koalisyonu İstanbul Seçim Koordinatörü Nazife Ahmedova da AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta İstanbul olmak üzere, İzmir ve Bursa gibi birçok şehirde seçmenlerin oy kullanamadığını söyledi. 

Ahmedova, sandıklar kapandığında içeride olan seçmenlerin bir saat daha oy kullanma hakları olmasına rağmen Bulgar sandık yetkililerinin bu uygulamayı yerine getirmediğini ve oy kullanma hakkını ihlal ettiğini belirtti. 

Nazife Ahmedova, şöyle devam etti: 

"Avcılar'da yaklaşık 250 kişi içeride kalmasına rağmen, sandık yetkilileri yasa dışı bir uygulama ile vatandaşlara oy kullandırmadı. Sultangazi, Güneşli gibi yerlerde de seçmenler oy kullanmadan geri döndü. Gün boyunca dilekçe doldurmalar, işleri yavaşlatmalar gibi uygulamalarla seçmenlere yeterince zorluk çıkarıldı. Çok sayıda vatandaş, oy kullanmadan geri döndü." 

"20 bin seçmenin olduğu Avcılar'da bin 800 kişi oy kullandı" 

Dost Partisi Avcılar Temsilcisi ve İBB Meclis Üyesi Mehmet Özgür de Avcılar'da 20 bin seçmen bulunduğunu ancak sadece 1 sandık kurulduğunu dile getirdi. 

Sandık sayısının çok az olduğunu vurgulayan Özgür, "Bir de yavaşlatmak için cuma günü aldıkları bir karar var, 'deklarasya' denen taahhütname evrakını mecburi tuttular. Vatandaşlar, hem onu doldurmaları hem de tek sandıkta oy kullanmaları gerektiği için, iş ağırlaştırıldı. Sabah 07.00'de sandıklar açılmasına rağmen, Avcılar'daki sandığımızda E-5'e kadar sıralar olmasına rağmen, 20 bin seçmenden ancak bin 800'ü oy kullanabildi." diye konuştu.

"Bulgarca dilekçe verme mecburiyeti insan haklarına aykırıdır"

Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"AB dışında oy kullanacaklar için son anda Bulgarca dilekçe verme mecburiyeti getirildi. Bulgarca dilekçe verme mecburiyeti sadece Türklere yönelik olup insan haklarına aykırıdır. Dünyada hiç bir ülke böyle bir uydurma uygulamaya imza atmaz. Bunun dışında ülkemizde daha önce 135 olan sandık sayısı bu seçimlerde 35'e düşürüldü. Bazı yerlerde vatandaşlar 5 saat oy kullanmak için beklemek zorunda kaldılar. Sandıklarda bulunan bazı görevlilerin anlaşılmaz sert tutumları vatandaşları çileden çıkardı. Bazı yaşlı vatandaşlar oy kullanamadan geri döndü. Bir Bulgaristan vatandaşı Kiril alfabesiyle okuma yazma bilmiyorsa oy kullanamayacak mı?"

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER