ÇALIŞMAYA DEVAM
EğitimYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın(YKS) çok büyük değişikler içerdiğini ifade eden Yalçın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, değişiklikleri ve öğrencilerin çalışmaya devam etmesi gerekliliğini anlattı
Türkiye en çok konuştuğu ve lise son sınıf öğrencilerinin merakla beklediği YKS ile ilgili zaman zaman değişiklikler oluyor ve yetkililer konuyla ilgili açıklamalar yapıyor. Lise son sınıf öğrencilerinin ise YKS ile ilgili kafaları karışmış durumda. Konya Postası okurları için değişen sınav sisteminin son durumunu Yalçın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın ile konuştu. Yalçın, YKS’nin yalın bir sistem olduğunu söyledi ve neler öğrencilere neler getirdiğini anlattı.
15 DAKİKA KURALI KALDIRILDI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda(YKS) çok büyük değişikliklerin bulunduğunu söyleyen Yalçın Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, en önemli değişikliğin birinci sınav olan ve herkesin girmek zorunda olduğunu sınavdan alınacak puanın 2 yıl geçerli olacağını söyledi. Bu durumun öğrencilere rahatlık sağladığını dile getiren Yalçın, YKS’nin sabah oturumunun 23 Haziran’da gerçekleşeceğini söyledi. Yalçın, “Sınav saat 10.00’da başlayacak. Buraya dikkat etmek gerekirse sınav saati daha öncesinden 09.45’di ve 15 dakika kuralı kaldırıldı. Bu güzel bir gelişme ve geçen yıl bu durumun çok büyük mağduriyetini yaşamıştı öğrencilerimiz. Sınav saat 10.00’da başlayacak ve ortalama 100 dakika sürecek. 80 soru var, 40 tanesi Türkçe 40 tanesi ise matematik olacak. Zaten bu sabah oturumu geçmiş yılların YGS sınavına denk geliyor. Bu sınavdan 180 ve üzeri alan öğrenciler 4 yıllık fakülteleri tercih etme hakkı elde ediyor. 200 puanın üzerinde alanlar ise puanlarını iki yıl kullanabilecek” şeklinde konuştu.
Öğleden sonraki oturumda 4 ana bilimde sorunların geleceğini dile getiren Mehmet Yalçın, “Türkçe’de 24, coğrafyada 6 ve tarihten 10 soru var. Fen bilimlerinde 40 soru var, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu olacak. Matematikte yine aynı şekilde 40 soru olacak. Sosyal bilimlerde ise tarih coğrafya felsefe ve din kültürü olmak üzere 40 soruluk bir sınav olacak. Eğer bir öğrenci eşit ağırlık öğrencisi ise öğleden sonraki oturumda 40 tane edebiyat-tarih-coğrafya testini ve 40 matematik testini çözmesi yeterlidir. Bu öğrenci ‘Fen puanımda hesaplansın’ istiyorum derse fen bilimlerini de çözmek zorunda. Ancak eşit ağırlık öğrencisinin ekstradan fen bilimlerinden çözdüğü sorunlar kendi puan türüne ek puan olarak gelmeyecek” dedi. Öğleden sonraki oturumda 160 sorunun bulunduğunu kaydeden Yalçın, sınav süresinin 180-200 dakika olarak belirlenmesi beklendiğini ancak YÖK’ün bu konuda herhangi bir açıklama yapmadığını söyledi.
BRANŞLARIN ÇARPANLARI EŞİTLENDİ
Değişen sistemle sınavın yalınlaştığını ifade eden Mehmet Yalçın, daha önceden 18 ayrı puan türüyle öğrencilerin üniversitelere yerleştiğini hatırlattı. Bu yıl 4 puan türüyle üniversiteye yerleşim olacağını belirten Yalçın, “Öğrenci bu sistemde kendi sıralamasının ne olduğunu görebilecek. Peki eksi olan kısım ne? Geçen yıllarda bir öğrenci tıp fakültesini kazanmak istiyorsa biyolojinin çarpanı ile fizik bölümünün çarpanı aynı değildi. Hangi bilimden alıyorsa onun etkisi fazlaydı. Bu sistemde bütün branşların çarpanları aynı oldu” dedi. Sınavın daha az soruda daha fazla kapsadığını anlatan Yalçın, sınavın geçerliliğinin az soru üzerinde deneneceğini söyledi. Yalçın, “Örneğin bir sayısal öğrencisi sınavda toplam 14 tane fizik sorusu çözmüş olacak. 4 yıl boyunca fiziği toplam 14 soru üzerinde ÖSYM değerlendirecek. Bu demektir ki 1 soru 3-4 konuyu içerebilir. Öğrencinin herhangi bir konudan eksik olması sıkıntıya sebep olacak. Düne kadar eşit ağırlık öğrencileri 1 tane tarih sorusu çözmeden Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlere yerleşebilirken sivil toplum kuruluşlarının talepleri doğrultusunda YÖK sınav sistemini güncelledi ve sadece edebiyat-coğrafyanın olduğu yere 10 soruda tarih ekledi” diye konuştu. Tarih sorusu eklenmesi için edebiyat-coğrafyanın soru sayısının azaltıldığını anlatan Yalçın, bir yanlışın başka bir yanlışla kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Yalçın, “18 Ekim’de yapılan değişiklikle edebiyat-coğrafyadan soru sayısı edebiyat ve coğrafyadan azaltıldı ve tarihe verildi. tarihin olmaması kocaman bir yanlıştı ama şuanda tarih dersinden soru soracağız diye edebiyat ve coğrafyayı kapatmış olduk” dedi.
“ÖĞRENCİLER ÇALIŞMAYA DEVAM ETSİNLER”
Branşların soru sayıları ile değersizleştirildiğini ifade eden Yalçın, bu durumun iyi birşey olmadığını söyledi. Sınav sorunların az olması ve yalın olmasının olumlu olduğunu belirten Mehmet Yalçın, “Bu sistemle öğrenci üzerindeki sınav stresini azaltmış olduk. Öğrenci önceki sistemde 6 kez sınava giriyordu. Ayrıca geçen yıl hangi bölüm hangi puan türüyle almışsa bu yılda aynı puan türüyle devam edecek. Geçen yıl bir öğrenci sözel bölümden hangi puan türüyle üniversiteye girmişse bu yılda aynı puan türüyle aynı bölüme girecek. Örneğin hukuk fakültesi geçen yıl eşit ağırlık bölümündeydi bu yılda eşit ağırlık bölümünden alım yapacak. Bu konuyla ilgili bir değişik yok” sözlerini kullandı. Sınavlarla ilgili sistemlerin zaman zaman değişebileceğine dikkati çeken Mehmet Yalçın, değişmeyen tek gerçeğin öğrencinin çalışması gerçeği olduğunu kaydetti. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın(ÖSYM) soruları hazırlarken lise müfredatına sadık kaldığını hatırlatan Yalçın, “Sınavın adının veya soru sayısının çok önemi yoktur. Yapılması gereken şey öğrencilerin hiçbir şey yokmuş gibi çalışmaya devam etmeleridir. Sistem değişir ancak müfredat sabit kalır. Aile ve öğrencilerin tedirgin olmasına gerek yok. Bu ülkede bir sınav gerçeği var ve hepimiz bu sınav gerçeğine uymak zorundayız” dedi. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir