“ÇAMURDAN ELEKTRİK ÜRETİYORUZ”
KonyaKonya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, enerji ve çevre yatırımlarını KONYA POSTASI Gazetesine anlattı. Altay, Konya’nın katı atık ve çamurdan enerji ürettiğine dikkat çekti
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, büyükşehir belediyesinin enerji yatırımlarını Konya Postası Gazetesine anlattı. İklim Şurası’nın iklim değişikliğinden en fazla etkilenen şehir olan Konya’da yapılıyor olmasından dolayı mutlu olduklarını söyleyen Başkan Altay, “Küresel iklim değişikliği tabiatın dengesini değiştirdiği gibi birçok canlı türünün yaşamını da tehdit ediyor” dedi. Tüm Türkiye de yaşanan kuraklığın en çok hissedildiği şehirlerin başında Konya’nın geldiğini söyleyen Başkan Altay, “Son yağışlar baraj ve göllerimize umut oldu, ovada yer altı sularının beslenmesine büyük katkı sağladı. Yağışlarla birlikte çiftçimizin de bizim de yüzümüz güldü. Çünkü, ülkemizin gıda güvenliğinin merkezi durumundaki Konya’da yaşanan sıkıntının tüm Türkiye’yi etkilediğini biliyoruz” diye konuştu.
KONYA PİLOT BÜYÜKŞEHİR OLDU
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesini hayata geçirdik diyen Başkan Altay, “Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ne ilimizin dâhil edilmesi için gerekli kriterlere uygunluk sağlanarak Pilot Büyükşehir olarak seçilmiş ve hibe programına dahil edilmiştir. Küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliklerine uyum planları ve stratejilerin ortaya konularak eylemlerin sahaya yansıtılması ve iklim değişikliğine dirençli şehirler oluşturmaya yönelik Konya İklim Değişikliği Eylem Planı’nın hazırlanması çalışmaları devam etmektedir” dedi.
METAN GAZINDAN ENERJİ ÜRETİLİYOR
Katı Atık Düzenli Depolama Sahaları Ve Enerji Üretim Tesislerine de değinen Başkan Altay, “Etkin bir şekilde uyguladığımız sıfır atık ve geri kazanım politikamız sayesinde, Konya genelindeki 5 adet metan gazından enerji üretim tesisimizde 2021 yılında 83 milyon 200 bin 170 kilovat elektrik enerjisi ürettik. Kuruldukları günden bugüne bu tesislerde ürettiğimiz toplam elektrik miktarı 539 milyon 530 bin 688 kilovata ulaştı” ifadelerini kullandı.
ÇAMURDAN ENERJİ ÜRETİYORUZ
Atık Su Arıtma Tesisleri ve Atık Çamurundan Enerji Üretimini sağladıklarının altını çizen Başkan Altay, “Döngüsel Ekonomi Modeline uygun olarak; ilçelerimizde inşa ettiğimiz pek çok Atık Su Arıtma Tesislerimiz ile atık suların çevreye olan zararını ortadan kaldırıyoruz. Atık suların işlenmesiyle elde edilen çamurun oluşumu sırasında ortaya çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Arıtılan suyu yeşil alanlarda kullanıyor; arıtma çamurunu gübre olarak çiftçilerimize veriyoruz” şeklinde konuştu.
SIFIR ATIK YÖNETİM PLANI YAPILDI
Büyükşehir Belediyesi’nin Sıfır Atık Projesi’ne de değinen Başkan Altay, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında “Konya İli Sıfır Atık Yönetimi Sistemi Planı”nı hazırladık. 31 ilçemiz ve bağlı mahalleleri kapsayan yerleşim yerlerinde Sıfır Atık Projesi’nin daha etkin uygulanması için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
HİDROELEKTRİK SANTRALİ TAMAM
Hidroelektrik Santrali çalışmalarına da değinen Başkan Altay, “Mavi Tünel çıkışına inşa ettiğimiz hidroelektrik santralimiz, 70 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretecek güce sahip. 36 kilometre uzunluğundaki yüksek gerilim enerji nakil hattı, türbin montajı, birinci ünite jeneratör kısmı ve 11 kilovatı 154 kilovata çıkaran trafo merkezi tamamlandı. Ayrıca otomasyon devreye alındı” dedi.
GÖLLERİN GELECEĞİNE DOKUNDUK
Enerji yatırımlarının yanı sıra göllerin korunması konusunda da başarılı çalışmaların yapıldığını söyleyen Başkan Altay, “Birer tabiat harikası olan Beyşehir Gölü, Meke Gölü ve Tuz Gölü’nü korumak ve eski ihtişamına kavuşturmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte çalışmalar yürüyoruz. Beyşehir Gölü’nde 470 adet hayalet ağ gölden çıkarılarak temizlendi. Yine Beyşehir Gölü ve Tuz Gölü’nün kurtarılması için çevresindeki mahallelerde atık su arıtma tesislerinin yapımını sürdürüyoruz. Karapınar’da inşa ettiğimiz atık su arıtma tesisinde de arıtılan suyu Meke Gölü’ne aktararak inşallah göle hayat vereceğiz” dedi.
EMİSYONA KARŞI BİSİKLET KULLANDIK
Tarım kenti Konya’nın karbon emisyonuna karşı bisiklet kullanımını artırdığını ifade eden Başkan Altay, “Şehir içi seyahatlerde karbon emisyonunu en aza indirebilmek için Konya’mızı bir bisiklet şehri haline getirdik. 550 kilometre bisiklet yolu ile Türkiye’nin en uzun, dünya ülkeleri arasında ise önde gelen bisiklet yolu ağına sahibiz. 2030 yılında 786 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla Türkiye’de ilk kez uygulanacak Bisiklet Master Planımız onaylandı ve planımız sayesinde şehrimiz Uluslararası İdealkent Ödülü’nü kazandı. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile “Konya’da Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi ve Teşvik Edilmesine Yönelik İkili İşbirliği Protokolü” imzaladık” dedi.
BOŞA GİDEN SULARIN ÖNÜNE GEÇTİK
Belediye olarak 2021 yılında 4.8 milyon metreküp suyun boşa gitmesini önledik diyen Başkan Altay, “Su kayıpları kontrolü çalışmaları kapsamında “Akıllı Şehirler-Akıllı Şebekeler” konseptimize uygun olarak şehrimizdeki tüm altyapılarımız akıllı bir sistem haline dönüştürülmektedir. Tam donanımlı araçlar ve kalifiye personel ile yüzeye çıkmayan fiziki su kayıplarına müdahale ederek suyun boşa gitmesinin önüne geçmek için yaptığımız çalışmalar sayesinde 2021 yılında 4.8 milyon metreküp suyu kullanıma kazandırdık” diye konuştu.
30 145 AİLENİN İHTİYACI KARŞILANIYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tüm çalışmaların yanı sıra küresel iklim değişikliği sebebiyle yaşanan su sıkıntısına dikkat çeken Başkan Altay, son olarak şunları dile getirdi: “Su hayattır. Suyumuzu korumak hepimiz görevi. Bu sebeple su tasarrufunu hayatımızın bir parçası haline getirmek dünyamızın geleceği ve yeni nesiller için büyük önem taşıyor. Lütfen bu konuda hassas olalım. Bir önemli konu da enerji üretim tesislerinin sayısı. Konya’da Aslım Enerji Üretim Tesisi 2011 yılından, Kaşınhanı ve Akşehir Tesisleri 2018 yılından bu yana hizmet verirken; Ereğli ve Cihanbeyli Enerji Üretim Tesisleri 2021 yılı başında hizmete alındı. Bu tesislerden elde edilen elektrik enerjisi yıllık 30 bin 145 ailenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.” (Fatih ERSOY)
İlginizi Çekebilir