© Konya Postası 2021

‘Çift başlık olmayacak’

Konya Postası Gazetesi İmtiyaz sahibi Ömer Kara, Hakimiyet Gazetesi Sahibi Yusuf Gürbüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Akış’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Akış gündeme dair açıklamalarda bulundu

Bu anayasa değişikliğinin daha öncekilerden farklı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, Türkiye'de ilk defa anayasayla birlikte hükümet sistemi değişikliğinin de yapılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini savunurken üzerinde en çok durdukları hususlardan birisinin istikrar olduğunu aktaran Akış, halk oylamasıyla yeni sisteme geçilmesi durumunda; seçkincilik, vesayet, çift başlılık ve istikrarsızlığın ortadan kaldırılacağını ifade etti.

‘YÜRÜTME İÇİN OY KULLANACAK’

Türkiye'de hükümet sisteminin değişeceğini, yürütme için oy kullanacaklarını belirten Akış, "Eskiden Meclisi seçiyorduk, onlar hükümeti seçiyordu. Şimdi hükümeti biz kuracağız. Yüzde 51 oy almak şartıyla yürütmenin başına bir kimse geçebilecek. Yüzde 51 oy almanız için sadece ülkücü, sosyal demokrat ve muhafazakar olmanız yetmez. Tüm toplumu kucaklayabiliyorsanız, tüm kesimlerle barışıksanız, hiçbir etnik kimlik ayrımı yapmıyorsanız, toplumun değerleriyle bir aradaysanız, o zaman yüzde 51'i aşabilirsiniz. Dolayısıyla bunları yapmayan hiç kimse hükümeti kuramayacak."

‘YÜZDE 51'İ ALAMAYAN HÜKÜMET KURAMIYOR’

Yeni sistemle birlikte hükümeti ve yürütmeyi milletin seçtiğini dolayısıyla istikrarın sürdürülebilir bir hal almasının önünün açıldığına dile getiren Akış, "Yüzde 51'i alamayan hükümet kuramıyor. Yüzde 51 oranında oy alan hükümetini kurabilecek. Bu da istikrarı getirecek. Bu da bize güçlü bir ülke olmamız için gerekli sayısal verilere yansıyacak.  Türkiye'nin 2023, 2053, 2071 hedeflerine gitmek istiyorsa, sürdürülebilir bir istikrarı, yönetilebilir bir Türkiye'yi ortaya koyma zorunluluğu vardır" dedi.

‘İSTİKRAR SAĞLANACAK’

Sistemde 5 yılda bir seçim yapılacağını anlatan Akış, koalisyon ve istikrarsızlık olmadığı için erken seçim diye bir durum yaşanmayacağını ifade etti. Akış, sürdürülebilir istikrarı bu sistemle getirmiş olacaklarını vurguladı. Akış, "Türkiye'nin yönetim sistemi yıllarca müdahalelerle değiştirildi, yeni sistemle istikrar sağlanarak daha fazla verim alınacak." dedi.

‘ÇİFT BAŞLILIK PROBLEMLERİNİN 1923’DE BAŞLADI’

Akış, devlet yönetiminde çift başlılık problemlerinin 1923 yılında başladığını kaydetti. Kurtuluş Savaşı'nın iki aktörünün bu problemi yaşadığına işaret eden Akış, "İsmet İnönü ve Atatürk. Bu iki başlılık, iki silah arkadaşının arasını bile bozacak bir problematiğe dönüşmüş. Rahmetli Demirel'in çok güzel bir lafı var. 'İktidar ne baba tanır ne oğul.' diyor. İşte iktidar iki silah arkadaşın bile arkadaşlığını tanımamış’

‘KIYAK EMEKLİLİĞİ ORTADAN KALDIRDIK’

Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasının eleştirilmesinin de haklı olmadığını belirten  Mustafa Akış, "Başka ülkelerin gençlerinin kendi meclislerinde bir şey anlatacak kabiliyeti var da bizim gençlerimizin yok mu? Bu ülkenin gençleri, kendi vatanlarının geleceği için neler yapabileceklerini 15 Temmuz'da canlı bir şekilde gördük. Tankların önüne yatan gençlerin TBMM'de söyleyecek sözleri mutlaka vardır. Deniliyor ki 'bunlar kıyak emeklilik alacaklar'. Kıyak emekliliği ortadan kaldırdık.

‘BİZ HÜKÜMET SİSTEMİMİZİ TARTIŞIYORUZ’

Devletler kurulurken ilk olarak 3 konunun gündeme geldiğini anlatan Akış,

"Öncelikle devletin rejimine, akabinde şekline karar verirler. Devletler kurulduklarında, bu iki kararı verdikten sonra hükümet sistemlerine karar verirler. Dolayısıyla biz kritik ve çok temel bir tartışmayı yapıyoruz. Bu da hükümet sistemi değişikliği. İlk ikisi genelde ülkelerin tarihsel süreçleriyle ilintilidir. Genelde ülkelerin yaşadıkları bağımsızlık mücadeleleriyle ilişkilidir. Dolayısıyla  Türkiye Cumhuriyeti, devletin rejimine ve üniter şekline karar vermiş bir ülke. Şimdi tüm dünyada olduğu gibi bugün de biz hükümet sistemimizi tartışıyoruz.  Hükümet sistemi de üçüncü faktör"

"BİZİM GENÇLERİMİZ KIYMETLİ DEĞİL Mİ ?"

Hükümetlerin ömrünün 5 yıl olacağını ifade eden Akış, “Artık istikrarsızlık olmadığı için erken seçim diye bir mevzu olmayacak. Sürdürülebilir bir istikrarı bu hükümet sistemiyle getirmiş olacağız. 550 milletvekili var, diğer 50’ye ne gerek var deniliyor. Meclis ne kadar toplumu yansıtırsa o kadar toplumun aynası olur ve taleplere o kadar cevap verebilir. Eğer bir meclis toplumu ciddi bir şekilde yansıtmıyorsa toplumun taleplerini de düzgün bir şekilde kanunlara yansıtamaz. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73’ünde seçilme yaşı 18’dir. Onların gençleri kıymetli de bizimkiler kıymetli değil mi. Onların gençleri meclislerinde ülkelerinin gelecekleri için söz söyleyebilir de bizim gençlerimiz bizim ülkemizin geleceği için söz söylemezler mi” diye konuştu.

‘ASKERİ YARGIYI ARTIK KALDIRDIK’

Anayasa Mahkemesi üyelerinin 17 ‘den 15’e düştüğünü de aktaran Akış, “Askeri yargıyı artık kaldırdık. Sadece sivil yargı var. Askeri yargıyı kaldırınca askeri yargıdan gelen anayasa mahkemesi üyeleri görev süreleri bitene kadar anayasa mahkemesinde kalacak. Ondan sonra askeri yargı diye bir şey olmayacak. Bir tarafa eski anayasanın cumhurbaşkanının anayasa mahkemesine ilişkin yetkilerini yazalım ve diğer tarafa da yeni cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanının anayasa mahkemesine ilişkin yetkilerini yazalım. Hiçbir farkı yoktur. Hakimler savcılar yüksek kurulunun sayısı ise 22 üyeden 13’e düşürüyoruz. 7 tanesi TBMM seçecek diğer 4 tanesini ise cumhurbaşkanı seçecek. Adalet bakanı ve müsteşarı da kurulun doğal üyesi olacak” diyerek sözlerini tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER