© Konya Postası 2021

Çiftçi 2024’te aradığını bulamadı!

2024 yılında tarım sektörü artan maliyetler ve yağışı azlığıyla, çeşitli zorluklarla dolu bir yılı geride bıraktı

İklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale gelmesi, çiftçileri sürdürülebilir ve yenilikçi yöntemlere yönlendirdi. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, geride kalan 2024 yılının ardından çiftçinin istediğini bulamadığını söyledi.

ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİ ÜRÜNDEN VERİM ALAMADI

Kağnıcıoğlu, 2024 yılının çiftçi için iyi bir yıl olmadığını ifade ederek, “2024 yılı çiftçi açısından özellikle ürettiği ürünleri değerinde satamadığı için iyi bir yıl olmadı. Arpaya yüzde 3.6 zam verildi, buğdaya yüzde 12 zam verildi. Bu ürünler hasat vaktinde çiftçiyi memnun etmedi. Mısır ilk etaplarda yüksek fiyatlardayken sonrasında fiyatı düştü. Son günlerde ise mısır yeniden yükselişe geçti. Mısır depodan çıktıktan sonra yükselmiş oldu bu yüzden de çiftçi mağdur oldu. Türkiye genelinde İse diğer bir sıkıntı şeker pancarında yaşandı. Şeker pancarının polarları düşük çıktı. Çiftçi de bu durumda şeker pancarından bir şey anlamadı. Tüm bunlar göz önüne alındığında 2024 yılı çiftçi açısından memnun edici bir yıl olmadı” dedi.

NİSAN VE MAYIS YAĞIŞLARI ÇOK ÖNEMLİ

“Güz yağışları olarak adlandırdığımız eylül, ekim ve kasım aylarında beklenen yağış olmadı” diyen Kağnıcıoğlu, “Şimdiki yağan yağışların bu açığı kapatacağını düşüyorum. İç Anadolu için nisan ve mayıs yağışları hububat açısından çok önemli. Eğer beklenen yağışlar yeni yılda olmazsa 2025’te çok ümitli durmayacak” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ 2025’TEN ÜMİTLİ

“2024 yılından aradığımızı bulamadık” ifadelerine yer veren Başkan Bekir Kağnıcıoğlu, “Eğer çiftçi kazanç elde edemiyorsa veya yeteri kar elde edemiyorsa gelecek yıl için tekrar ekim için taaddüdü kalmaz.  Çiftçilik bir yıl öncesini takip eder. Bu yıl para kazanırsa, sermayesi olursa ondan sonraki yıl geçimini daha rahat yapar. Umarım da 2025 yılı çiftçilerimize iyilik, bereket, bolluk getirir” diye konuştu.

“2025 YILINI FIRSAT YILI OLARAK YAŞAYABİLİRİZ”

Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış da, “Tüm dünya için sıkıntılı ve sancılı bir yıl oldu. O yüzden bu yıl yaşananları kısaca hatırlamak ve yaşananlardan  ders çıkarmak, önümüzdeki dönem için çok daha anlamlı ve önemli bir hâl alıyor. Tarım ve gıda sektörü açısından 2023 yılında tüm zorluklara rağmen iklim koşullarının getirdiği üretimde fırsat yılını ürün fiyatlarının da üretici açısından iyi geçtiğini hep beraber yaşamıştık. Fırsat yılı olan 2023 yılını iyi değerlendiremediğimizi bugün daha iyi görüyoruz. 2024 yılı oldukça zor ve öngörülemez bir yıldı. Girdi fiyatlarının yüksekliği, olumsuz ve yağışsız bir üretim sezonu ve dahası üretici hububat başta olmak üzere birçok üründe istediği karlılığı sağlayacak bir fiyat politikasını bulamadı. Olumsuzlukların yanında tarım açısından alınan kararlar uygulanabilirse, olumlu başlayan yağış periyodu devam ederse 2025 yılı fırsat yılı olarak yaşayabiliriz. Ancak dünü unutmamak, yarınların planlamasını yapmak kaydıyla” dedi.

“BUGÜNLER VE YARINLAR İÇİN BİZ ÜRETİMDEN YANAYIZ”

Celil Çalış, “Tarım camiası olarak bize düşen; doğal kaynaklardan olan toprak, su ve ormanlarımız başta olmak üzere, tarımsal üretim ve gıdada orta vadede baş gösterebilecek ihtiyaçlarımızı karşılamak, sürecin uzaması durumunda alınacak tedbirleri gerçekleriyle ortaya koymaktır. Sadece üreticiler değil tüm paydaşlarıyla üretimden yana taraf olunmalıdır, artık olunacaktır. Kızmaya, küsmeye, kırılmaya, yorulmaya, darılmaya hakkımız yok. Bugünler ve yarınlar için biz üretimden yanayız. Tarımın, hükümet değişikliği değil, bakan değişikliği, hatta bağlı genel müdür değişikliğinden etkilenmemesi ve gelişen değişen dünya tarımsal ticaretinde yön alan değil yön veren bir yapıya kavuşturulması için Anayasal güvence altına alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER