© Konya Postası 2021

ÇİFTÇİ YOĞUN BAKIMDA

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Tarım bakanlığının açıkladığı gübre ve mazot destek fiyatlarının çiftçiyi entübeden çıkaracağını fakat yoğun bakımdan kurtarmayacağını söyledi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gübre desteğini bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf için yüzde 25, 2022 yılı için tüm ürünlerde yüzde 100 artırılacağını açıklamıştı. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf için 16 lira olan gübre desteğinin 2021 yılı üretimi için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için ise dekara 32 lira olarak açıklamasının olumlu olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Tarımsal destekleme bütçesi 2022 yılı için 2021 yılına göre yüzde 12,5 artarak 22,97 milyar liradan 25,83 milyar liraya yükseldiğini görüyoruz” dedi. Konya Türk Tarımının yüzde 16’sına sahip bir il diyen Yağız, “Konya denilince tarımın başkenti akla gelir. Konya ile ilgili alınan bütün kararlar Türkiye’yi ilgilendirir. Geçtiğimiz yıl dünya da yaşanan iklim değişikliğinden Konya tarımının da özellikle hububatta etkilendiğini söyleyebiliriz” dedi.

“HIZLI BİR HAYVAN KESİMİ VAR”

“Neler yapılabiliri hükümetimiz, bakanlığımız hızlı bir şekilde çalışma yaparak paylaştı” diyen Yağız, “Hayvancılık sektörü için önümüzdeki yıllar tehlike çanları çalıyordu. Hayvancılığa bir kalem daha fazla yer ayrılarak, gerekli kaynakların ayrıldığını gördük. Ancak, yönetmeliği görmeden bugünden konuşmak erken olur. Havza bazlı desteklerden bahsediliyor. Havza bazlı tarımsal desteklerin içerisinde hayvancılıkta Konya olacak mı olmayacak mı? Konya hububatta, ette, sütte birinci ilimizdir. Konya hayvancılıkta bu destekleme kaleminin içinde yer almazsa bizim için bir ifade etmeyeceğini söyleyebiliriz. Konya’nın kesinlikle bunun içinde olması gerekir. Yoksa önümüzdeki yıl için hayvancılık bitmiş olur. Bu destek içerisinde Konya olmazsa, ette ve sütte krize girebiliriz. Yükselen yem ve girdi maliyetleri hayvancılığı zarar ettirir durumda. Arpa ve mısır destekleri ile hükümet önüne geçmek istese de bir noktaya kadar faydalı olabildi. Hızlı bir hayvan kesimi gerçekleşiyor. Süt 3 lira 20 kuruş, yem de 3 lira 20 kuruş. Süt ile ilgili de bir açıklamanın yapılacağı kanaatindeyiz ” dedi.

“YOUĞUN BAKIMDAN KURTARMAZ”

Dünyanın gıda anlamında bir sıkıntıya düştüğünü söyleyen Yağız, “Bu durum Türkiye’ye özel bir durum değil. Üretim maliyetleri anlamında sıkıntı dünya da yaşanıyor. Rusya, Hindistan, ABD, Çin gibi ülkeler tarım politikalarında ciddi bir şekilde değişikliğe gitti. Türkiye dünya da 7.’inci sırada yer alan bir tarım ülkesiyiz. Avrupa’da ise birinci ülkeyiz. Bu durum bizim dünya ülkelerinin arkasında kalmamız gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu açıklanan fiyatlar entübeden çıkarır, yoğun bakımdan çıkarmaz. Yüksek gibi görünse de miktar olarak bakıldığı zaman bu yıl için yüzde 25, önümüzdeki yıl için yüzde 100 olsa da yüksek gibi görünse de gübre artış oranlarına baktığımız zaman artış yüzde 300’lere varıyor. Bunu da gözden kaçırmamamız lazım. Bunu Çin, Hindistan, ABD ve Rusya gibi ülkelerin yaptığı sisteme çevirmemiz gerekiyor. Gübre de büyük bir sıkıntı var. Bu dünya da yaşanan küresel bir sorun. Bizim de ona göre bir politika izlememiz gerektiğini bu artışların çiftçimize nefes aldırabileceğini, ancak ileriki yıllarda üretimi hızlandırması için o büyük ülkelerin izlediği politikayı izlenmesi gerektiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Enerji fiyatlarını sabitlemek, gübre, tohum tedarikinde hızlı bir adım atılabilir. Kimyasal yerine organik gübreyi teşvik edebiliriz” diye konuştu.

İçinde bulunduğumuz ay ekim ayı çiftçinin torumu toprakla buluşturma ayı. Bu ayın 30’una kadar toprak ve tohum, gübrenin buluşması gerekiyor. Bunun son ayağı ise bereketli bir yağmur. Bunlardan bir tanesi eksik olursa eksik olur. Ama gübresiz ekilen bir ekin ne kadar verim vereceği, bu yıl yaşadığımız rekolte düşüklüğü önümüzdeki yılda sürmesi halinde dünyada da aynı sıkıntı var. Ülkemizin krize girmemesi için biz üreticilerde elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz” dedi. (Fatih ERSOY)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER