Çocuklar aileyi örnek alıyorlar
KonyaDiyetisyen Ayşe Duran, çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemini anlattı. Çocuklarda beslenme deneyiminin, yetişkinlik döneminde ki beslenme modelini oluşturduğunu vurgulayan Duran, beslenme alışkanlığının küçük yaşlarda aile içinde öğrenildiğinin altını çizdi
ÇOCUKLAR DOĞRU BESLENMEYİ AİLESİNDEN ÖĞRENİR
Çocukların beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlarda aile içerisinde öğrendiklerinin altını çizen Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran, “Bir yaşından itibaren çocuk aile içinde bir birey haline gelmeye başlar. Çocukta meydana gelen değişim ve gelişmeler yeme alışkanlıklarını da doğrudan ve dolaylı olarak etkiler. Çocuk bu yaşlarda ailede ki bireyleri taklit etmeye başlar. Mesela anne, baba ya da kardeşin yeme alışkanlıklarından çocukta etkilenir. Eğer aile bireylerinin sevmediği yiyecekler çocuğa da sunulmaz ise o çocukta ileride o besine karşı hassasiyet oluşabilir. O yüzden çocuğunuzu özenle beslemelisiniz. Protein, karbonhidrat, yağ grubundan, vitamin ve minerallerden dengeli beslemek gerekir” diye konuştu.
DOĞRU BESLENME ÖĞRETİLİRKEN BASKI UYGULAMAYIN
Çocuklara doğru beslenmeyi öğretirken onlara baskı yapmamamız gerektiğini vurgulayan Duran,“Çocukların beslenmesinde özellikle aile bireylerine büyük sorumluluk düşmektedir. Anne ve babanın çocuğa yemek yedirme tutumları baskıcı, ısrarcı olursa çocuk yemek yemekten uzaklaşacaktır ve yemek yedirme süresi uzayacaktır. Çocukların yiyecek tüketimleri günlük olarak değişir. Bazı günler diğer güne göre daha az yiyebilir. Bununla birlikte yemeklerini belirli saatte vermek, öğünler dışında abur cubur (simit, kola, çikolata, hazır gıdalar ) besinlerin yenilmesine izin vermemek için çocuğu düzenli bir beslenme programına alıştırılmaya çalışılmalıdır. Çocuk zorlanmadan değişik yemek çeşitlerine alıştırılmalı, bu şekilde ileri yaşlara uzanan doğru yemek seçme alışkanlığı edinilmesine çalışılmalıdır. Besin çeşitliliğine dikkat edinilmeli, çocuğun tek besine bağlı kalmamasına özen gösterilmelidir” dedi.
ÇOCUKLARINIZI ŞEKERLİ ÜRÜNLERDEN UZAK TUTUN
Aşırı şekerli gıdaların tüketilmesinin bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Duran aileleri çocuklarına şekerli ürünleri aşırı miktarda vermemeleri konusunda uyardı. Duran,“Karbonhidratlardan şeker ve şekerli besinler bu yaş grubunda enerjinin büyük bir kısmını sağlamaktadır. Yüksek oranda şeker ve şekerli besinler çocukların beslenmesi için olumlu değildir. Şeker alımının iştahsızlık ve diş çürümeleri arasında sıkı bir ilişki vardır. Bu riski en aza indirmek için şekerli gıdalardan çikolata, şekerleme, şekerli bisküvi, hazır meyve suları, kola, pasta gibi yiyeceklerin fazla tüketilmemesi, özellikle ara öğünlerde çocuklara verilmemesi gerekir” şeklinde konuştu.
ÇOCUĞUNUZ AZ YEMEK YİYORSA PANİK YAPMAYIN
Az yemek yiyen çocuklarla ilgili ailelerin paniğe kapılmaması gerektiğini ifade eden Duran,“Ailelerin çocuklarında en çok yakındıkları sorunlardan bir tanesi az yemek yemesidir. İştahsızlık için ölçüt çocuğun az yemek yemesi veya çok fazla besin seçmesidir. Özellikle 1-5 yaş arası çocuklar ailelerine veya çevrelerine karşı tepkilerini yemek yememekle göstermektedirler. Aileler bu durumda çocuk doktorları, diyet uzmanları ve psikologlardan destek alabilir. Ailelerin en büyük düştüğü yanılgılardan bir tanesi böyle durumlarda çocuğa zorla yemek yedirmek, başka çocukların yedikleriyle kıyaslama yapmaktır. Bu tür kıyaslamalar ve zorlamalar beslenme örüntüsünde ciddi problemlere yol açar. Çocukta çeşitli davranış dalgalanmalarına da yol açabilir” dedi. (Ayşegül İLİSULU)
İlginizi Çekebilir