© Konya Postası 2021

Çocukların Harika Kanatlar sevgisi

Rahmet Akşamları etkinliklerinde bu kezde Harika Kanatlar tiyatro gösterisi çocukları eğlendirdi. Yağan yağmura rağmen Kültürpark’ı dolduran aileler ve çocukları gösteri boyunca doyasıya eğlendi

Teravih namazından sonra başlayan Rahmet Akşamları etkinlikleri devam ediyor. Kültürpark amfi tiyatroda düzenlenen etkinlikler Konyalılar tarafından da ilgiyle takip ediliyor. Harika Kanatlar çocuk tiyatro gösterisinin yer aldığı program öncesinde Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Bilgehaneler’de eğitim alan çocuklar çeşitli sunumlar yaptı. Program öncesinde Bilgehaneler’de Kuran-ı Kerim ve okçuluk eğitimi alan çocuklar vatandaşlar tarafından beğeniyle izlendi.

‘ÇOCUKLAR HAYALİNDEKİ KARAKTELERİ TANIMA FIRSATI BULUYOR’

Filozof Medya adına sahne gösterileri yaptıklarını ifade eden Ali Kemal Canbolat, sene içerisinde 70 ilde gösteri yaptıklarını söyledi. Zaman zaman turneler düzenlendiğini ve bu turnelerde okullara, ailelere, çocuklara, belediyelere ve üniversitelere kadar birçok alanda organizasyon yaptıklarını aktardı. Bütün çizgi filmlerin aynısını sahnede canlandırdıklarını belirten Canbolat, “Keloğlan Masalları, Harika Kanatlar, Niloya, Limon ile Zeytin ve Elif’in Düşleri gibi tiyatro gösterileri düzenliyoruz. Aslında zaten çocuklarımız bu çizgi filmleri her gün severek televizyonda izliyorlar, bizlerin amacı ise büyükler nasıl tiyatro veya sinemaya gidiyorsak çocuklarımızında bizler gibi zaman geçirmesini istiyoruz. Bu aynı zamanda çocukların televizyonlarda görüp sevdiği şeyleri birebir görmelerini istiyoruz. Onlarda sevdiği hayalindeki karakterleri tanıma fırsatı buluyorlar” ifadelerini kullandı. Tiyatro gösterilerinde çocuklara birşeyleri öğretme çabası olduğu, herhangi bir nesne veya duyguyu öğretmek istediklerini ve bunun içinde tiyatronun en iyi araç olduğunu belirten Canbolat, tiyatrolar aracılığıyla küçük yaştaki çocuklara kültür, doğruluk, yardım, kötülüklere karşı mücadele, meyveler ve aile hayatı gibi birbirinden farklı konuları işlendiğini belirtti. Zaman zaman veli ve öğrencilerde tiyatro gösterileri ile ilgili dönüşler alıdıklarını kaydeden Canbolat, “Çocuklar 0-2 yaş arasında ailelerinde ne görüyorsa  onları model alıyor. Ben özellikle Niloya konusuna değinmek istiyorum ve Niloya bizim gelenek ve göreneklerimizi öğretiyorlar. Bu sayede çocuklarımız arkadaşlık ilişkilerini Niloya’dan öğreniyor” dedi.

KONYALILAR ÇOCUKLARINI TİYATROYA TEŞVİK EDİYOR

Çocukların çizgi film ve tiyatro gösterilerindeki karakteleri çok sevdiklerini ve tiyatro aracılığıyla canlı bir şekilde bu karakterleri gördüklerini söyleyen Ali Kemal Canbolat, “Çocuklarımız bu tiyatrolar sayesinde evlerinde televizyonlardan severek izledikleri çizgi filmleri birebir görüyor. Bu onlar için büyük bir şans. Zaten bu karakterleri karşılarında görükleri zaman çok etkileniyorlar ve ekstra mutlu oluyorlar. Aslında bizde bu duyguyu onlara yaşattığımız için sevnçliyiz ve başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü onların mutlu olması bizleri de sevindiriyor. Ben maskot içerisinde sahnede yer aldığım zamanlarda çocukların nasıl tepkiler verdiğini, yüzlerindeki heyecan ve mutluluğu görebiliyorum” şeklinde konuştu. Daha önce çeşitli gösteriler nedeniyle Konya’ya geldiklerini dile getiren Canbolat, Konya’daki hem veliler hem de öğrencilerden memnun olduklarını, ailelerin ilgi ile gösterileri izlediklerini ve kendilerine olumlu geri dönüş  yaptıklarını belirtti. Canbolat, “Konya’daki velilerimizin bizler olumlu olduklarını gördük. Bizler Konya’ya sahne almaya geldiğimiz zaman insanlarımızın çocuklarını bizlere getirip tiyatro gösterisi izlemesine müsade ettiğini ve katılımları için teşvik ettiklerini gördük. Bizler bin 500’e yakın öğrenciye oynadığımız günleri biliyoruz. Burada insanlarımızın da bizlerden memnun olduğunu düşünüyoruz” sözlerini kullandı. Tiyatro gösterilerinin çizgi film gösterilerini izleme yaşı ile paralellik gösterdiğini kaydeden Canbolat, gösterilerin 2 yaşından 10 yaşına kadar geniş bir çocuk kitlesine hitap ettiklerini söyledi. Tiyatro da gösterilen karakterlerin çocuklar tarafıdan pür dikkat izlenildiğini aktaran Canbolat, şarkıları ezbere bilen çocukların olduğuna vurgu yaptı. Tiyatronun çocuklar için çok başarılı bir araç olduğunu dile getiren Canbolat, ahlak, sosyla yaşantı, din veya birçok konuda çocuklara bilgi sağlamada yardımcı olduğunu ifade etti.

‘İNSANLARIMIZ SABIRLI VE SAMİMİ OLMALI’

‘Geçmiş yıllardaki Ramazanlar yaşanmıyor’ düşüncesine katılmadığını ifade eden Ali Karakoç, insanların birbirine karşı sabırlı ve samimi olmasının önemli olduğunu söyledi. Konya’da Ramazan ayının çok güzel bir atmosferde yaşandığını dile getiren Karakoç, “Ben hem Konya’yı hem de insanlarımızı seviyorum. Şehrimizde Ramazan ayı ve din konusunda farklı bir atmosfer var. Bunun yanı sıra yeni nesilimizde çok güzel yetişiyor ve bende onlardan memnunum” diye konuştu. Rahmet Akşamları etkinliklerinin kişilere ve topluma yararlı olduğunu belirten Karakoç, programların güzel olduğunu ve birbirini tanımayan insanları bir araya getirdiğini söyledi.

‘PROGRAMLAR DAYANIŞMA ÖRNEĞİDİR’

Toplum geneline bakıldığı zaman eski Ramazan aylarında yaşananları göremediğini söyleyen Mustafa Arar, geçmişte dayanışma ve birlikte hareket etme duygusunun olduğunu ancak bunu günümüzde göremediğini ifade etti. Eski bayramlarının tadının da kalmadığını aktaran Arar, Ramazan ayında vatandaşların kalp kırma, muhtaçlara yardım edilmesi konularına dikkat edilmesini istedi. Rahmet Akşamları programlarına ilişkin “Bu programları yapanlardan Allah razı olsun. Bu sayede halkımız toplu bir organizasyonda beraber oluyorlar. Zaten geleneksel hale geldi ve dayanışma örneğini anlatır oldu. Programları beğeniyorum” dedi.

‘ARANIPTA BULUNAMAYAN BİR AY’

Ramazan ayının aranılıp da bulunamayan bir ay olduğunu kaydeden Mustafa Kemal Öztürk, bu ayda insanlara verilen nimetlerin değerlerinin anlaşılması gerektiğini söyledi. Vatandaşlara oruç ibadeti dolayısıyla sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunan Öztürk, hem Türkiye genelinde hem de Konya’da her geçen yıl etkinlik sayılarının artmasına dikkati çekti. Rahmet Akşamları programlarına değinen ve programları toplum açısından faydalı bulduğunu kaydeden Öztürk, “Zaman zaman düzenlenen tiyatro gösterileri ve bazı programlar çocuklarımızı eğlendiriyor. Bizlere de diğer insanlarla kaynaşma ortamı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘PROGRAMLAR YAZ AYLARINDA DEVAM ETSİN’

Rahmet Akşamları etkinliklerinin teravih namazı sonrasında Konyalı insanları bir araya getirdiğini ve birliktelik sağladığını kaydeden Ufuk Yavaş, düzenlenen etkinlikleri beğendiğini söyledi. Sadece Ramazan ayında değil yılın her gününde zengin fakir ayrımı yapılmadan insanların bir araya gelerek yemek yiyebilmesi gerektiğine dikkati çeken Yavaş, “İnsanlarımız arasında dayanışmanın önemli olduğunu düşünüyorum ve bu dayanışmanın artması gerektiğini söylüyorum. Vatandaşlarımız birbirini ayırmadan birlikte hareket etmeli. Zaten Ramazan ayının amacı da budur” şeklinde konuştu. Yavaş, Rahmet Akşamkları etkinliklerinin sadece Ramazan ayına özel olmamasını yaz aylarında da devam etmesi isteğinde bulundu. 

‘TOPLUM KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKIYOR’

Ramazan ayının bolluk ve bereket ayı olduğuna dikkati çeken Hikmet Bozkurt, bu ayda yapılan ibadet ve güzel işlerin senenin her gününe yayılması gerektiğini söyledi. İnsanların genel anlamda kültür ve geleneklerine sahip çıktığını dile getiren Bozkurt, yetişen yeni neslinde umut verici olduğunu kaydetti. Rahmet Akşamları etkinlikleri konusunda görüş belirten Hikmet Bozkurt, etkinliklerin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendiğini, vatandaşlar için birliktelik sağladığını ve çocuklar içinde güzel bir zaman geçirme aracı olduğunu söyledi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER