Çöken maden ocağında tuvalet bile yokmuş
Güncel
Bilirkişi heyeti, 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili kazanın meydana geldiği ocakta keşif yaptı. Manisa Baro Başkanı Balkız binlerce işçinin çalıştığı ocakta tuvalet bile bulunmadığını söyledi.
Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili bilirkişi heyetinin kazanın meydana geldiği ocakta keşif yaptığını belirterek, "Çalışma anında sıcaklığın 45 dereceye kadar yükseldiği maden ocağında, insani yaşam ve çalışma koşullarının olmadığı tarafımızdan tespit edilmiştir" dedi.
Balkız, Manisa Barosu Soma İrtibat Bürosunda yaptığı basın toplantısında, 13 Mayıs'ta Eynez köyü Karanlıkdere mevkisindeki Eynez Maden Ocağı'nda meydana gelen faciayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında geçen hafta keşif deliline başvurulduğunu söyledi.
Maden faciasının tüm yönlerini aydınlatmaya yönelik sürdürülen çalışmalarda bilirkişi heyetiyle yapılan keşif işleminin aynı gün tamamlandığını ve mevcut şartların elverdiği ölçüde deliller toplandığını ifade eden Balkız, ayrıca kriminal bilirkişi tarafından da yapılan incelemelerin fotoğraflandığını belirtti.
Keşif heyetinin incelemesinin, maden ocağı, malzeme girişi ve ana yol üzerinden ilerleyerek devam ettiğini aktaran Balkız, "140 kodunda, bin 100 metreye gelindiğinde yolu tamamen kapatan ve tepe fenerlerimizin görüş mesafesine kadar devam eden su kitlesiyle karşılaşılmış, su daha ileriye geçit vermemiştir. Suyun bulunduğu alanda yapılan testte hiç hava akımı olmadığı tespit edilmiştir. Kazaya neden olan göçüğün, yolu kapatan su kitlesinin altında olduğu belirtilmiştir. Göçüğe ulaşmak için bir miktar geri gelinmiş, ana yoldan ayrılıp 10 metre yukarı çıkılarak, kirli hava girişine temiz hava verilerek 400 metre daha yürünmüş, kaza anındaki göçüğe ulaşılmıştır. Göçük, bu yolu da kapatarak ilerlemeye tamamen engel oluşturmuştur. Göçüğün olduğu yer ve etrafında yangın emarelerine rastlanmıştır" diye konuştu.
Madende tuvalete rastlanılmadı
Zeynel Balkız, gerek su yoğunluğu gerekse için için yangının devam ettiğinin emaresi olan yoğun karbonmonoksit gazının artması nedeniyle keşfin derhal yapılmasına karar verildiğini vurguladı.
Balkız, yapılan çalışmalara ilgili şu bilgileri verdi:
''Keşif, yoğun metan ve karbonmonoksit gazı tehdidi altında büyük risk içerisinde yapılmıştır. Çalışma şartları çok kötüdür. Kulikar ile kısa bir mesafeye kadar gidilebilmektedir. Çalışmak bir yana ana yollarda yaya yürümek bile çok zordur. Geçit alanlarında yer yer göçmeler, taş ve kaya parçalarıyla geçişi engellemektedir. Buralardan ya sürünerek ya da kömür bandının üstünde yatarak ilerlemek mümkündür. Binlerce işçinin çalıştığı ocakta en büyük insani ihtiyaçlardan birisi olan tuvalete rastlanılmamıştır. Çalışma anında sıcaklığın 45 dereceye kadar yükseldiği maden ocağında, insani yaşam ve çalışma koşullarının olmadığı tarafımızdan tespit edilmiştir.''
Balkız ayrıca, savcılığın hazırlanan raporlar doğrultusunda dava açacağını kaydetti.
Kurtarma ekiplerinin indiği yere kadar inildi
Madene erken girilmesi ile facianın meydana geldiği gün kurtarma ekiplerinin indiği yere kadar inilmiş olmasına ilişkin soru üzerine Balkız, ''İleriye daha ileriye gitme imkanına el vermeyen bir göçük var. Bizim elbette elimizle tutar gibi gerçeği bulmak isteriz. Ama bu geçitten geçilemedikçe, diğer tarafta da yangın devam ettikçe burada sağlıklı bir keşfin daha ileride yapılmasının garantisi yok" dedi.
Keşif sırasında maden içerisinde neler gördükleri konusundaki soruya ise Balkız, ''Bizim gördüğümüz yerlerde dinlenme yeri, dinlenme masası vesaire yok. Nerede tuvalet yaptıklarını, nerede yemek yediklerini bilmiyoruz. Söylenen, çıkınını açıyor, şurada kenarda oturuyor, yemeğini yanında getiriyor orada yiyor. Ama madende bir defa zor yürüyorsunuz, yani daracık yer" şeklinde yanıt verdi.
TÜM HABERLER