Çöpe atılan tarih
KonyaAkşam Ortaokulu’nda müdürlük yaptığı yıllarda üzücü olayla karşılaştığını söyleyenSelçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, Mustafa Kemal Atatürk’e ait ilk baskı olan iki ciltlik Nutuk kitabının öğrencileri tarafından çöp konteynerinden bulunduğunu söyledi.
NUTUK’UN İLK BASKISI
Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk basımı olan Nutuk kitabı eline geçmesinin çok üzücü bir şekilde olduğunu anlatan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, iki ciltlik ilk baskı Nutuk kitabının öğrencileri tarafından bir çöp konteynerin içinden bulunduğunu söyledi. Bu olayın kabul görülmez olduğunu söylerken çöp konteynerinden sadece Mustafa Kemal Atatürk’e ait Nutuk kitabının bulunmadığını bunun yanında Kısa Dünya Tarihi kitabı ve Lozan Telgrafları kitabının da bulunduğunu anlattı. Arabacı, “Öğrencilerim tarafından tesadüfen bulunan bu çok değerli eserler ne yazık ki çöpe atılmış. Sadece Kısa Dünya Tarihi kitabı, Lozan Telgrafları ve ilk baskı olan Mustafa Kemal Atatürk’e ait iki ciltlik Nutuk eserlerini kurtarabildik çok geç kalınmıştı” dedi.
OKULA AİT ÇÖP KONTEYNERİNDE TARİHİ ESER
Akşam Ortaokulu’nda müdürlük yaptığı yıllarda bu üzücü olayla karşılaştığını söyleyen Doç. Dr. Caner Arabacı, çok değerli eserlerin o yıllarda Şükrü Doruk İlkokuluna ait çöp bidonunda bulunduğunu belirtti. Öğrencileri tarafından tesadüfen bulunan çok değerli eserlerin tarihi bakımından önemli olduğunu söylerken, Arabacı, bu kıymetli tarihi eserlerin bulunmasını şu şekilde anlattı: “O zamanlar Akşam Ortaokulunda müdürdüm ama aynı zamanda öğrencilerimin tarih dersine de giriyordum. Öğrencilerime Osmanlı Devletinden bahsederken yapıtlardan ve eserlerden bahsederken akıllarında kalmış ki o yıllarda bir Pazar günü Şükrü Doruk İlkokulunda top oynuyorlarmış. Topları okulun çöp konteynerin içine kaçınca gidip aldıklarında bir bakmışlar çöpe kitaplar atılmış. Kitabın içine baktıklarında ‘Caner Hoca’nın bahsettiği Osmanlıca yazılar’ demişler ve hemen kucaklayabildiklerini kucaklamışlar. Pazartesi günü öğrencilerim ellerinde eski kitaplarla yanıma geldiklerinde çok şaşırdım. Hemen buldukları çöp konteynerin yanına gittiğimizde maalesef çok geç kalmıştık içi bomboştu”
‘BİR SONRAKİ AŞAMA KÜLTÜREL DÜŞMANLIK’
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, Şükrü Doruk İlkokulu’nun o yıllarda yenilendiğini bu yüzden bu tarihi eserlerin bilinmediği için eski diyerek çöpe atıldığını ifade ederken aynı yıllarda ise bir mezarlıktan eski dua kitapları bulduğunu söyledi. Arabacı, “Aynı yıllarda Sille’de tarihi incelemede bulunurken Silleli iki çocuk bize eşlik ediyordu. Sonra çocuklar bize bir mezarda eski kitapların olduğunu söyleyince hemen gidip baktık ki gerçekten de mezar taşının bir bölümünde eski kitaplar bulunuyordu. Ancak dua kitapları ve elkap bilgileri kitapları idi ama buna rağmen çok eski tarihe aitti. Bir dönem dedelerimiz eski dönemde bu tür kitaplar yasak olduğu için korkusundan saklamış olabilirle” dedi. Bu olaylar karşısında çok üzüldüğünü bir okulun eski çok değerli tarihi eserleri çöpe atmasını eleştiren Arabacı, bilinç ve kültürel kaybı olduğu sürece bu tür üzücü olaylarla daha sık karşılaşabileceğimizi ve kaybımızın bir sonraki aşamanın ise kültürel düşmanlık olacağını ifade etti.
(Mustafa ŞENOL)
İlginizi Çekebilir