© Konya Postası 2021

Darü'l-Mülk Projesi Büyükşehir’e yakışan bir iş oldu!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Darü'l-Mülk projesinin depo 4 kısmı hizmete açıldı

Geçmişte Konya Tekel binası olarak hizmet veren ve uzun yıllardır boş olarak kaderine terk edilen bina Darü'l-Mülk projesi kapsamında yeniden restore edilerek sergi alanı olarak inşa edildi

20 Darü'l-Mülk  projesi içerisinde 4'üncüsü olan depo 4 Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay merkez ilçe belediye başkanları ve çok sayıda sanatçıların katılımı ile hizmet vermeye başladı.

Sergi öncesi konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Taş Bina Büyükşehir Belediye Hizmet Binası ve Dijital Tanıtım Merkezi olarak ayrıca yan taraftaki spor alanında şehrimize hizmet veriyor, Alaaddin cephesindeki çalışmalarımızı tamamlamış Meydan Evlerinde çalışmaya devam ediyoruz yine Darü'l-Mülk  sergi alanının açılışı geçtiğimiz günlerde bakanımızın katılımıyla gerçekleştirildi. Şimdi Alaaddin Caddesi'ne bakan kısımdaki bir alan kamulaştırması ile ilgili geçen gün Meram Belediyemizle bir protokol imzalatıp oradaki süreci de devam ettiriyoruz” dedi.

“Projeler tamamlandığında şehrimizde Mevlana meydanından başlayarak yeni kütüphaneye kadar birçok yenilik görülecek” ifadelerini kullanan Başkan Altay, “Herkese teşekkür ediyorum adına yakışır bir iş oldu ve hep birlikte şimdi birazdan medeniyeti kuran şehir sevgisini de burada açmış olacağız. İlk sergimizi özellikle seçtik ve medeniyet branşıyla temsilimiz ile sslında Konya'nın medeniyet birikimini gücünü ve bu anlamda biriktirdiklerini tanışmayı arzu ediyoruz. Böylece Konya'nın tarih boyunca depoda daha az zayıf depo No 4 yeniden açığa çıkarmış olacak sergimiz genel hatlarıyla Türk İslam tarihine önemli şehirlerinden biri olan Konya’mızın gizli kalmış medeniyet birikimini açığa çıkaracak. Sergide kurucu şahsiyetler olarak yer alan Mevlana Celaleddin Rumi, İbni Arabi ve Sadreddin Konevî gibi farklı açılardan yeniden Tefekkür etmeye dair yerleştirmeler bulunuyor. Medeniyet hafızamızı okumak ve üzerine yeniden düşünmek maksadıyla şehrimizin 14 noktasından dağılmış halde bulunan tarihi eserleri ise bu sergide bir araya getirmiş oluyoruz. İnce Minareli Medresenin girişinde yer alan ve aynı zamanda ana konseptini oluşturan rengi düğümü serginin merkezinde yer alıyor. Bu mimari işareti günümüze taşıdığı sırları oldukça ilgi çekici ve merak uyandırıcı bir şekilde sergimize anlatmaya başladık. Sergide ayrıca 16 yüzyıl matematikçilerinden Matrakçı Nasuh’a ait Konya minyatürü şehir kodları adıyla yeniden yorumlanıyor. Minyatür elektronik bir devreye dönüşerek Konya hakkındaki tarihi bilgi oldukça teknoloji ile yeniden okunur ve anlaşılır hale getiriyor. Türk toplumuna, sanatına dair çok özel bir dijital uygulama oluşturuyor” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER