Davutoğlu: Ofiste Oturmayın Sahaya İnin
Ekonomi
Ticaret Müşavirlerine seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, planların yapılıp kriz sonrasına hazır olunması gerektiğini söyledi.
Başbakan Davutoğlu Ekonomi Bakanlığı Ticaret Müşavirleri Toplantısında konuştu. Türkiye'yi yurtdışında temsil eden müşavirlere memuur zihniyetinden kurtulmaları gerektiğini söyleyen Davutoğlu, ofiste zaman geçirmeyip sahaya inerek araştırmalar yapmaları ve edindikleri bilgiler doğrultusunda hem Ankara'yı hem Türk girişmcileri yönlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu. Ekonomi konusunda önümüzdeki yılın milli seferberlik yılı olarak ilan edilmesi gerektiğini de söyleyen Davutoğlu, ancak böyle 2023 hedeflerine ulaşılabileceğini aktardı.
G20'Yİ İYİ KULLANIN
G20'nin başkanlığını üstlenmiş bir ülkenin ticaret müşavirleri olarak bunun kullanılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; '' Sizler küresel ekonomik değişimleri yakından takip ederek Ankara'ya bildirmelisiniz. Ayrıca özel sektör ile de işbirliği içerisinde olmalısınız. Çünkü sizler hem yurtta hem de yurtdışında Türk iş dünyasını temsil ediyorsunuz. O yüzden bulunduğunuz ülkelerden Türk girişimcilerin daha fazla pay almasını sağlamalısınız.'' dedi.
MEMUR ZİHNİYETİNDEN KURTULUN
Ticaret Müşavirlerine bulundukları ülkelerde oturmamaları gerektiğini ve memur zihniyetinden sıyrılmaları yönünde çağrıda bulunan Davutoğlu, ''Ofisinde 5 saatini geçiren ticaret müşaviri işini tam yapmıyor demektir. Alanda olacaksınız, temasda olacaksınız. Sizden beklentimiz belli saatler içerisinde masa başında rapor yazmak değil. Sizler Ankara'yı bulunduğunuz yerden yönlendirecek kişilersiniz. Bunun için bulunduğunuz yeri iyi tanımalısınız. Bize mazeretle gelmeyeceksiniz. 24 saat yetmiyorsa 25. saati oluşturacaksınız. 7 gün yetmiyor ise 8. günü bulacaksınız.'' dedi.
KRİZ SONRASINA HAZIRLIK YAPMALIYIZ
Avrupa Birliği'nde Ticaret Müşavirliği yapanların çok dikkatli olması gerektiğini de söyleyen Davutoğlu, ''Avrupa'daki kriz sonrasına kendimizi hazırlamalıyız. Avrupa Birliği'nin bulunduğu krizden çıktıktan sonra AB'deki ticaret için planlar yapmalıyız. Biz Avrupa Birliği içerisinde rekabette olan bir ülkeyiz. Böyle bir durumda o ülkelerle ilişkilerin nasıl şekilleneceğini şimdiden sizler planlayıp bizimle paylaşmanız gerekiyor. Avrupa pazarında artık ciddi etki gösteren alanlarımız var.'' diye konuştu.
YENİ MEKANİZMALAR GELİŞTİRDİK
Komşu ülkelerle yeni mekanizmaların geliştirildiğini ve bu mekanizmalar ile ilşkiler geliştirilirken bütüncül bir gelişimin olması gerektiğinin de altını çizen Davutoğlu ''Bütün komşu ülkelerimiz ile acaba ekonomimiz nasıl entegre olur? bunu planlamalıyız.'' dedi.
İLİŞKİLERİ DERİNLEŞTİRMELİYİZ
Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine girmesi için ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğine de vurgu yapan Davutoğlu, ''Ekonomik sınırları genişletmeliyiz.'' diye konuştu.
21. YÜZYIL AFRİKA YILI OLACAK!
Afrika'nın önemi gittikçe artacağını ve 21 Yüzyılın ikinci yarısının Afrika yılı olacağını da söyleyen Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;
''O yüzden oralardaki ilişkilerimizi kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Dünyanın belli yerinde olmak bir anlam ifade etmiyor artık. Dünyanın her yerinde olmamız lazım. Kentsel dönüşüm Afrika'da önümüzdeki günlerde daha fazla gündeme gelecek. Yeraltı kaynakları bir diğer önemli alan.''
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle;
Yapmanız gereken şey, her ülkede yatırım alanları nelerdir? bunu ortaya koymak.
Latin Amerika'daki arkadaşlarımıza şunu söylemek isterim; Sakın ola mesafelerin uzak olduğunu göz önüne alarak umudunuzu şevkinizi yitirmeyin.Ticaretlerinizi ertelemeyin. bakın THY'nin en fazla uçtuğu alanlar için de Amerika kıtası var. Açılabildiğimiz kadar açılacağız ve yeni başarılar elde edeceğiz.
Asya-Pasifik en fazla ticaret açığı verdiğimiz bölge. O yüzden sizlerden bu ülkelerde alana inerek en geniş çaplı ekonomik gelişmeler nasıl yapılacağına dair hem devletimizi hem de özel sektörü motive edecek tespitler bekliyoruz.
Dünyanın en büyük piyasası Amerika Birleşik Devletleri'nde ekonomik ilişkiler hala istenilen düzeyde değil. O yüzden oraya yönelik yeni bir mekanizma geliştirmeliyiz.
Öte taraftan Çin. Dünya nüfusunun 4/1'ne sahip Çin'in her yerinde olmamız gerekiyor.
THY'ye mümkün olan en fazla hatta uçmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz. Yeni bir örgütlenme şeması gerçekleştirmemiz lazım. Ekonomi konusunda önümüzdeki yılı milli seferberlik yılı olarak ilan etmemiz gerekiyor.
Biz tüm bunları gerçekleştirirsek 2023 hedeflerine çok rahat ulaşırız.
Kaynak : Haber7
TÜM HABERLER