Dayanmak zor
KonyaMeslekleri gereği yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan işçileri, sıcak havanın da etkisiyle ramazan ayını daha zor geçiriyor. 11 ayın sultanı Ramazan Ayı’nın yaz aylarına denk gelmesi birçok sektörde çalışanların yorgun, bitkin düşmesine neden oluyor. Bu mesleklerden 250 derece ateşin başında ekmek pişiren fırıncılar ve güneşin altında duvar ören inşaat ustaları sıkıntıya rağmen oruç tuttuklarını söyledi.
AÇLIĞA DEĞİL, SUSUZLUĞA DAYANMAK ZOR
Hava sıcaklıklarının 32 dereceyi gördüğü Ramazan ayında özellikle sıcak altında çalışanlar zor günler yaşıyor. Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi genç yaşlı herkesi etkilerken, ağır işlerde çalışanları da zor durumda bırakıyor. Meslekleri gereği sürekli ateş karşısında çalışmak zorunda kalan fırıncılar, fırının sıcaklığının yanı sıra aşırı sıcaklar da eklenince çalışmakta güçlük çekiyorlar. Fatih Sultan Unlu Mamulleri’nin sahibi ve 50 derecelik oda sıcaklığında Ramazan pidesi ve ekmek üretimi yapan Ramazan Mısırlılar ‘Ramazan’ın yaz aylarına gelmesi bizi daha da çok zorluyor. 250-300 derece sıcağın karşısında açlığa değil de susuzluğa dayanmak zor oluyor, ama çok şükür orucumuzu tutmaya gayret gösteriyoruz. Ramazan da herkes sıcak pide istiyor, ihtiyaca cevap vermek gerekiyor. Bu yüzden stok yaparak çalışamıyoruz, durmadan ateşin karşısındayız. Günde 3-4 bin civarı pide üretiyoruz.’ dedi.
RAMAZAN KIŞIN DAHA GÜZEL
250 derece sıcaklıktaki fırının başında ramazan pidesi için saatlerce çalışan fırıncılar, kış ramazanlarını özlediklerini söylediler. 11 ayın sultanı ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi birçok sektörde çalışanların yorgun, bitkin düşmesine neden olurken, ramazan ayında yapılan en zor mesleklerden biri de fırıncılık. Sahura kadar açık duran ve iftardan önce 4-5 saati 250 derece ateşin başında geçiren fırıncılar, kış ramazanlarını özlediklerini söylediler.
YERİN ALTINDA DA ZOR GÜNEŞİN ALTINDA DA
Ramazan ayının sıcak günlere gelmesiyle oruç tutmakta zorlanan diğer bir meslekte güneşin altında çalışan inşaat ustaları. Otopark inşaatında çalışan Taci Çimiz ‘ Soma kazasında önce Tekirdağ da madende çalışıyordum. Kazadan sonra işi bıraktım, şimdi de inşaatta çalışıyorum. Yerin altında da oruçlu olmak zordu şimdi güneşin altında da aynı şekilde zor. Ama bir şekilde tutmaya çalışıyoruz, Allah sabrını veriyor.’ şeklinde konuştu.
AĞIR OLDUĞU İÇİN ZORLANIYORUZ
Dökümde çalışan işçiler sonuçta oruç bireysel bir ibadettir. Cenab-ı Allah bize ramazan ayı boyunca uyuyarak orucu tutmamız gerektiğini söylememiş. Yani biz bu imtihanı çalışırken vermeliyiz. Firma yetkilileri gerekli bütün önlemleri almış olmalarına rağmen işimiz ağır olduğu için zorlanıyoruz, ancak elimizden geleni de yapıyoruz" Meslekleri gereği yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan döküm işçileri, ülke genelinde hâkim olan sıcak havanın da etkisiyle ramazan ayını daha zor geçiriyor. Döküm yapan işçiler, bin 650 derecede eritilen demiri kalıplara döküyor. Susuzluk ve vücudun kaybettiği mineraller nedeniyle zorlanan işçiler, işletmenin mesai bitimini iki saat erkene almasıyla bu kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir