‘Denetim şart’
SağlıkSon dönemlerde artan gıda zehirlenmelerini değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, catering sektöründe denetimlerin şart olduğunu belirtti
Son günlerde ardı ardına yaşanan gıda zehirlenmeleri gözleri catering firmalarına çevirdi. Catering sektöründe yaşanan rekabet sebebiyle hizmet kalitesi düşüyor, dolayısıyla insan sağlığı da göz ardı edilebiliyor. Toplu yemek üretiminde malın üretiminden, tüketimine kadar devam eden bir zincir olduğunu söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, gıda tüketiminde toplumun bilinçli olması gerektiğini, toplu yemek alım ve dağıtım şirketlerinin denetimi, hijyen kuralları gibi bir çok etkenin gıda zehirlenmelerinin önlenmesinde katkı payının olduğunu söyledi.
ŞARTNAME YETMEZ, DENETİM ŞART
Üretim teknolojilerinin sürekli değiştiğine değinen Ada, "İhale verilen şirketlerin hijyenik olup olmadığına yemek hazırlanırken müdahil olmak gerekiyor. Üretim teknolojileri sürekli değişiyor, bunları iyi denetlemek ve takip etmek şart. Şirket ihale şartlarına uyabilir ama hijyen kurallarını başta belirlemek şart” şeklinde konuştu. Hizmet alım şartnamesinde bulunan kurallara uyulursa gıda zehirlenmelerinin olmayacağını söyleyen Ada, "Öncelikle askeriye, kamu kurumları, okullar, yurtlar bunların hepsi ihale kanunlarına göre çalışıp hizmet alımı yapıyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken hizmet alımlarında şartname hazırlanıyor. Bu şartnamede yapılacak yemeklerin hangi şartlarda nasıl, ne kadar olacağı, hangi oranda hazırlanacağı yazıyor, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak bizim buradaki sıkıntımız denetim eksikliği" dedi.
“GIDA MÜHENDİSLERİNE ÖNEM VERİLMELİ”
Denetim eksikliğinin giderilmesi için Gıda Mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini belirten Ada, "Gıda mühendisi istihdamı her zaman vurgulanan bir konu. Bu konu üzerinde defalarca konuşup gündeme getirmemize rağmen şu ana kadar hiçbir şey yapılmadı. İstihdam konusunda yetersiz olduğumuzu belirtmemiz gerekiyor. Eğer yetersiz olmasaydık son günlerde yaşanan gıda zehirlenmeleri de olmazdı" dedi. Gıda denetimlerinin gıda mühendislerine verilmesi gerektiğini belirten Ada, "Gıda mühendisleri bu işin eğitimini almış insanlar. Ancak ne hikmetse bunun farkında değiliz. Gıda mühendislerine kamusal alanda yeterince yer verilmiyor" dedi.
Tarım Bakanlığı'nın en son yapmış olduğu açıklamaya değinen Ada, "Yapılan açıklamada kamusal alanda 328 gıda mühendisi atanmış. Bu sayı ülke standartlarına göre çok az. Bu nedenle bu gün bu sıkıntıları yaşıyoruz. Gıda mühendislerine önem verilmeli. Yoksa gıdadan zehirlenme sıkıntısını hep yaşarız" ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞ DİKKATLİ OLMALI"
Gıda tüketimi konusunda vatandaşın da bilinçli olması gerektiğini söyleyen Ada, "Gıda güvenliğini bir kültür haline getirmemiz gerekiyor. Vatandaşın da bilinçli olması çok önemli. Vatandaşın gıdanın sağlıklı olup olmadığına, etiketine ve ambalajına çok dikkat etmesi gerekiyor. Vatandaşlar özellikle ambalajlı ürün almaya dikkat etmeliler. Hala ülkemizde açıkta satılan ürünler var. Bunlar engellenmeli. Bu duruma engel olacak olan da vatandaşlarımız. Bu tür ürünleri talep etmeyecekler. Uyarı olarak vatandaşlarımız alacakları gıdaların ambalajlı olmasına, izin numarasına ve son tüketim tarihine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyebiliriz" dedi. (Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir