© Konya Postası 2021

Denetimler arttı

İş yerinde yaşanan kazalardan sonra devletin iş yeri güvenliğini çok sıkı denetlediğini söyleyen Sadık Özyörük, Yasal olarak 250 metrekare içerisinde 6 kilogramlık yangın tüplerinin kullanılmasının olduğunu ancak 250 metrekarelik alanın kullanımına göre de değiştiğini belirtti

‘DENETLEMELER SIKLAŞTI’

Son zamanlarda iş kazaların artmasından dolayı devletin çok sıkı denetim yaptığına dikkat çeken Tek-Sön Yangın Söndürme Sanayisi Müşteri Sorumlusu Sadık Özyörük, artan iş kazaları nedeniyle iş güvenliği ön plana çıkmaya başladığını vurguladı. Özyörük, “Eskiden bu kadar denetleme yoktu ancak son zamanlarda maden ocaklarında çıkan kazalardan dolayı işçilerin güvenliği gündeme geldi. Bu kazaların yaşanmasıyla birlikte devlet çok sıkı denetleme yapmaya başladı. Yangın tüplerinin periyodik bakımını da artık iş yerlerinin yakından takip etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘YENİ NESİL YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ KULLANILMAYA BAŞLANDI’

Artık yeni nesil yangın söndürme tüplerinin kullanılmaya başlandığının altını çizen Özyörük, bu tüplerde, eski nesil yangın tüplerine göre çok değişiklik yapıldığını kaydetti. Özyörük, “Şuan artık birçok yer yeni nesil yangın tüplerini kullanılmaya başladı. Eski nesil yangın tüplerinin içinde köpük ve toz vardı. Şimdi ise yeni nesil yangın tüplerinin içinde biyojel dediğimiz madde kullanılıyor. Karbondioksit ise hala kullanılmaya devam ediyor. Günümüzde bir başka değişiklik ise yangın topları dediğimiz ürünlerin çıkması. Yangın topları uzaktan müdahale için kullanılmaya başlandı. Bu yangın topları belli bir ısıyı gördüğü zaman patlar ve etraftaki havayı keserek çıkan yangına müdahale eder” açıklamasında bulundu.

“250 METREKARELİK ALANIN KULLANIMINA GÖRE DEĞİŞİR”

Yasal olarak 250 metrekare içerisinde 6 kilogramlık yangın tüplerinin kullanılması gerektiğini söyleyen Özyörük, 250 metrekarelik alanın kullanımına göre de değiştiğini belirtti. Özyörük, “Yangın tüplerinin ömrü tüpün içinde ki maddenin kalitesine göre 2 ve 4 yıl olmak üzere değişir. 250 metrekareye bir tane 6 kilogram yangın söndürücü olması zorunlu olarak hesaplanır. Ancak şunun altını çizmek isterim ki, 250 metrekare hesaplamayı verirken neye göre 250 metrekare. Çok tehlikeli yerler olur oraya 6 kilogram yetmez. Kişinin uğraştığı alan tekstil veya kimya ile ilgili ise 6 kilogram kesinlikle yetmez, bunun yanında ekstra yangın söndürücü tüplerinin olması şart. Bize gelen müşterilere bu şekilde tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.

“RAHAT ULAŞABİLECEĞİ ALANLARA KONULMASI GEREKİR”

Yangın tüplerinin insanların rahat ulaşabileceği yerlere konulmasını vurgulayan Özyürük, yangın tüpleri açık alana konulduğu gibi aynı zamanda da vatandaşlarında bilinçlendirilmesi şartının altını çizdi. Özyörük, “Yangın tüpleri kişilerin rahat ulaşabileceği alanlara konulması gerekir. Örneğin kamuya açık bir alanda yangın tüpünün saklamanın bir anlamı olmaz. Yangın tüplerinin saklamasını tek bir şarta bağlıyorum. Neden yapılıyor birileri merak edipte basar diye yapılıyor. Merak edip basan insanlarda var birçok olaya şahit olduk. Zaten yangın tüpüne bir kez basılında içinde itici gaz olduğundan tamamen boşalır. Bilinçli olmak gerekiyor bu konuda insanları bilinçlendirmek lazım” açıklamasında bulundu. Yangın söndürücü tüpünde sınıflara ayrıldığını kaydeden Özyörük, yangın söndürücü tüplerinde vatandaşların köpükten çok toz kullanılmasını vurguladı. (Mustafa ŞENOL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER