© Konya Postası 2021

DEPREME HAZIR DEĞİLİZ!

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, Marmara Depremi’nin üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen acıların tazeliğini koruduğunu, aynı acıların Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan deprem ile yeniden yaşandığını ifade etti

İnşaat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, Marmara depreminin 24. yıl dönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında Konya’nın 6,5 şiddetinde bir depreme hazır olmadığını söyledi. Türkiye’de deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Akın, “Konya’da olası bir 6,5 şiddetindeki depreme bina stoku bakımından hazır değiliz” diye konuştu.

Akın, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremin çabuk unutulduğunu belirterek, “Bugünlerde İstanbul depremi konuşuluyor. 11 ilde yaşayan nüfusun daha fazlası İstanbul'da yaşıyor. Bugün İstanbul depremi olduğu zaman 11 ildeki gibi İstanbul’a kolay ulaşılamayacak. Dar sokaklara girmek daha zor olacak, vinçler giremeyecek, insanlar giremeyecek, 11 ildeki felaketten daha büyük bir felaket yaşanmış olacak” dedi.

BİNALARDA ASANSÖRLER, ARAÇLAR GİBİ VİZEYE GİRSİN

İstanbul’da boğaz da bulunan fay hattının kırılma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Akın, “Bu fay hattı bugün yarın kırılabilir. Depremin değil binaların insanları öldürdüğünü biliyoruz. Bunun en büyük örneğini 11 ilde gördük. Bir apartmanda bulunan asansörün, yada araçlarımızın yıllık bakımlarının yapılmasının zorunlu olduğu bir ülkede neden binaların röntgenini çekmiyoruz. Kontrollerini yapmıyoruz. Biz binalarda en azından 5 yılda bir asansörlerde olduğu gibi bakım ve kontrollerinin yapılması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

DENETİMLER DENETLENMELİ

Binaların yapım aşamasında denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Akın, “Bir bina yapılacaksa önce şantiye şefi zorunluluğunun getirilmesi gerekir. Binanın yapılından son anına kadar inşaattan ayrılmamalı. Ne kullanıldı, nasıl ve ne kadar kullanıldı bunların hepsini kontrol etmeli. Daha detaylı bir kontrolün yapı denetim şirketleri tarafından yapılması gerekir. Bu denetimler de kontrol altına alınmalı. Örneğin, şantiye şefi her denetiminde parmak izi vermeli, yüz tanıta sistemine girmeli yani denetimi yaptım demeli. Aynı durum yapı denetim firmaları için de geçerli olmalı. Belediye denetleyicilerinin de bu sistem içerisinde olmalı. Yapımdan bitiş anına kadar her alan denetlenmeli ve denetlendiği belli olmalı. En son ruhsatta kim ne yapmış sorumluluk almış görülmeli” dedi.

1 DAKİKADA 40 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

Akın açıklamasında şunları dile getirdi: “Bir seri katil ömründe 40 kişiyi öldürebilir fakat bir denetlenmediği zaman dakika da 40 bin kişiyi öldürebilir. Bunun için diyoruz ki inşaat mühendisleri, inşaat şantiye şefleri, inşaatla ilgili tüm çalışanlar sıkı denetim altına alınmalı. Sürekli kontrol edilmeli bir inşaata başladıkları andan bitiş anına kadar gerek parmak izleri alınarak gerek yüz tanıma sistemi ile inşaatlarını denetlediklerini belgelemeliler. Bu ağır bir uygulama gibi görünebilir fakat bu uygulama canları kurtaracak bir uygulamadır. İnsanlarımızın ölmesini istiyoruz, doğru sağlam kaliteli binalar yapılsın inşa edilsin istiyoruz. Bunlar yapılmazsa deprem gerçeğini her zaman ölüm olarak hatırlayacağız. Fakat bizim sesimizi duyan yok. Her platformda dile getiriyoruz. Bakın bugün üzerinden çok geçmemesine rağmen 6 Şubat depremini unuttuk. O kadar can kaybını unuttuk, o kadar acıyı unuttuk, oradaki insanların yakınlarının cesetlerini bulduğuna sevindiğini unuttuk. 11 ilde yaşanan depremin ardından hiçbir şekilde yeniden bir deprem konuşulmadı. İstanbul depremi haricinde konuşulmuyor deprem gerçeği sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin sorunu başında söylediğim gibi bir seri katil ömründe 40 kişi öldürür fakat bir bina 40 bin kişiyi öldürebilir bunun için tedbir tedbir tedbir diyoruz.” 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER